El seguici de Sant Pere torna a lluir amb els Diables fent el ball d’ofrena a la Missa Major

El seguici i el Paga-li Joan han tornat a lluir amb tota la seva esplendor, demostrant la centralitat de la cultura popular a la Festa Major

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Els Diables a l'església del Monestir
Els Diables a l'església del Monestir | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des del 2018 que no es vivia un seguici de Sant Pere amb normalitat a Sant Cugat. El 2019 una onada de calor va alterar moltes activitats de Festa Major i també el seguici i el 2020 i 2021 les limitacions de la pandèmia van desdibuixar la tradició. Aquest 2022, però, Sant Cugat ha estat d’enhorabona i ni la pandèmia ni la climatologia han impedit que el seguici de Sant Pere hagi lluït com un dels actes més rellevants de la celebració de Sant Pere.

Els Trabucaires, els Diables, el Grup Mediterrània, l’Esbart, l’Entitat Sardanista, els Caparrots, els Geganters i els Castellers, ben acompanyats per músics que difícilment existirien sense la tasca de l’Escola de Música Tradicional, han donat vida a les celebracions de Sant Pere, que han començat com sempre a les vuit del matí amb les albades amb els grallers i timbalers de la ciutat.

Mira la galeria d’imatges del seguici i la Missa Major.

Mira la galeria d’imatges del Paga-li Joan.

Però no ha estat fins a les cinc de la tarda que el seguici ha sortit de la plaça de la Vila per fer un recorregut pel centre de la ciutat que, com cada any, té a la plaça de Sant Pere la seva parada més important, la que serveix per ofrenar la casa de F. Vila i Trabal per la recuperació del ball del vano i el ram, moment en què els balladors del Paga-li Joan se sumen al seguici desfilant per carrer Major. També allà s’ha fet el tradicional pilar d’entitats.

Pilar d'entitats | Jordi Pascual Mollá

El caliu de la gent, especialment al tram final, ha demostrat les ganes de tornar als carrers i gaudir de la festa. La cultura popular ha estat la protagonista dels actes de celebració de Sant Pere, enguany amb un pes especial dels Diables, encarregats del ball d’ofrena que els ha permès accedir a l’església del Monestir mentre mossèn Emili Marlés explicava el sentit de la invitació, fent broma sobre l’impacte de tenir uns diables dins d’un temple.

La Missa Major ha omplert l’església, aquesta vegada com a activitat recollida al programa de Festa Major com a proposta organitzada per la Parròquia; la fórmula que ha trobat el tripartit per incloure-la al programa sense que consti com a acte institucional després del descontent dels feligresos l’any passat per haver-se retirat el programa. Novament, l’entrada i sortida dels gegants, gitats, ha estat una de les imatges impactants fins que l’esclat de Festa Major ha demostrat que la cultura popular segueix sent l’eix vertebrador de la Festa Major.

L’esclat ha donat pas al Paga-li Joan que, després de les restriccions dels darrers anys, ha tornat a lluir amb tota la seva esplendor: ball del Joan i la Marieta, dels infants i dels adults. Els Jardins del Paga-li Joan s’han envoltat de gent que aplaudia al ritme de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article