“Cada dia hi ha més desnonaments”: Comença la Festa Major Alternativa

El Sindicat de Llogateres ha fet el tret de sortida a la FMA, amb una reivindicació de la seva acció per aturar desnonaments i assessorar persones amb risc de perdre l’habitatge

per Jordi Pascual Mollá

Cultura, Drets

Pregó del Sindicat de Llogateres a la FMA
Pregó del Sindicat de Llogateres a la FMA | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Sindicat de Llogateres ha reivindicat que fan a la ciutat al pregó de la Festa Major Alternativa (FMA), el tret de sortida d’una celebració que s’allargarà fins el dissabte. Ho han fet posant al focus el dret a l’habitatge i els desnonaments, criticant també l’especulació i les actuacions policials que acompanyen els llançaments.

“Se’ns ven Sant Cugat com una ciutat idíl·lica, excel·lent i cívica. Però darrere d’aquesta façana volem denunciar que cada dia els lloguers són més alts, cada dia hi ha més desnonaments, cada dia hi ha més brutalitat policial contra famílies que defensen la seva llar. I tot això, sí, a Sant Cugat també passa”. Han fet un esment especial als desnonaments executats al carrer Indústria i al carrer Oceà Glacial durant els darrers mesos, tot dient que són la punta de l’iceberg de molts desnonaments silenciosos.

El Sindicat reivindica l’habitatge com un dret universal i critiquen que a Sant Cugat hi ha desnonaments, clàusules abusives i irregularitats als contractes, cases sense cèdula d’habitabilitat, pujades injustificades del lloguer, fons voltor, assetjament immobiliari, grans tenidors, impunitat i violència política i gent que marxa de la ciutat per no poder fer front a la despesa de l’habitatge. Tot plegat ho emmarquen en la lògica de construcció d’una ciutat on ha de viure només la gent que ho pot pagar.

Han parlat de violència per referir-se al negoci immobiliari, al lloguer, a la no assumpció de les reparacions per part de la propietat, els lloguers per sobre de l’índex de referència o del lloguer anterior, la suspensió de lleis de l’habitatge, l’afavoriment judicial als grans tenidors, els operatius dels Mossos d’Esquadra, l’execució de desnonaments sense comitiva judicial, la identificació d’activistes, els fons voltors, l’acumulació d’habitatges en mans de pocs propietaris, la manca d’alternatives habitacionals i l’expulsió poblacional.

El Sindicat agraeix la invitació de la FMA i ha acabat el pregó amb la lectura d’una poesia d’una de les integrants. Llavors el públic ha esclatat amb crits de “força Sindicat”. La FMA està ubicada a la rambla del Celler – l’accés al parc Ramon Barnils– i proposa grups locals com SpxxnP, Calcetes Tradis, Kumbia Kaos i Golconda. Es reivindiquen com un projecte polític. Han fet públics els detalls de la programació a les xares socials.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article