Petició de revisió del protocol de les colònies de gats després d’adjudicar el nou contracte

L’Ajuntament ha fet una primera actualització del document amb la concessió del servei a Veterinos però la PAS demana detallar millor els criteris d’actuació

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Colònia de gats a Sant Cugat
Colònia de gats a Sant Cugat | El Cau Amic
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La formalització del nou contracte de captura, trasllat, esterilització i control sanitari de les colònies de gats al maig ha suposat una actualització del protocol d’actuació de les persones i entitats que voluntàriament s’encarreguen de fer control d’aquests animals. Ara se n’encarrega l’empresa santcugatenca Veterinos 2007, l'única que es va presentar al concurs; un canvi que ha estat acompanyat de peticions de la Plataforma Animalista (PAS) per millorar el protocol. Fins el moment, l'Ajuntament tenia convenis puntuals amb veterinaris de la ciutat on les entitats es podien adreçar. Amb el nou contracte, l'empresa també s'ha d'encarregar de la captura dels gats de forma directa o amb una subcontractació per portar-los a la clínica.

El nou protocol facilitat per l’Ajuntament arran d’aquest canvi situa el centre veterinari de l’empresa com a referent per a les actuacions d’esterilització i altres atencions mèdiques. D’aquesta manera, les persones autoritzades com a alimentadores han de facilitar un seguit de dades a l'Ajuntament, que després envia a Veterinos, per practicar l’esterilització. El problema arriba amb les intervencions d’urgència, per a les quals es contemplen dues vies: una per a l’horari d’obertura de la clínica i una quan el centre està tancat. Totes les actuacions d’urgència es faran quan “segons el criteri veterinari, es considerin indispensables per a la supervivència de l’animal” ja que el contracte no contempla cap altre tipus d’intervenció.

Els dubtes del nou protocol

La PAS, un cop iniciat el servei, considera que cal millorar el document. Pel que fa a les emergències, demana establir un temps limit de resposta així com opcions alternatives d’actuació si no es compleixen. Consideren, a més, que en els casos més urgents, com un atropellament, el correu electrònic és una mala via de comunicació i que caldria habilitar vies més ràpides d’actuació com ara traslladar directament el gat a la clínica sense passar per les vies establertes hores d’ara al protocol.

Per a la PAS, cal definir què passa quan mitjançant el protocol s’accepta portar l’animal a la clínica però posteriorment el professional sanitari valora que no cal fer una intervenció indispensable: “Qui ha de fer-se càrrec de la vista per examinar-lo?” L’entitat animalista planteja que si no es confia amb les persones voluntàries per manca de formació veterinària, no es pot fer recaure sobre aquestes el cost de la primera revisió que elles no poden realitzar i per això demanen que com a mínim la primera de les revisions també sigui pagada per l’Ajuntament tant si hi ha actuació posterior com si no.

També demanen actuacions rigoroses i acompanyades d’informes veterinaris per poder-los tornar al carrer tot dient que s’han trobat amb casos en què el professional no ha considerat que l’actuació fos indispensable per a la supervivència de l’animal tot i que posteriorment sí que en va rebre per part de les entitats. La PAS ha transmès totes aquestes apreciacions al regidor de Benestar Animal, Francesc Carol; que per ara no entra a valorar cada petició a l’espera d’una reunió amb l’entitat.

Lluís Vidal, impulsor de la Ciutat dels Gats, entitat històrica de la ciutat i ara subcontractada per Veterinos per fer la recollida dels animals que han de ser esterilitzats o operats, considera que hi ha marge de millora però que moltes de les peticions de la PAS suposarien una despesa que l’Ajuntament no té prevista: “Estem millor que abans perquè ara l’Ajuntament té el compromís de pagar les intervencions i no només quan hi ha partides disponibles com feia abans”. Reconeix que el nou protocol fixa unes condicions dures per evitar abusos i que la llista d’espera actual ha prioritzat gats trobats per persones a títol individual i no a les entitats.

La Ciutat dels Gats discrepa en part amb la PAS per les referències a les suposades negligències veterinàries però no entra a fer una valoració de cada cas: “És cert que no sabem quina urgència és prioritària però no hi ha gaire pressupost per millorar-ho. Ara no es guanyen diners amb aquest contracte i per això només es va presentar una empresa. De fet, nosaltres perdem diners amb la recollida”. Per a Vidal, la unió de les entitats animalistes en un front comú ajudaria a fer més i millor la reivindicació animalista a l’Ajuntament.

Les esterilitzacions

Pel que fa a les esterilitzacions la PAS també ha fet diverses propostes com ara que es contempli la possibilitat de fer actuacions especials a les colònies que ho requereixin, marcar també un temps màxim de resposta, que es contemplin entrades a quiròfan excepcionals i que es prioritzin les esterilitzacions en els mesos en què no hi ha cria (entre novembre i el març).

L’obligació de l’Ajuntament d’actuar sobre les colònies de gats

Els gats són animals domesticats que viuen en relació amb els humans i per això els que no viuen amb una família humana ho fan en comunitats dins o a prop dels nuclis urbans. Sant Cugat té desenes de colònies –la PAS en va comptabilitzar 79 ara fa uns anys però és una xifra pendent d’actualitzar–, que juguen un paper important en la regulació de la fauna urbana però també poden ser un focus de malalties o d’atacs entre ells si no es fa un control adequat.

Com que aquests animals no són de ningú, la responsabilitat recau sobre l’Ajuntament tot i que l’acció directa d’alimentació i control sobre les colònies ho fan persones i entitats voluntàries autoritzades per fer-ho. Són aquestes les que, en col·laboració amb l’Ajuntament, tenen cura dels gats de carrer i s’encarreguen d’evitar la sobrepoblació mitjançant les esterilitzacions i conscienciant la ciutadania perquè no abandoni els seus animals –també perquè molts animals domèstics no sobreviuen a les condicions del carrer.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article