L’Ajuntament contracta un servei de fumigació i extermini de la vespa velutina

L’espècie no té depredador natural i ataca les abelles, el que suposa una afectació indirecta sobre la pol·linització i l’ecosistema

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, L' Agutzil

La vespa velutina és una espècie d'origen asiàtic que fa anys que és a Catalunya
La vespa velutina és una espècie d'origen asiàtic que fa anys que és a Catalunya | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’empresa Grup Gepork SA rebrà 16.953,36 euros (amb IVA) de l’Ajuntament pel servei de control de la vespa velutina –la vespa asiàtica–, una espècie no autòctona que està posant en perill la població d’abelles tant a ruscos naturals com d’apicultors. El contracte, amb una vigència de dos anys des de la seva formalització –que es produirà en breu ja que ja ha estat adjudicat– preveu actuacions de control de plagues, fumigació, desinfecció i extermini en àrees urbanes i rurals.

L’empresa guanyadora rep aquest nom perquè està especialitzada en la selecció genètica i la inseminació artificial porcines enfocades a la ramaderia, el personal veterinari i els especialistes de la genètica. Si bé, té una marca (Bionet), que no consta com a empresa i per tant que no podia participar amb aquest nom a la licitació, especialitzada en la bioseguretat i la "gestió de residus especials, control de la qualitat d’aigües i prevenció i control de plagues". Ha estat l’escollida entre les quatre que van participar al concurs per haver presentat una oferta econòmica inusualment baixa que va haver de justificar tot i haver presentar la pitjor proposta de gestió ambiental per no disposar de vehicle elèctric ni híbrid.

El contracte justifica la necessitat de contractar aquest servei: “La vespa asiàtica (Vespa Velutina) és una espècie invasora provinent del sud-est Asiàtic. S’ha expandit ràpidament pel nostre territori en els darrers anys atès que no té cap depredador natural i les nostres condicions climàtiques li son favorables”.

L’Ajuntament haurà de comunicar a l’empresa la detecció de la vespa asiàtica a alguna zona perquè aquesta en faci una primera inspecció amb l’objectiu de trobar el niu i determinar el seu estat per preveure l’actuació. Es desactivarà el niu amb biocida i, en el cas dels primaris, s’eliminaran obligatòriament. Els nius secundaris –més visibles i més grans– es retiraran o no en funció de l’accessibilitat per fer-ho.

La vespa asiàtica està considerada com una espècie invasora perillosa perquè busquen la mel i el pol·len de les abelles, així com les pròpies abelles, per alimentar les seves larves. “Les agafen, els tallen el cap i el fibló, se les emporten a una branca per acabar de trossejar-les i portar el tòrax a les larves”, va explicar F. Javier García, agent rural del Parc Natural de la Serra de Collserola en un reportatge a aquest mitjà, tot dient que els apiaris són punts d’atracció i que els ruscos naturals tampoc se’n lliuren tot i que el control és més difícil.

El Parc Natural així com els ajuntaments fan un seguiment d’aquesta espècie pel seu efecte negatiu sobre la pol·linització, el que afecta a l’ecosistema i també als productes apícoles com la mel i la cera. Les persones, especialment les al·lèrgiques, també han de tenir cura amb la vespa asiàtica ja que la picada és més dolorosa que la de la vespa autòctona i pot llençar verí just abans de picar, perillós si entra en contacte amb els ulls o la boca.

Una de les claus de la propagació de la vespa velutina és la seva capacitat de reproducció. Les reines hibernen sota terra o als troncs i quan surten de la hibernació creen un niu embrionari on posen els primers ous, on es crien les primeres vespes una mica més petites de la mida habitual. Quan ja hi ha les obreres suficients, creen el niu secundari a prop de l’embrionari i en un 30% dels casos aprofitant l’estructura d’aquest. Durant un temps conviuen els dos nius fins que s’acaba abandonant el primer.

*AMPLIACIÓ: A la primera versió d'aquest article s'especificava el nom de l'empresa però no la marca Bionet, especialitzada, entre d'altres, en la prevenció i control de plagues.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article