Humor contra la guerra i un reconeixement a Xavier Tor a les Lectures a la Fresca

Una adaptació teatral d’‘El bon soldat Svejk’ ha estat la primera obra representada al cicle d’estiu

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Representació d''El bon soldat Svejk'
Representació d''El bon soldat Svejk' | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Deia el soldat Svejk (Carme González) poc abans d’anar a la guerra que ell no parla de política, una mostra d’irreverència revestida d’un personatge una mica bleda. Aquesta bonhomia no el va salvar d’anar al front. De fet, ell ho va voler, en ple inici de la Gran Guerra. Tampoc la bonhomia de molts ucraïnesos –i molts russos– els ha estalviat un conflicte cruent que ha copsat Europa i el món, i que hores d’ara comença a perdre’s als diaris.

Les Lectures a la Fresca han tornat a portar la reivindicació a sobre de l’escenari amb la representació teatral de la versió de Monika Zgustova –present a la plaça de l’Om durant la representació– d’El bon soldat Svejk, una obra origial de Jorslav Hasek. Aquest soldat, amb tocs de bogeria, és un bon senyor austríac que decideix anar al front després de l’assassinat de l’arxiduc Ferran.

I el missatge pacifista ha estat present en diverses escenes, com quan Svejk sent llàstima pels soldats dels dos bàndols –austríacs i russos– quan comenta un cartell de guerra amb un company de l’exèrcit. També al final de la representació quan, entre aplaudiments del públic, a la casa abacial s’ha projectat un llistat de les guerres que s’han produït al món des del final de la Gran Guerra que relata l’obra.

Aquell fet tràgic per a Europa esdevé una àmplia comèdia en què es ridiculitza un país a les portes de la guerra i també la figura dels soldats. És un crit antibel·licista des de l’humor que frega l’absurditat, amb un soldat en cadira de rodes que és destinat al front; segona part del llibre original, una obra que les Lectures a la Fresca, sota la direcció de Dolors Vilarasau ha resolt amb un repartiment bàsicament femení.

I això ha estat determinant i un joc més de la comèdia. Encarna Adelantado, Gisela Figueras, Marta Janer, Marta Uxan i Martina Vilarasau han acompanyat González fent els personatges masculins de l’obra: des de la policia infiltrada als altres soldats, del jutge al capellà, dels metges que analitzen el bon soldat Svejk abans de saber-se soldat. En canvi, Xavier Tor, l’únic home del repartiment, ha estat l’encarregat de representar totes les dones.

Xavier Tor rep el reconeixement d'Amics de Pedra i Sang | Jordi Pascual Mollá

Un reconeixement a Xavier Tor

Els Amics de Pedra i Sang, l’entitat que organitza les Lectures de la Fresca, ha aprofitat un any més les representacions d’estiu per fer un reconeixement públic a un personatge rellevant per al teatre santcugatenc. Aquest any han escollit Xavier Tor, participant habitual a les Lectures i també a Pedra i Sang, obra que organitza la mateixa entitat i en què representa l’Abat Biure. Quan li han fet entrega del reconeixement, l’actor ha agraït el suport del públic i ha recordat que ja el van homenatjar amb el Gall d’Honor que la mateixa entitat atorga en el marc de Pedra i Sang.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article