Diversos manifestants irrompen a l’acte d’ERC contra la repressió acusant-los per la personació de la Generalitat en causes judicials

Marta Vilaret, Natàlia Garriga i Roger Torrent fan un clam per l’amnistia i posen l’accent en les conseqüències personals de la repressió

per Jordi Pascual Mollá

Política

Tot i la presència de manifestants, ERC ha mantingut l'acte
Tot i la presència de manifestants, ERC ha mantingut l'acte | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Per segona vegada en pocs mesos, ERC ha vist com un grup de manifestants han intentat rebentar un dels seus actes. Primer va ser la protesta docent en el marc de la vaga d’educació del març aprofitant la visita del president Pere Aragonès. Aquest dissabte al migdia, un grup de poc menys de 10 manifestants, cridats per la Plataforma Antirrepressiva de Barcelona, que han aprofitat l’acte d’ERC en contra de la repressió per acusar el partit de còmplice d’aquesta repressió, fent un esment especial a la personació de la Generalitat en algunes causes contra manifestants.

Els manifestants han explicat que defensaven els acusats de diverses causes obertes. Durant l’acte han exigit al partit que la Generalitat es retiri de les causes obertes i no han dubtat a cantar en contra dels ponents: “Govern d’ERC, repressor”. Tot i això, Marta Vilaret, regidora de Mollet encarregada de conduir l’acte, ha mantingut el tipus i, un cop han marxat els manifestants, s’ha lamentat de la situació: “Sap greu que hagi anat així. No tinc cap por de debatre idees. És absurd que diversos represaliats ens enfrontem entre nosaltres”.

Manifestants a l'acte d'ERC | Jordi Pascual Mollá

L’acte republicà ha estat una conversa de Vilaret amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l’expresident del Parlament, Roger Torrent, tots dos amb causes judicials obertes. Garriga ha explicat que el 20 de setembre del 2017 li van escorcollar la casa: “Dues hores després em van detenir per sedició, malversació, desobediència... També em volien escorcollar el despatx de rambla Catalunya però com hi havia molta gent concentrada em van portar a la comissaria de Travessera de Gràcia per interrogar-me”.

La consellera també ha lamentat les escoltes telefòniques, tot dient que suposen l’exposició també de la vida personal de les persones afectades. Ha explicat que, amb l’embargament de comptes, els seus saldos es van quedar a zero i això suposava exposar-se a impagaments. Però, sobretot, ha posat l’accent en una mirada més personal: “Des del minut zero vaig pensar en el meu fill. Durant molt de temps vam pensar que entraríem a la presó i personalment havíem de preparar la família”.

Torrent, per la seva banda, ha dit que casos com el de Garriga o el seu són un intent de repressió de l’Estat per intentar condicionar les decisions polítiques. Per això ha cridat a fer una denúncia internacional que permeti mostrar aquestes causes fora de Catalunya tot i que “és cert que hi ha un replegament dels estats”. “Abans que independentista soc demòcrata i defenso la llibertat d’expressió de tothom, especialment de qui no pensa com jo”, ha argumentat. Però aquesta mirada, diu, no ha de deixar de banda les reivindicacions polítiques com l’amnistia, que considera bàsica per a la negociació política.

Garriga i Torrent a l'acte d'ERC | Jordi Pascual Mollá

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha fet una breu intervenció inicial en què ha criticat que hi ha una repressió en contra de l’independentisme i, per tant, respon a motius polítics. L’objectiu d’ERC, assegura, ha de ser conscienciar demòcrates independentistes i no-independentistes: “Tendim ponts, generem grans consensos i posem el diàleg i la negociació com a bandera. Amb la mateixa consistència reivindiquem ‘prou repressió’”. Ingla ha recordat que ara fa 30 anys de l’anomenada Operació Garzón, els casos de tortures policials en el marc dels Jocs Olímpics del 1992 en contra de militants independentistes, entre els quals el republicà santcugatenc Eduard Pomar i el cupaire florestà Ramon Piqué.

L’acte s’ha desenvolupat amb les dificultats posades pels manifestants, amb càntics i crits durant gairebé els tres quarts d’hora que ha durat la proposta. Els concentrats han marxat poc abans d’acabar l’acte sense haver estat identificats per la Policia Local, que sí que els ha contingut per evitar que ocupessin l’escenari i la zona del públic.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article