Un Llibret per conèixer el passat pagès de Sant Cugat i les seves lluites

elCugatenc presenta el seu primer Llibret amb un concert de la Companyia MINIMíssimA i una visita guiada al Celler Cooperatiu

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

D'esquerra a dreta: Jordi Pascual i Francesc Carol a la presentació del Llibret
D'esquerra a dreta: Jordi Pascual i Francesc Carol a la presentació del Llibret | Albert Canalejo - Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En forma de recull d’articles sobre la història del Celler Cooperatiu i del moviment rabassaire –l’organització de la pagesia que treballava les vinyes amb contractes de rabassa morta–, elCugatenc recupera un bocí d’història del Sant Cugat pagès amb la publicació del seu primer Llibret elCugatenc, una línia de publicacions divulgatives sobre cultura i patrimoni locals. Tot i que la publicació es va fer per Sant Jordi, la presentació oficial no ha estat fins aquest diumenge al migdia amb un acte al mateix Celler.

La proposta, nascuda dels espais de participació ciutadana del mitjà, ha estat presentada per part de l’autor dels textos, Jordi Pascual, que ha explicat que ha comptat amb el suport dels Museus de Sant Cugat i dels historiadors Joan Troyano i José Fernando Mota. També hi ha participat el regidor d’Esports, Benestar Animal i Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, en representació de l’Ajuntament ja que la publicació compta amb la col·laboració de la institució. El regidor ha posat en valor la publicació per donar a conèixer el patrimoni i la història local de forma divulgativa.

Mira la galeria d’imatges de la presentació del llibret.

La Companyia MINIMíssimA ha fet un concert de mitja hora que ha esdevingut un dels moments àlgids de l’acte de presentació. L’artista ha recuperat un dels textos de la cartilla rabassaire del seu avi per poetitzar els principis fundacionals de la Unió de Rabassaires, la principal organització rabassaire. També ho ha fet amb un fragment del llibret.

Alba Rodríguez, del servei de Patrimoni del Museu, ha estat l’encarregada de posar l’accent històric a l’acte, amb una visita guiada al Celler Cooperatiu, protagonista del primer article i motiu de la publicació del llibret ja que l’any passat es va complir un segle de la seva construcció. L’acte també ha esdevingut un moment de trobada entre la comunitat de l’entorn del diari així com persones interessades en la història local i la proposta musical de la Companyia MINIMíssimA.

La publicació es pot comprar per vuit euros al Celler de Llibres, a Paideia, a la llibreria-papereria Xamfrà, a la papereria Garlop, a la papereria Blau Cel i a l’Abacus de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article