El Consell de Ciutat demana canviar el model de ciutat i determinar els usos naturals i patrimonials de la Torre Negra

L’òrgan de participació ha creat dos documents de proposta i també ha preparat la renovació del seu propi reglament

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, Política

Sessió del Consell de Ciutat
Sessió del Consell de Ciutat | Raquel Pérez - Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb l’horitzó 2075, un grup de treball del Consell de Ciutat ha fet una proposta de revisió de la ciutat perquè pugui afrontar els reptes climàtics, energètics i poblacionals del futur. Un altre grup ha preparat una proposta sobre els usos de la Torre Negra després de la seva compra per part de l’Ajuntament. Són dos documents que s’han presentat a la reunió de l’òrgan de participació celebrada aquest dilluns per la tarda.

Un nou model de ciutat

Robert Savé, un dels representants implicats al grup de treball referent al model de ciutat, ha explicat que la proposta elaborada per un equip de set representants té en compte el moment actual sense fer cap valoració del recorregut històric que ens ha portat al model vigent. Com a dotzena ciutat catalana en nombre d’habitants, el grup proposa tenir en compte que un 43% de la població és dependent perquè o bé són infants o bé gent gran. Aquest és el primer aspecte a tenir en compte en la previsió feta pel grup de treball.

El gran repte, diuen, és assolir una ciutat equilibrada a nivell econòmic i social, marcant-se el gran repte d’evitar que el jovent i la gent gran marxi de la ciutat per no poder fer front a les despeses de l’habitatge. El grup també recorda que, segons el Baròmetre Inclusiu, hi ha un 20% de la ciutadania que no té ningú a qui demanar suport si ho necessita, el que evidencia que també cal prendre mesures de cohesió social: “S’ha de recuperar la vida dels barris sigui com sigui. Cal un canvi radical. Hem de pensar què volem ser i com organitzar-nos”.

El grup també ha analitzat la necessitat de buscar una transició en la mobilitat i avançar cap a l’autogeneració d’energia, així com per l’abastament alimentari de proximitat, sent conscient que difícilment els camps existents a Collserola i els que es puguin recuperar no seran suficients per garantir l’autosuficiència total. En aquest sentit, un veí ha criticat que el govern impulsi un barri a Ca n’Ametller, un dels pocs llocs de la ciutat on encara hi ha camps de cultiu però el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha defensat que és una zona on els propietaris ja tenen drets adquirits.

Robert Savé al Consell de Cituat | Raquel Pérez - Ajuntament de Sant Cugat

El document ha estat respost per diversos representants polítics del govern, que han fet èmfasi en algunes de les idees apuntades pel grup de treball com els canvis de mobilitat i una gestió del verd urbà que afavoreixi la biodiversitat, iniciatives que tot just s’han començat a implementar. També Núria Fernández, representant de Junts, s’ha mostrat satisfeta amb la tasca feta pel grup i ha dit que és important la reflexió que es fa sobre la gent gran.

Els usos de la Torre Negra

Carles Castell ha estat el membre del grup de treball sobre Torre Negra encarregat d’explicar les propostes sorgides del debat entre els integrants, que també han comptat amb l’opinió de 26 entitats per evolucionar el document inicial. D’aquesta reflexió sorgeix la idea de consolidar i posar en valor la fortificació medieval amb l’inici del tràmit per declarar-la Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), elaborar un pla tècnic de gestió i millora, la recuperació de l’activitat vitivinícola i esdevenir un punt d’interpretació del paisatge rural, el que suposa fer un punt d’informació i de sortida d’itineraris, un espai d’educació i, potser, una petita botiga.

Però el procés és llarg, tal com reconeix el govern, i per això el grup proposa un llistat de properes passes a fer: mantenir la implicació ciutadana, fer un projecte potent i viable econòmicament, buscar finançament d’altres administracions, que la proposta estigui elaborada per un equip transversal, planificar els accessos a peu i en vehicle –aquests segons amb restriccions–, mantenir l’ús d’habitatge i aconseguir un ús energètic i hídric eficient.

Carles Castell al Consell de Ciutat | Raquel Pérez - Ajuntament de Sant Cugat

El grup posa l’accent en el valor històric i natural de la finca, no només per l’edificació sinó també per la majoria d’hectàrees de la parcel·la que formen part del Parc Natural de Collserola. El govern també ha rebut de bon grat la proposta, comprometent-se a treballar en aquesta línia tot i les dificultats que suposa una inversió elevada com la que precisa l’edificació. Per això han reivindicat que ja han fet accions per donar a conèixer la finca, amb l’obertura del seu entorn. Junts s’ha posat a disposició del govern per avançar en la proposta.

El nou reglament del Consell de Ciutat

La sessió d’aquest dilluns també ha servit per donar compte de l’esborrany de reglament del Consell de Ciutat treballat pel mateix òrgan de participació. Es preveu crear una comissió permanent i comissions específiques. Amb la modificació dels Consells de Barri també es canvia l’article referent a la representació provinent d’aquests òrgans perquè siguin sis persones, una per cada Consell. Finalment, també es preveu la creació d’una assemblea ciutadana puntual per portar temes concrets a debat.

Alhora, es proposa fer una audiència de traspàs entre els membres del Consell sortint i de l’entrant cada cop que es renovi l’òrgan. Cap participant ha qüestionat la proposta que, segons el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, es portarà a aprovació inicial al Ple de setembre, obrint així un període d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article