Neix l’Assemblea Ciutadana: l’Ajuntament crea un nou òrgan de consulta ciutadana

El Ple de setembre haurà d’aprovar el nou reglament del Consell de Ciutat en què es contempla aquest nou espai

per Jordi Pascual Mollá

Política

Marco Simarro i Carles Castell presenten l'assemblea ciutadana
Marco Simarro i Carles Castell presenten l'assemblea ciutadana | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El nou reglament del Consell de Ciutat incorpora l’assemblea ciutadana com un nou òrgan de consulta. Aquest espai pretén convocar-se com a mínim un cop l’any amb una convocatòria oberta a tota la ciutadania major de 16 anys –i també a les entitats– per treballar iniciatives de temàtiques específiques. Es preveu que la primera convocatòria sigui a l’octubre per seguir treballant sobre la l’ús de la Torre Negra, anant un pas més enllà del document proposat pel grup de treball constituït en el marc del Consell de Ciutat i presentat aquesta mateixa setmana.

L’assemblea serà possible quan s’aprovi el nou reglament, que es preveu portar al Ple del setembre. Per ara el segon tinent d’alcaldia i regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, i el representant del Consell de Ciutat Carles Castell han anunciat les bases de la proposta en una roda de premsa. L’espai comptarà amb una comissió específica designada pel Consell de Ciutat per fer seguiment i tramitar la convocatòria en base a les propostes rebudes.

Les convocatòries seran a càrrec del Ple, de la Junta de Govern, del Consell de Ciutat o bé amb la recollida de més de 300 signatures de persones majors de 18 anys. Es faran amb dos mesos d’antelació per obrir un període d’inscripcions de les persones i entitats que s’hi vulguin presentar. Tot i aquest termini, les persones que no arribin a temps podran acudir com a pública a la sessió.

Per a Simarro, aquest nou espai es diferencia de la resta d’òrgans de participació per ser puntual i temàtic. La proposta neix, defensa, del procés de reflexió iniciat al principi del mandat sobre el model de participació i, específicament, sobre el Consell de Ciutat. Són uns debats que han fomentat la creació d’un nou reglament i de grups de treball en el marc d’aquest òrgan de participació.

“L’assemblea és un espai de debat ciutadà com a vincle entre una convocatòria de masses i un òrgan permanent com el Consell de Ciutat”, defensa el regidor, que diu que es podran fer adaptacions del funcionament en el moment que es comencin a detectar possibles millores, “no hi ha quòrum màxim ni mínim però s’intentarà tenir una convocatòria ciutadana plena”. L’objectiu és que, mitjançant el Consell de Ciutat, es puguin elevar propostes per ser aprovades al Ple municipal.

Castell explica que el treball que s’ha fet fins definir l’assemblea tenia com a objectiu crear un espai obert i menys reglat que esdevingués un nucli de propostes en positiu. Tant el regidor com el representant del Consell defensen que han creat l’assemblea ciutadana com un òrgan diferenciat a la resta, evitant la creació de duplicitats. Esdevé, a més, el segon espai que es pot convocar mitjançant la recollida de signatures de la ciutadania ja que actualment el reglament de participació contempla la possibilitat de fer consultes ciutadanes mitjançant la instància ciutadana amb la recollida de signatures.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article