5 pel·lícules amb direcció santcugatenca per a aquest estiu

Sant Cugat és una ciutat que té la sort de comptar amb una vitalitat cultural que també es trasllada al món del cinema amb diversos directors

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Monitor, claqueta, megàfon, material...
Monitor, claqueta, megàfon, material... | SuperCuintin (CC)
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat és una ciutat que té la sort de comptar amb una vitalitat cultural que també es trasllada al món del cinema amb diversos directors. Durant els darrers anys diversos directors i directores de la ciutat han estrenat pel·lícules de tot tipus, algunes d’elles amb un reconeixement ampli. Algunes són produccions d’una envergadura considerable que han aconseguit entrar a alguns dels grans festivals de cinema i d’altres no han aconseguit la mateixa projecció però no per això són propostes a menystenir. Destaquem cinc pel·lícules amb direcció santcugatenca.

 

Ama, de Júlia de Paz

Després de guanyar el premi Ibicine per un curtmetratge homònim, la jove directora santcugatenca Júlia de Paz ha convertit aquell treball en el seu primet llarmetratge. Ama s’endinsa en la maternitat parlant de la soledat. Ho fa a través de la Pepa, una mare soltera que ha de marxar de casa de la seva amiga Ade i acaba trobant-se sola al carrer amb la seva filla, la Leila, de sis anys. La pel·lícula explica la història de la relació entre la mare i la filla, esdevenint un exercici de desmitificació de la maternitat amb temes transcendentals com l’abandonament.

Ama va rebre el premi Biznaga de Plata a Millor Actriu, per la seva protagonista, Tamara Casellas, al Festival de Màlaga i el Premi Feroz Puerta Oscusa a Millor pel·lícula. El film també va ser nominat als Premis Goya al millor guió adaptat. Tots els premis i nominacions van ser l’any 2021 en què es va estrenar la pel·lícula.

La pel·lícula va estar disponible a Filmin i actualment a Prime Video.

 

Elisa K, Judith Colell i Jordi Cadena

Estrenada al 2010, aquesta pel·lícula dirigida pels santcugatencs Judith Colell i Jordi Cadena narra la història de l’Elisa, una nena d’11 anys que va ser violada; una situació que recorda quan és gran mostrant així una història de superació personal. Elisa K tracta l’abús sexuals a menors en forma d’el·lipsi i de forma curosa. La imatge juga amb aquesta història que salta en el temps amb una primera part en blanc i negre i càmera fixa i una segona en color. És una pel·lícula especialment santcugatenca ja que bona part de les escenes van ser enregistrades a la Floresta.

És una adaptació lliure de la novel·la Elisa Kiseljak, de la novel·lista Lolita Bosch. Va ser present a diversos festivals i va rebre el premi del públic a Abycine – Albacete International Film Festival, el premi especial del jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, una menció especial al Festival du Cinéma Espagnol à Nantes, el premi a la millor actriu principal (Aina Clotet) del Premi Snat Jordi de RNE Catalunya i el Premi Nacional de Cultura del 2011.

La pel·lícula està disponible a Filmin.

Colell té una pel·lícula més recent, 15 horas, una producció dominicana que s’endinsa dins del maltractament de gènere en la classe alta de la República Dominicana.Ca rebre el premi Signis a la millor pel·lícula al Festival de Màlaga al 2021, l’any en què es va estrenar el film. Està protagonistzada per la dominicana Sterlyb Ramírez i el català Marc Clotet. Actualment no està disponible a cap plataforma en línia.

 

Ella i jo, de Jaume Claret

Aquest curmetratge va ser la primera creació del jove Jaume Claret, que va arribar a ser present a la 68a edició del Festival de Sant Sebastià (2020), on va ser candidata a la secció Nest Film Students. Claret llavors era estudiant de l'escola Elías Querejeta Zine Eskola de Sant Sebastià. El film explica la història de Queralt, una pintura barcelonina que intenta parlar amb la seva filla Gemma per telèfon i comença una nova vida a Atenes. La imatge és especialment important en un curtmetratge en què la pintura és protagonista en una història que té molts elements de la de l’àvia del director. I, a més, la protagonista està interpretada per la seva mare.

La pel·lícula es pot veure enviant un correu electrònic al seu director.

 

Ferida oberta, de Jesús-Àngel Prieto i Rosa Botella

En forma de documental, el realitzador audiovisual i professor de l’Escola Massana Jesús-Àngel Prieto, crític amb el procés i federalista convençut, fa una aproximació crítica a la vessant més personal del procés. Ho fa de la mà de la psicòloga Rosa Botella. Amb la veu d’independentistes i no independentistes explica els casos de trencaments emocionals vinculats a la situació política. Ho fa també amb personalitats rellevants com Joan Manuel Tresserras.

Ferida oberta. Cercant l’empatia es va estrenar el 2020 i es pot veure a través de Vimeo.

 

Fila 7. Butaca 7, de Joan Ramon Armadàs

En forma de curtmetratge, aquesta iniciativa de l’Ajuntament i la Taula TEA Sant Cugat té l’objectiu de visibilitzar el Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Autisme, el 2 d’abril. És un film escrit i dirigit per Joan Ramon Armadàs en què s’explica una història real d’inserció mitjançant el Cicle de Cinema per a Tothom dels cinemes públics de Sant Cugat. És la història de Bernat Esteban, un jove actor amb TEA que ha interpretat el paper d’un adolescent al qual el cinema li fa por perquè és fosc i sorollós però s’acaba atrevint amb una sessió amb els llums encesos i el volum més baix.

El film es pot veure a YouTube.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article