Quines accions s’han de vehicular a través dels pressupostos participatius i quines per acords polítics o altres vies?

L’aprovació de propostes que ja havien estat validades en forma de moció o amb plans específics generen dubtes sobre el funcionament dels pressuposts participatius

per Jordi Pascual Mollá

Economia

Els regidors Alba Gordó i Marco Simarro presenten una nova edició dels pressupostos participatius
Els regidors Alba Gordó i Marco Simarro presenten una nova edició dels pressupostos participatius | Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Al setembre del 2018 el Ple municipal va aprovar una moció proposada per Ciutadans per emprendre accions en contra de la vespa asiàtica entre les quals s’incorporava una campanya de comunicació. Tot i això, entre els projectes dels pressupostos participatius del 2020-21 es va executar amb un pressupost de 5.000 euros una campanya de conscienciació sobre aquesta espècie invasora.

No és l’únic cas. Al 2018 també es va aprovar el projecte de renaturalització de la riera de Can Cabassa mentre a través de mecanismes de participació ciutadana es va aprovar un projecte per fer una passera a aquesta riera, encara pendent d’execució. A la Floresta es treballa un projecte sorgit de la darrera edició dels pressupostos participatius per adaptar el descampat de la plaça del Centre, desvinculat del procés participatiu per redefinir tres places del barri, entre les quals aquesta, que s’havia fet anteriorment.

Quan un projecte ha de ser executat per l’Ajuntament i quan per petició veïnal a través de mecanismes de participació ciutadana com els pressupostos participatius? Aquest és un dels interrogants habitualment expressats als Consells de Barri que plantegen els pressupostos participatius des de la seva creació, quan es va preveure una valoració tècnica de la viabilitat de les propostes rebudes que també havia de servir per descartar aquelles idees que depenen de l’acció municipal obligatòria, com ara les despeses de manteniment.

La revisió tècnica també genera dubtes en diversos sentits. D’una banda, quan hi ha propostes que es podrien emmarcar en altres plans municipals: per exemple, als pressupostos participatius del 2020-21 es va preveure fer horts comunitaris al Nucli Antic, una proposta que podria entrar directament al programa Cultiva’t sense passar per participació ciutadana, o també al 2020-21 es va proposar renaturalitzar torrents i espais naturals a la Floresta, una acció inclosa al Pla d’Acció d’Emergència Climàtica en dues accions de l’eix sobre infraestructura verda i biodiversitat.

D’altra, hi ha valoracions tècniques que no preveuen la impossibilitat d’executar algunes propostes. És el que ha passat al Consell de Barri de les Planes amb la proposta d’instal·lar-hi una tirolina, que finalment no es podrà fer perquè els llocs on hi cabria estan protegits pel Parc Natural de Collserola. Ho criticava en una entrevista a aquest diari la nova presidenta de l’Associació de Propietaris i Veïns de les Planes, Isa Herranz: “Hi ha molts projectes aprovats que no s’executen o que després de fer el tràmit se n’adonen que no es poden aplicar”.

Segons informen fonts de l’Ajuntament, es considera que una proposta ja està prevista i, per tant, no es pot incorporar als pressupostos participatius quan ja existeix un projecte en redacció, contractació o licitació o si hi ha una reserva pressupostària per a la realització d’un projecte igual al proposat. Això exclou els compromisos presos en el marc de mocions o de plans sectorials que no s’han dotat pressupostàriament ni s’han començat a desenvolupar amb projectes.

Els projectes endarrerits

Els barris acumulen desenes de projecte endarrerits, tal com va reconèixer el govern en la roda de premsa de presentació de la nova edició dels pressupostos participatius. És aquest un dels motius esgrimits pel tripartit per “redimensionar” la convocatòria. Aquesta redimensió, que defensen que és conjuntural, suposa a la pràctica una retallada d’un milió d’euros respecte a l’edició anterior deixant en 1,5 milions els diners a decidir per la ciutadania per als anys 2022 i 2023.

El canvi suposa també l’absorció definitiva dels antic diners de lliure disposició dels Consells de Barri, un compromís del govern des de principis del mandat per evitar una duplicitat de processos participatius vinculats a l’execució de despesa d’inversions i ordinària. Ara bé, que la unificació dels processos hagi coincidit en un any de “redimensió conjuntural” ha estat motiu de crítiques per l’oposició, especialment Junts, que considera que suposa l’eliminació dels diners de lliure disposició.

En qualsevol cas, la reducció pressupostària de la nova edició dels pressupostos participatius ha de servir, a ulls del regidor de Participació i Barris, Marco Simarro –ara tot just ha canviat de cartera–, per desencallar els projectes pendents d’execució de les edicions anteriors i evitar acumular-ne molts del nou procés, que es troba en fase de revisió tècnica i es preveu que la votació es pugui realitzar al desembre, només a través de la plataforma web de participació però amb punts de suport per a les persones que no tinguin els coneixements digitals o els recursos per fer-ho des de casa.

A la roda de premsa de presentació del nou procés, feta al maig, Simarro va explicar que hi havia una quarantena de projectes de barri pendents de ser iniciats. A aquests cal sumar els de ciutat, dels quals no van concretar el grau d’execució.

El nou procés dels pressupostos participatius

Mantenint algunes de les adaptacions fetes a la darrera edició, la nova edició dels pressupostos participatius distribueixen la despesa per barris (200.000 euros d’inversió i 16.000 de despesa ordinària per a cada districte). També s’incorpora una partida idèntica per a escollir entre el Consell d’Infants i el Consell de Joves.

Un cop acabada la recepció de propostes, durant els mesos de juny i juliol l’Ajuntament ha de fer la valoració tècnica per posteriorment fer-ne una deliberació als Consells de Barri. Es preveu que les propostes definitives es puguin votar al desembre i, un cop anunciats els resultats, es comencin a executar les actuacions al 2023.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article