Comença la primera municipalització del mandat

Només els grups de govern voten a favor d’un pas determinant per a la municipalització de la grua municipal

per Jordi Pascual Mollá

Política

La tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, al Ple de juliol
La tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, al Ple de juliol | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. No és l’aigua. La que havia estat la gran aposta municipalitzadora del tripartit al principi de mandat segueix encallada a una Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que manté la disputa interna al govern i deixa Ripollet i Sant Cugat a l’espera d’una decisió sobre l’abastament d’aigua: permetre’n la internalització, crear una empresa mixta, accedir a la ja existent... El bloqueig segueix i l’Ajuntament de Sant Cugat ha de mantenir la continuïtat de servei fora de contracte fins que hi hagi una decisió. El tripartit no té més remei que buscar altres flancs de municipalització.

Al Ple d’aquest dilluns s’ha fet el primer pas. Més de tres anys després de les eleccions municipals que van portar ERC-MES, PSC i CUP-PC al govern amb les municipalitzacions com una de les propostes estrella, l’Ajuntament s’apropa a la seva primera municipalització. En aquest cas d’un servei molt menys ambiciós que l’abastament d’aigua: la grua municipal.

Els tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) han votat a favor de l’establiment del servei de retirada de vehicles de la via pública, trasllat i custòdia del dipòsit municipal. Aquest pas és el que ha de permetre que posteriorment l’empresa pública Promusa contracti el personal necessari per assumir directament el servei, unificant la grua municipal, el dipòsit i la gestió dels residus d’aquest. Ho fa s anys després del venciment del contracte anterior i amb un servei que hores d’ara se segueix prestant a demanda de l’Ajuntament i pagant fora de contracte a l’empresa beneficiària, Gruas Pablo.

Cristina Paraira, en representació de Junts, ha demanat més informació sobre el tràmit. El grup s'ha abstingut | Jordi Pascual Mollá

“El contracte no estava vigent i calia regularitzar-lo i intentar la municipalització”, va dir la tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, l’àrea encarregada de les municipalitzacions, Lourdes Llorente, a la roda de premsa prèvia al Ple d’aquest dilluns, “els informes diuen que la gestió interna és més eficient”. Per ara el servei es prestarà des de Promusa tot i que la regidora no descarta crear una empresa pública de prestació de serveis que també es pugui encarregar de la neteja dels equipaments municipals, un altre dels serveis pendents d’internalitzar i que hores d’ara es licita per regularitzar-lo mentre no es pugui municipalitzar.

El retard en les propostes d’internalització és flagrant i la CUP-PC, principal actor polític del tripartit a favor d’aquestes internalitzacions, es defensa dient que l’aigua està a mercè de l’AMB i que la resta de serveis tenen una tramitació complexa que precisen d’un personal que la tinença de Bon Govern i Transparència no té ni pot incorporar. Raó no els en falta alhora que és impossible no pensar que el d’aquest dilluns és el primer pas ferm a favor de la municipalització de qualsevol servei.

Gruas Pablo, explica Llorente, no tenia personal assignat a Sant Cugat i, per tant, no es podrà fer la subrogació de personal, obligant Promusa a contractar el personal encarregat de la grua i de la vigilància del dipòsit de vehicles. “És una tasca més complicada del que sembla”, argumenta la tinenta d’alcaldia en referència al conjunt d’accions a fer per internalitzar el servei. Paral·lelament, l’Ajuntament segueix pendent de tenir informació del procés judicial que els va obligar a entregar documentació sobre el contracte a la Fiscalia davant dels principis d’irregularitats com el presumpte pagament de contractes en B, la subcontractació de personal no permesa i la pròrroga fora de termini.

La proposta ha tirat endavant amb els únics vots favorables del govern perquè Junts per Sant Cugat, a través de la seva regidora Cristina Paraira, ha demanat més informació del tràmit, una petició escoltada per la tinenta d’alcaldia que s’ha compromès a resoldre tots els dubtes a la comissió informativa del setembre. Fins llavors, però, Junts ha optat per l’abstenció.

Diferent és el cas de Ciutadans, que s’ha oposat a la municipalització tot dient la internalització no és la millor forma de gestió i que els informes són favorables però també es poden trobar economistes que aporten la mirada contrària. El seu vot desfavorable no ha decantat la balança perquè han estat els únics que s’han posicionat en contra. La regidora no adscrita no ha acudit al Ple.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article