Mocions del Ple de juliol: jutjats de pau, massacre de Melilla i pressupost de l’atenció primària

S’ha retirat la moció per crear una oficina d’atenció a les persones amb discapacitat per buscar un acord polític i treballar-la conjuntament

per Jordi Pascual Mollá

Política

Ple municipal del 18 de juliol del 2022
Ple municipal del 18 de juliol del 2022 | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Quatre mocions, una retirada i dues d’elles incorporades d’urgència, han marcat el darrer Ple ordinari del curs polític. En fem un repàs a continuació. També pots consultar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Retirada la moció per crear una oficina d’atenció a les persones amb discapacitat

Ciutadans ha anunciat la retirada de la moció per crear una oficina d’atenció a les persones amb discapacitat amb la proposta que pugui fer derivacions directes als serveis socials. El grup proposant pren la paraula del govern per treballar més detalladament la proposta i arribar a un acord amb la resta de grups.

L’objectiu és assessorar i informar de les ajudes, beques i prestacions i que pugui ajudar en la tramitació, també les destinades a persones amb un fill menor a càrrec pel que fa a reduccions de jornades i permisos familiars. L’oficina també hauria d’informar dels beneficis fiscals existents i es demana crear un espai per a famílies amb membres amb Trastorn de l’Espectre Autista.

Suport als jutjats de pau

Junts, ERC-MES i CUP-PC han votat a favor de la moció de Junts en defensa dels jutjats de pau i per mostrar el suport a la tasca que realitzen. S’insta el govern espanyol i el Congrés a modificar el projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de justícia per no suprimir els jutjats de pau i mantenir-ne les seves funcions. Ciutadans s’ha abstingut tot dient que la modificació legislativa preveu la creació d’oficines de justícia locals que assumiran la tasca dels jutjats de pau mentre el PSC, defensant aquesta proposta, ha votat en contra de la moció.

Condemna de la massacre de Melilla

Junts, ERC-MES i CUP-PC han votat a favor de la moció de la CUP-PC per condemnar la violència fronterera en la massacre de Melilla on van morir, com a mínim, 37 persones. Es cupaires apunten el govern espanyol pels “silencis còmplices” i demanen que es garanteixin els drets humans de les persones que arriben a Melilla i les que no poden creuar la frontera. Es demana una investigació dels fets perquè hi hagi veritat, reparació i justícia així com la derogació de la llei d’estrangeria. També es demana a les institucions europees i estatals a garantir el dret a migrar.

Junts i Ciutadans han votat en contra d’incorporar aquest punt d’urgència a l’ordre del dia tot dient que s’havia acordat deixar la moció sobre la taula per absència del portaveu de la CUP-PC per motius personals. Pel que fa al contingut de la moció, el PSC ha parlat de màfies i de situació insostenible a Melilla, motiu pel qual s’ha abstingut. Ciutadans ha posat en valor la tasca de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i ha optat pel vot contrari.

Un 25% del pressupost sanitari a l’atenció primària

Tots els grups han votat a favor d’una moció conjunta del PSC, ERC-MES, CUP-PC i Ciutadans a proposta de diverses entitats de l’àmbit sanitari com Marea Blanca i Amnistia Internacional per incrementar el pressupost d’atenció primària a un 25% del pressupost sanitari. És una crida que ja van fer al Parlament.

Junts i Ciutadans han votat en contra d’incorporar aquest punt d’urgència a l’ordre del dia tot dient que s’ha d’evitar portar punts d’urgència “per respecte a l’oposició”. Junts no s’ha sumat com a grup proposant per posar en valor la tasca feta pel govern de la Generalitat i dir que, per anar més enllà, caldria una reforma del finançament autonòmic.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article