10 llibres de novel·les, contes i poesia d’autoria santcugatenca per a l’estiu

Sant Cugat té desenes d’amants de l’escriptura que, de forma amateur, semiprofessional o professional escriuen tot tipus de propostes

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Durant els darrers anys diversos autors santcugatencs han publicat llibres
Durant els darrers anys diversos autors santcugatencs han publicat llibres | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat té desenes d’amants de l’escriptura que, de forma amateur, semiprofessional o professional escriuen tot tipus de propostes. Algunes d’autopublicació, d’altres en editorials petites i d’altres de primer nivell. A continuació fem un repàs a 10 llibres d’autoria santcugatenca publicats entre el 2020 i el 2022 –excepte un del 2018–, amb propostes diverses. La tria és entre les publicacions dels darrers anys que elCugatenc ha tractat d’alguna manera mitjançant cròniques de la presentació, entrevistes o altres formats. Dividim l’article en tres blocs: novel·la, contes i poesia.
 

Quatre novel·les

Camins de desig, de Carles Castell

El santcugatenc d’origen reusenc Carles Castell Puig s’estrena al món de la novel·la després de la publicació de contes amb propostes com I... i Set pecats. A Camins de desig [Cossetània Edicions, 2022], guardonat amb el XXXIII Premi Literari Vila d’Ascó s’endinsa en la història de Lluís, un professor de paisatgisme que torna de Finlàndia a la seva Catalunya natal arran de la mort de la seva mare. El retrobament familiar el porta a recuperar també els conflictes i les emocions del passat.

La primera part del llibre és l’explicació de l’origen del personatge, que a la segona meitat es calça les bambes per començar a recórrer Catalunya a peu. Puig narra aquest recorregut físic, basat en passejades fetes pel mateix autor, que esdevé un retrobament del personatge protagonista i també una reflexió sobre el paisatge i el camí, connectant així amb l’ofici de l’autor, doctor en Ecologia i treballador a l’administració pública en l’àmbit de la conservació del patrimoni natural.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Servilia, la mujer que cambió el destino de Roma, de Mireia Gallego

La divulgadora històrica especialitzada en la vida quotidiana grecorromana Mireia Gallego Verdejo s’endinsa per primera vegada al món de la novel·la històrica amb Servilia, la mujer que cambió el destino de Roma [Good Books, 2021], la història novel·lada de Servília, amant de Juli César provinent d’una influent família romana clau per al sosteniment de la República.

La història ni només explica l’accés de César al poder i la seva relació amb Servília, esdevé també un retrat de l’aristocràcia romana en el moment de crisi de la República. És, alhora, una mirada sobre el paper de la dona a l’imperi romà, subjugada a la voluntat de les famílies i dels marits. Servília, però, va saber trencar aquests motlles i situar-se com una dona influent. El llibre esdevé així una reivindicació de la seva figura. Posteriorment Gallego ha publicat Medusa [autopublicat a Amazon, 2022].

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Doce galaxias y una corbata de patitos, de Jordi Brizo

En forma de ficció intergalàctica, Jordi Brizo s’estrena amb la novel·la amb Doce galaxias y una corbata de patitos [Valhalla Ediciones, 2022]. La novel·la explica la història de Brok, un humà mercenari; Bwrik, un home-amfibi, i Titania, una científica pilot de carreres, després d’un atrac a l’estació espacial Ultramarket. Després d’aquell fet, Brok i Bwrik són contractats a la força per una nau espacial que té l’objectiu de fer complir una missió.

Els protagonistes no es poden deslliurar de l’encàrrec de la màquina i han de descobrir gradualment les intencions d’aquesta, fins entendre que estan a una missió clau per al futur de l’univers. Esdevé una història boja i divertida, amb personatges valents i temorosos, amb unes característiques marcades que desperten tendresa. A més, tot i que no és l’element central, Brizo fa petites referències sobre gènere i el col·lectiu LGTBIQ+.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Los cerezos del samurái, de J.G. Delgado

Pepe García –o J.G. Delgado, com signa les seves obres– explica la història d’un català que viu a França i torna al Delta de l’Ebre, on recorda el seu amic el chino i coneix una japonesa. Així s’endinsa en la cultura japonesa i en les arts marcials, un món que l’autor coneix bé com a esportista. El llibre esdevé una barreja cultural i també un retrobament del personatge amb el seu passat, també amb els seus amics, amb qui acaba fent un viatge a Monte Perdido (Osca). Aquella excursió acaba carregada de fets violents i dramàtics que es remunten a la seva infantesa al Delta.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.


 

Tres llibres de contes

La vida elàstica, de Dani Vilaró

Com ja va fer al seu primer llibre de contes, Si em toques cauré, Dani Vilaró, ha aconseguit guanyar el III Premi Ciutat de Terrassa Anna Murià de Contes amb petites històries que parlen de la fragilitat i la elasticitat de la vida. La vida elàstica [Voliana Edicions, 2022] és un compendi de 13 relats breus que no tenen un fil conductor en comú però sí un tipus d’escriptura que pretén transmetre les emocions i sentiments dels personatges.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Cuentos del virus, de Dionisio Giménez

El periodista florestà Dionisio Giménez segueix amb la seva aposta pels contes amb Cuentos del virus [autopublicat per Ràdio Floresta, 2021], un recull d’onze contes sobre el virus que van des de la crítica social a la fantasia. La publicació, que pretén recollir fons per a l’emissora veïnal, esdevé un homenatge al personal sanitari i a les víctimes. Està imprès amb paper fotogràfic per incorporar imatges de grafits sobre la pandèmia. El periodista també dedica un relat a un excompany de feina ja mort, Paco Soto.

Recupera la crònica de la presentació del llibre.

 

Selfies, tigres i miralls, de Josep Amorós

Com ens té acostumats al seus escrits al TOT Sant Cugat, Josep Amorós aposta pel relat breu a Selfies, tigres i miralls [Acen, 2018], un llibre que recull vuit contes breus que pretenen ser una mirada a una generació d’ideals, aquelles i aquells que ara ja estan jubilats o s’hi apropen. Són històries independents i breus sense cap fil conductor entre elles però on és ben present la música que escoltava aquesta generació, esdevenint una reivindicació d’aquesta.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Tres llibres de poesia

L’espai profund, de Lluís Calvo

A mig camí entre la poesia i l’assaig –amb propostes com Els llegats. Una lectura contemporània de la tradició–, Lluís Calvo escriu L’espai profund [Proa Edicions, 2020] per intentar posar paraules a allò que s’escapa a l’idioma amb versos com: Aquest Ningú / que ho omple tot, / amb milers de presències. Com una reivindicació a l’amor i la llibertat, els textos del llibre, guardonat amb el Premi Carles Riba 2019, s’endinsen en una poesia de vegades assonant i de vegades molt propera a la prosa poètica. Aquest 2022 ha publicat Cor pirinenc. El poema de Fontalba i Gotanegra.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Vida en movimiento, de Catalina Carmona

La florestana d’origen colombià Catalina Carmona ha estrenat l’editorial Yaku Ñawi amb la publicació de Vida en movimiento [2022], un llibre que recull dos poemes sobre la migració, acompanyat d’il·lustracions de Nele Urbanowicz, amiga i impulsora de l’editorial. Una de les virtuts del llibre és que és artesanal i cada exemplar és diferent.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Em contramão, amb il·lustracions de Rui Cavaleiro

El santcugatenc d’origen portuguès Rui Cavaleiro passa bona part de la seva jubilació fent il·lustracions que mostra a les xarxes socials. Col·laborador d’elCugatenc, és coautor del llibre de poesia en portuguès Em contramão [Palimage, 2020], un llibre de poesia del brasiler Álvaro Alves de Faria del qual ha fet les il·lustracions. És un llibre amb poemes diversos i versos com: Te desnudo, diva, / com minha alma ferida, / à procura de minha vida / no teu corpo que me chama.

Recupera l’entrevista que li vam fer sobre la seva experiència vita.

Recupera la col·lecció d’il·lustracions sobre la Barcelona dels anys 70 i 80 que va oferir en exclusiva als lectors d’elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article