10 llibres d’assaig i història local d'autoria santcugatenca per a l’estiu

Ets més de no ficció? A Sant Cugat tenim desenes d’autors que teoritzen sobre àmbits diversos

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Durant els darrers anys diversos autors santcugatencs han publicat llibres | Jordi Pascual Mollá
Durant els darrers anys diversos autors santcugatencs han publicat llibres | Jordi Pascual Mollá | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ets més de no ficció? A Sant Cugat tenim desenes d’autors que teoritzen sobre àmbits diversos, alguns d’ells amb propostes sobre la història local –com el primer Llibret elCugatenc, que apuntem ara però no detallem entre les propostes ja que l’hem tractat a bastament en altres articles– i d’altres amb temàtiques més generals. A continuació t’oferim un recull de 10 llibres d’assaig i d’història local publicats durant els darrers anys.

 

Sis llibres d’assaig

Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar, d’Arcadi Oliveres

Amb la cura de l’edició –i pròleg– de Mar Valldeoriola, Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar [Angle Editorial, 2021] és el compendi final de les principals idees polítiques que van moure l’economista i activista per la justícia global santcugatenc. Publicat poc abans de la seva mort, el llibre és un seguit de capítols breu on es desenvolupen idees sobre la globalització, la democràcia, el capitalisme, els diners, la llibertat, els refugiats, el canvi climàtic, el pacifisme, la guerra, l’objecció fiscal, la política, els populismes, els moviments socials, la monarquia, els presos polítics, Europa, la pandèmia i l’educació. Per als seus milers d’alumnes i altres arcadistes, Paraules d’Arcadi és un resum de les principals idees que el van moure en la docència i l’activisme.

Recupera la darrera entrevista que li vam fer.

 

L’escola expandida. Repensem els espais d’aprenentatge, obra col·lectiva a càrrec d’Arqbag i Pol·len Edicions

Les cooperatives santcugatenques Arqbag (de l’àmbit de l’arquitectura) i Pol·len Edicions han estrenat la col·lecció Sostres amb L’escola expandida. Repensem els espais d’aprenentatge [Pol·len, 2021], un llibre col·lectiu que recull de mirades per repensar els espais d’aprenentatge tant des d’una lògica arquitectònica com de participació dels infants. Coordinat per Simona Cerri i Adrià Vilajoana s’expliquen iniciatives com el projecte Energia Escolar, propostes de renaturalització i reconversió dels patis escolars o el paper de l’agroecologia a les escoles.

Recupera el reportatge sobre la relació de l’escola amb el barri on desenvolupem algunes idees del llibre.

Recupera el reportatge sobre la reivindicació ambiental a les escoles on desenvolupem algunes idees del llibre.

 

Ecoanimal. Una estética plurisensorial, ecologista y animalista, de Marta Tafalla

La filòsofa santcugatenca i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona Marta Tafalla proposa emprar l’estètica com un valor que ens ajudi a construir una nova relació més ètica i ecològica de la humanitat amb el planeta i la resta d’animals. És el fil conductor d’Ecoanimal. Una estética plurisensorial, ecologista y animalista [Plaza y Valdés Editores, 2019], el resultat final d’un treball de recerca de dos anys que també la porta a buscar vincles amb formes artístiques i opcions polítiques transformadores com el veganisme i l’ecofeminisme. També s’obre personalment quan explica que és anòsmica –persona sense olfacte–, motiu pel qual té un interès especial pels sentits i la capacitat d’aquests per percebre –i cuidar o no– el nostre hàbitat.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

La insistencia. Anarquismo, cultura, autogestión, de Xavi López

El filòsof santcugatenc Xavi López García s’endinsa en el pensament anarquista a La insistencia. Anarquismo, cultura autogestión [Volapük, 2018], un assaig històric i polític que parla del concepte de cultura popular i de les idees anarquistes que no només han marcat la pràctica llibertària del període 1870-2017 sinó que han acabat inserint-se en la pràctica política d’altres espais. La insistencia va més enllà de l’explicació històrica per parlar de la concreció de les idees i pràctiques revolucionàries que van marcar la cultura obrera del primer terç del segle XX.

Recupera l’entrevista que li vam fer sobre filosofia i pensament llibertari.

 

Ciudades, glocalización y patrimonio contestado. Una historia de Bata y de Al-Hoceima, 1900-2019 (Guinea Ecuatorial y Marruecos), de Yolanda Aixelà-Cabré

El passat colonial espanyol de Bata i Al-Hoceima va donar pas, un cop acabada la colonització, a espais d’oportunitat per als pobles fang i amazic. Aquesta és la mirada que aporta la investigadora santcugatenca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Yolanda Aixelà-Cabré a Ciudades, glocalización y patrimonio contestado [Edicions Bellaterra, 2019], una publicació que s’endinsa, sobretot, en la contestació social a monuments i símbols del poder colonial. Esdevé una mirada descolonial que pretén trencar el desconeixement del passat colonial espanyol.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Pedagogía hospitalaria. Claves teóricas y enfoques para la práctica, de María Cruz Molina Garuz

Doctora en medicina, professora de la Universitat de Barcelona i investigadora en pedagogia hospitalària, promoció de la salut i resiliència, la santcugatenca María Cruz Molina conceptualitza la relació de la pedagogia –l’educació dels infants i joves però també el dret a l’aprenentatge durant tota la vida– en el marc hospitalari i sanitari. Pedagogía hospitalaria. Claves teóricas y enfoques para la práctica [Octaedro, 2020] esdevé gairebé una guia de teoria, conceptes, legislació i propostes sobre aquesta temàtica, endinsant-se en l’evolució històrica de la pedagogia hospitalària, el paper d’iniciatives com les aules hospitalàries i la dificultat de coordinació entre les àrees de salut i educació de les administracions competents.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.


 

Quatre llibres d’història local

Breu història de Sant Cugat del Vallès, de Frederic Cabanas i Domènec Miquel

Des del segle II aC fins a l’actualitat. El president de la Fundació Cabanas, Frederic Cabanas Castells, i l’historiador Domènec Miquel Serra fan un repàs breu a tota la història local a Breu història de Sant Cugat del Vallès [D’Octavià edicions, 2022], un llibre que inevitablement explica de forma molt més detallada la història del Sant Cugat pagès de finals del segle XVIII i posterior. Té tres parts diferenciades: els capítols dedicats a la història, un repàs a l’origen de les tradicions locals i un recull dels principals edificis de la ciutat. La gran virtut del llibre, editat amb paper fotogràfic, és la recuperació de fotografies històriques, la majoria de les quals del Fons Cabanas.

 

L’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. 100 anys al servei d’un poble, de Juanjo Cortés

Amb motiu del centenari de l’entitat, l’any 2018 tot i que celebrat al 2019, l’historiador valldoreixenc Juanjo Cortés García va publicar L’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. 100 anys al servei d’un poble [autopublicat per l’associació amb el suport de l’EMD, 2019], un recull detallar de la història de l’entitat, que va néixer el 1918 com a Associació Vila Jardí de Valldoreix. És un recull històric fins a l’actualitat que parla inevitablement del conjunt de la vila i la seva evolució històrica, incloent un dels moments més importants: el nomenament com a Entitat Local Menor al 1958, precedent històric de l’actual Entitat Municipal Descentralitzada i fita aconseguides gràcies a l’empenta de l’entitat.

Recupera la crònica de l’acte institucional central de la celebració del centenari.

Recupera l’entrevista que vam fer l’autor en el marc del FOCUS sobre conversació del patrimoni local.

 

Antics oficis i feines a Sant Cugat del Vallès, de Rogeli Pedró

Com una reivindicació i recuperació històrica del Sant Cugat pagès, l’antropòleg Rogeli Pedró i Fontanet s’endinsa en els oficis tradicionals del poble a Antics oficis i feines a Sant Cugat del Vallès [Cossetània Edicions, 2020]. El llibre es divideix en quatre grans blocs: oficis productius, serveis a les persones, serveis a la comunitat i pagesia santcugatenca. Dins de cadascun d’ells hi ha textos sobre oficis concrets, des de campaners a boters, des de barbers a serenos. Recuperant algunes imatges històriques, esdevé un repàs a molts oficis ja perduts en una publicació que es va fer en benefici de la Marató de TV3.

Recupera l’entrevista que li vam fer amb motiu de la publicació del llibre.

 

Diario de guerra (1936-1939). De Mallorca al frente de Guadalajara, de Pere Pahisa

Montserrat i Mònica, la seva filla i neta, han recuperat el diari de guerra de Pere Pahisa, un santcugatenc que era fent el servei militar a Mallorca quan va haver l’aixecament militar en contra de la Segona República. Amb el suport de l’historiador Joan Maria Thomàs, han publicat el diari [Lleonard Muntaner Editor, 2022], un recull de les anotacions que Pahisa feia al front i a la rereguarda des del bàndol franquista ja que, tot i que inicialment no s’havia plantejat cap ideologia perquè només tenia 20 anys, a poc a poc va anar incorporant el llenguatge franquista sense plantejar-se mai canviar de bàndol. Esdevé un testimoni únic d’un soldat ras que explica el cop d’estat a Mallorca i als fronts de Cogolludo (Castella-la Manxa) i Ojuela (Extremadura), on va ser mutilat, esdevenint un caballero mutilado del bàndol vencedor, condició que li va permetre aconseguir la direcció de l’escorxador de Sant Cugat un cop va retornar al poble. A les pàgines centrals es recuperen fotografies històriques seves i de Sant Cugat.

Recupera l’article sobre el llibre amb motiu de la seva publicació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article