L’Ajuntament ha denegat 18 llicències de pisos turístics amb la nova regulació

La normativa es va aprovar definitivament l’any passat després d’haver detectat un increment de les llicències atorgades

per Jordi Pascual Mollá

Drets, Política

Manifestació del veïnat de la Barceloneta en contra dels pisos turístics al 2014
Manifestació del veïnat de la Barceloneta en contra dels pisos turístics al 2014 | Daniel García Peris (CC)
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des de l’aprovació de la nova regulació dels pisos turístics a la ciutat al desembre del 2020, l’Ajuntament ha denegat 18 de les 24 comunicacions d’habitatges d’ús turístic. Són les dades que facilita el propi Ajuntament arran de la pregunta d’aquest mitjà. Es va tramitar després de constatar un creixement exponencial d’aquest tipus de llicències, que al segon trimestre del 2019 ja superaven les 90, la majoria de les quals al centre de la ciutat. Només dos anys abans se situaven a prop de la vintena.

La regulació, que pren la forma de modificació del Pla General Metropolita (PGM), no permet la implementació d’aquests tipus d’habitatges a menys de 300 metres entre ells ni a plantes baixes. Tampoc es poden instal·lar en sòls d’habitatge protegit i edificacions fora d’ordenació. Tot i que l’aprovació municipal va ser al desembre del 2020, la nova regulació no va entrar en vigor fins a l’abril del 2021 un cop la Generalitat va fer l’aprovació definitiva.

Ubicació dels pisos turístics amb llicència quan es va començar a fer la regulació al 2019. En blau: edificis plurifamiliars; en taronja: edificis unifamiliars | Ajuntament de Sant Cugat

L’objectiu primer de la modificació era “preservar la prevalença del dret a l’habitatge per sobre de l’ús eventual de l‘habitatge per destinar-lo a l’activitat econòmica d’allotjament turístic”. També es pretenia preservar la convivència veïnal, la qualitat de l’espai públic i aconseguir una mixtura d’usos. És una proposta que es va aprovar per unanimitat (Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC, Ciutadans i CUP-PC).

La capacitat sancionadora per als pisos turístics sense llicència o amb llicència però amb incompliments d’aquesta és de la Generalitat mitjançant inspeccions autoritzats pel Departament d’Empresa i Treball –competent en turisme– i sempre s’han d’identificar abans d’actuar. Fonts de l’Ajuntament expliquen que no tenen constància de cap sanció. Es preveuen sancions de fins a 100.000 euros i el tancament de l’activitat durant un temps màxim de dos anys tot i que es preveu una rebaixa del 50% per aquells que reconeguin la responsabilitat i accedeixin al pagament voluntari.

“La seva proximitat a la ciutat de Barcelona, respecte de la qual és limítrof, i la seva connectivitat amb transport públic al centre històric a les principals atraccions turístiques fan que Sant Cugat esdevingui un objectiu molt atractiu per a la localització d’allotjaments turístics”, s’argumenta a la normativa. És un procés que es va iniciar amb el govern anterior i que ha culminat el tripartit.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article