Consell del Poble: la Floresta es prepara per tenir més autogovern

L’Ajuntament estudia la viabilitat de les propostes d’un document consensuat entre els partits i la Plataforma +Autogovern de la Floresta

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Consell de Barri de la Floresta
Consell de Barri de la Floresta | Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una comissió tècnica estudia la viabilitat jurídica de crear un Consell del Poble de la Floresta, un òrgan que evoluciona el Consell de Barri per tenir més incidència en les polítiques públiques del barri. És una proposta sorgida després de vuit reunions entre la Plataforma +Autogovern de la Floresta i diverses àrees de l’Ajuntament i que tant el col·lectiu veïnal com el govern pretenen aprovar abans d’acabar el mandat.

El Consell del Poble no tindrà personalitat jurídica ni pressupost propis, com sí que ho tenen les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), la primera reivindicació de la Plataforma que va ser rebutjada per la impossibilitat legal de crear noves administracions locals. Tot i això, la proposta preveu un llistat d’atribucions perquè el Consell hi pugui participar en la gestió dels següents àmbits:

– Gestió i usos dels equipaments.

– Gestió de les activitats que es fan als equipaments.

– Priorització de les actuacions de manteniment i de millora de la via pública.

– Supervisió del manteniment dels béns públics i comunals.

– Els usos de la via pública i aspectes relacionats amb la convivència.

– Supervisió i priorització de la neteja de la via pública.

– Decisions de mobilitat del barri.

– Polítiques d’habitatge.

– Decisions sobre l’àmbit educatiu fora dels centres escolars.

– Decisions de l’àmbit esportiu.

– Decisions en matèria de medi ambient.

– Gestió de les activitats culturals periòdiques com la Festa Major.

– Decisions sobre sanitat.

– Decisions sobre ensenyament.

Ramon Piqué, Pere Lecha i Juanra Subirats, membres de la Plataforma, reconeixen que no podran assumir totes les atribucions de cop i per això preveuen que es redacti un conveni d’atribucions a revisar cada dos mandats. En aquest no només es determinen les àrees en què el Consell del Poble ha de tenir incidència sinó també la reserva econòmica pertinent al pressupost municipal.

Un òrgan participat i amb un equip de presidència d’elecció directa

La proposta que hores d’ara estudia l’Ajuntament preveu que la presidència del Consell del Poble sigui escollida de forma directa mitjançant la presentació de llistes veïnals de tres persones (presidència, sotspresidència i secretaria). Pretenen que la votació es pugui fer en paral·lel a les eleccions municipals però és un dels aspectes més complicats, segons explica el president del Consell de Barri i fins al juliol tinent d’alcaldia de Participació i Barris, Marco Simarro.

L’equip de presidència tindrà un mandat de quatre anys i s’encarregarà de convocar les sessions ordinàries i extraordinàries on participaran tots els veïns que ho desitgin tant si són membres de les cossions de treball hereves de les actuals al Consell de Barri com si no. A més, faran seguiment dels temes que afecten al barri, en garantiran la informació periòdica, defensaran les propostes del Consell del Poble davant de les institucions i s’encarregaran d’arbitrar per resoldre els dissensos. A més, haurà de rendir comptes.

Pintada del barri en el marc de la campanya de promoció de la participació als districtes | Ajuntament de Sant Cugat

L’equip estarà acompanyat d’un regidor de referència per al barri, que formarà part de l’equip de presidència i com a càrrec electe esdevindrà l’enllaç directe amb l’Ajuntament. Aquest, però, serà per designació del govern i no podrà ser escollit en la votació amb què s’elegirà la resta de l’equip. A més es preveu crear la figura de tècnics de barri com a treballadors vinculats a l’administració local que han de vetllar pel bon funcionament del Consell del Poble, fer de secretaria administrativa, seguir les partides econòmiques assignades al Consell i interlocutar amb les àrees de l’Ajuntament.

Una Assemblea de Representants

Paral·lelament, la proposta contempla que el Consell del Poble es doti d’una Assemblea de Representants en què participarà l’equip de presidència, representants de les entitats registrades i amb activitat acreditada –per evitar associacions fantasma–, coordinadors de les comissions i representants dels partits polítics amb representació municipal. Pretén ser un espai de decisió sobre aquelles àrees en què el Consell del Poble té atribucions plenes i, alhora, un espai de reunió entre les convocatòries plenàries.

Les comissions mantindran el funcionament emprès al Consell de Barri i es preveu que cada coordinador sigui escollit per la presidència a proposta de la comissió. Es preveu, a més, que, per desbloquejar els desacords, es puguin prendre decisions per votació amb una majoria qualitativa de dues terceres parts de l’Assemblea de Representants. Encara cal definir quan s’aplica aquest mecanisme de decisió ja que la voluntat és treballar per consens.

Consultes populars

Actualment el reglament de participació preveu que es puguin fer consultes populars convocades per l’Ajuntament o mitjançant la recollida de signatures (un 5% del cens amb dret a vot, és a dir, o tot el municipi o la part proporcional del barri on es votarà). La proposta de la Plataforma +Autogovern la Floresta pretén superar aquesta modificació del reglament de participació i dotar el Consell del Poble de la capacitat de convocar una consulta a l’any en què es podrà preguntar sobre més d’un afer. Es preveuen com a mecanismes per decidir sobre grans temes de transcendència per al barri o per quan interessi escoltar el posicionament del veïnat.

Els dubtes i els compromisos

La Plataforma celebra l’ampli consens polític aconseguit ja que les tres forces del govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) han treballar de la mà del veïnat organitzat per definir la proposta i els dos partits de l’oposició (Junts i Ciutadans) també han vist amb bons ulls la proposta en les reunions que han mantingut amb ells. Per això confien que la proposta es pugui aprovar abans d’acabar el mandat i així començar el mandat següent aplicant el nou funcionament del Consell del Poble.

El Cor Jabato a la darrera Festa Major de la Floresta | Ajuntament de Sant Cugat

Però aquest compromís té dubtes tècnics. La proposta és hores d’ara el consens aconseguit entre el veïnat i els partits però els equips tècnics i jurídics de l’Ajuntament han d’estudiar la viabilitat de cada proposta així com la seva plasmació. Simarro explica que segurament es faran modificacions generals a tots els Consells de Barri ja que tenen el reglament pendent d’actualitzar i s’afegirà una “carta florestana” per a les especificitats del Consell del Poble de la Floresta. Però aquesta és només una possibilitat. La comissió que estudia la proposta ha de determinar si aquesta és la via o és millor crear un nou reglament.

Una de les peticions fermes de la Plataforma és que aquest model participatiu sigui exclusiu per a la Floresta ja que s’ha creat tenint en compte l’empenta del veïnat del barri. Temen que igualar els criteris per a tot el municipi suposi aigualir la proposta i tornar a un funcionament incorrecte. Simarro pren el compromís que el Consell del Poble de la Floresta tindrà la seva pròpia reglamentació.

“Cal veure quina forma agafa en quant a organigrama però el canvi és necessari perquè ara el treball entre la institució i el veïnat és massa a cop de necessitat, proposta o projecte”, argumenta el tinent d’alcaldia, tot reconeixent que la seva implementació depèn de la voluntat política de cada moment ja que el Consell del Poble no tindrà entitat jurídica pròpia i, per tant, qualsevol govern pot revertir el reglament que el regula, “el reglament i els tècnics de barri són elements fixos que, amb el capital social del veïnat, ajudaran a defensar l’òrgan si algú el vol revertir”.

Una reivindicació que neix dels límits del Consell de Barri

La Plataforma +Autogovern de la Floresta és hereva del descontent sobre el funcionament del Consell de Barri ara fa dos mandats, moment en què l’òrgan de participació va esdevenir un espai de queixa i disputa amb el govern. El mandat anterior, el govern de CiU va aplicar un canvi de funcionament per permetre que els regidors de l’oposició poguessin accedir a la presidència, moment en què Ramon Piqué, llavors regidor de la CUP-PC, va assumir el càrrec.

L’etapa de Piqué va representar una reconversió de l’òrgan de participació que, sense modificar el reglament, va jugar amb els límits d’aquests amb al creació de comissions i fins i tot l’organització de votacions populars per als diners de lliure disposició assignats al Consell. Aquella experiència va acabar topant amb els límits del model participatiu pensat per als Consells de Barri, generant un nou descontent que es va vehicular amb la creació de la Plataforma.

Aquell descontent va provocar que al 2018 nasqués una plataforma que demanava una EMD de la Floresta, un col·lectiu que al principi del 2020 es va redefinir en la plataforma actual després de comprovar que no era legalment possible constituir una nova EMD. Ja l’any anterior van començar a estudiar la possibilitat d’una altra fórmula i dos mesos abans de les eleccions van celebrar un debat amb els partits polítics per conèixer el seu posicionament sobre la proposta. Poc abans havien creat un document de bases per incrementar la capacitat de decisió del veïnat. Tots els partits van coincidir a dir que el model del Consell de Barri de la Floresta havia quedat obsolet.

Amb la constitució del Consell de Barri al nou mandat, el govern va prendre el compromís d’iniciar un seguit de reunions per definir la proposta de redefinició de la participació florestana. La pandèmia les va frenar però finalment al maig del 2022 es va celebrar la darrera reunió, d’on neix la proposta que ara estudia l’Ajuntament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article