Rucs per recuperar espais oberts a Collserola

La prova pilot de silvopastura amb rucs a Can Domènech té el suport del Consorci de Collserola a través del programa Alimentem Collserola

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Rucs a la finca de Can Domènech
Rucs a la finca de Can Domènech | EMD de Valldoriex
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La finca valldoreixenca de Can Domènech inicia una prova pilot de silvopastura amb rucs per recuperar espais oberts a Collserola i així afavorir la biodiversitat i la prevenció d’incendis. Per ara es preveu la pastura d’una superfície de 15 hectàrees dins dels terrenys del propi mas. És una iniciativa impulsada conjuntament amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola a través del projecte Alimentem Collserola, que aposta per la transició agroecològica del massís i que té el finançament de les entitats que conformen el Consorci, entre les quals l’EMD de Valldoreix i l’Ajuntament de Sant Cugat.

El pla especial de protecció de Collserola (PEPNat) preveu la creació d’un mosaic agroforestal que serveixi per afavorir la biodiversitat i tenir grans franges de discontinuïtat del bosc, reduint així el risc d’incendi. Aquesta iniciativa suposa un repte per al massís ja que la pagesia de muntanya troba dificultats afegides pel que fa a disponibilitat de sòls i relació amb l’entorn, especialment per la presència de porcs senglars que fan malbé els cultius.

La prova pilot que s’inicia a Can Domènech segueix aquesta estratègia: “És un primer pas per valorar la possibilitat que el ramat de rucs pugui anar rotant pels diferents espais de bosc adjacents a les finques agrícoles del Parc, sota vigilància i cura de la pagesia”. Els rucs, propietat de Marc Arcarons, de la Fundació Pau Costa en el marc del projecte de foment de la silvopastura del projecte Ramats de Foc, romandran a un tancat construït amb la participació de voluntaris de l’associació Collserola Paisatge Viu.

“La massa boscosa continuada representa un risc major en cas d’incendi a la serra, per tant, la recuperació planificada d’espais oberts que generin discontinuïtat en el paisatge boscós és una gran eina de prevenció”, reivindica el Consorci en un comunicat de premsa, “la pastura amb rucs pretén ser una eina més en la recuperació d’espais oberts i la gestió agroforestal, sobretot en zones estratègiques, complementària a la feina que ja fan els 25 projectes agrícoles i els 4 ramats permanents que viuen i treballen a Collserola”.

Ja al 2016 l’Ajuntament va fer una prova pilot d’un ramat d’ovelles per a la neteja dels boscos, una iniciativa que el tripartit ha pres el compromís de recuperar. La comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó, explica que el finançament del tancat per a les ovelles és una de les iniciatives que incorporarà un conveni que l’Ajuntament pretén tancat amb el Consorci.

Amb la mirada de fomentar la pagesia al massís, aquest any s’ha posat en marxa el contracte agrari, una iniciativa impulsada pel mateix Consorci i que, en forma de subvencions, reconeix els serveis ecosistèmics que presta la pagesia de Collserola. L’objectiu és fomentar el mosaic agroforestal amb la recuperació d’antigues zones agrícoles tenint en compte que d’ençà el 1956 la superfície agrícola s’ha reduït en un 72%. “L’eina més eficaç per la prevenció d’incendis a llarg termini és el consum de producte local agroramader per tal que aquestes petites i mitjanes finques siguin viables i la pagesia rebi una remuneració justa per la seva feina”, defensen des del Consorci.

El gerent del Consorci, Raimon Roda, explica en una entrevista a elCugatenc defensa que la gestió d’un espai natural protegit “ha de passar per la relació amb el privat”. El PEPNat és un document vigent pendent de diversos recursos judicials, tot i que Roda es mostra tranquil: “Per ara només tenim la no acceptació de les mesures cautelars que haguessin anul·lat l’aprovació. Els recursos són en contra de l’ens que els aprova: la Generalitat i en alguns casos l’Àrea Metropolitana, la Diputació i alguns ajuntaments. Per això com a Consorci ens hem personat a tots per tenir la informació”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article