Sense impediments per construir la Mirada al bosc de Volpelleres?: el jutjat desestima les mesures cautelars

SOS Bosc i ADENC anuncien la presentació d’un recurs d’apel·lació contra la resolució

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Cartells de l'AFA la Mirada per pressionar el govern per desencallar la construcció de l'escola
Cartells de l'AFA la Mirada per pressionar el govern per desencallar la construcció de l'escola | AFA la Mirada
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’Ajuntament es lliura per ara dels impediments judicials per construir l’escola la Mirada al bosc de Volpelleres. El jutjat contenciós administratiu número 8 de Barcelona ha comunicat a l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) com a entitat demandant que es desestimen les mesures cautelars demanades al darrer recurs presentat en contra de l’aprovació definitiva del projecte executiu de la Mirada, presentat i admès a tràmit després d’haver recollit els diners necessaris per tramitar-lo. Tampoc el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acceptar les mesures cautelars demanades en contra de l’aprovació de la modificació urbanística que permetia fer l’escola al bosc.

L’ADENC i SOS Bosc, el col·lectiu creat ad hoc pel cas del bosc, anuncien la presentació d’un recurs d’apel·lació en contra de la resolució ja que consideren que “aquesta no motiva suficientment la denegació de la mesura, així com tampoc ha tingut en consideració els informes tècnics i pericials aportats que acrediten el perjudici que es causaria en cas que no s’aturi el projecte d’obres ni el projecte de trasplantament d’arbrat”.

La no acceptació de les mesures cautelars de forma definitiva suposaria que tant la modificació urbanística com el projecte executiu romanguessin vigents mentre avancen sengles processos judicials. Per tant, l’Ajuntament no tindria cap impediment legal per construir l’escola mentre avencen els processos judicials. Precisament per evitar la tala i l’inici de la construcció fins tenir una sentència ferma, l’ADENC com a denunciant, de la mà de SOS Bosc Volpelleres, va demanar les mesures cautelars.

Lurdes Marimon i Xavier Bona, membres de SOS Bosc, asseguren en una entrevista a elCugatenc –que publicarem íntegrament demà– que hi ha emplaçaments alternatius viables i més econòmics. Proposen prioritàriament emprar la parcel·la on hores d’ara el govern preveu fer la segona residència pública de gent gran, un projecte encara sense data. Aquest espai precisaria de redactar un nou projecte que, defensen, seria més barat perquè evitaria la tala i no suposaria gaire retard perquè és una parcel·la ja qualificada d’equipaments.

Un nou recurs al Tribunal Català de Contractes

L’ADENC ha presentat un nou recurs al Tribunal Català de Contractes després que es desestimés el que va presentar en contra de la licitació de les obres de l’escola per considerar que no és una entitat legitimada per fer-ho. El nou recurs fa referència a licitació de les obres d’un projecte tramitat en paral·lel per talar i replantar l’arbrat afectat per la construcció de l’escola. Segons l’entitat, la separació del contracte amb una altra licitació no està justificada i, a més, no s’ha informat les empreses participants que hi havia un nou recurs.

En total, per tant, les entitats ecologistes han presentat quatre recursos. El primer, al TSJC en contra de l’aprovació de la modificació urbanística que determina l’emplaçament de l’escola. El segon, al Tribunal Català de Contractes i ja desestimat, en contra de la licitació de les obres de l’escola – pendents d’adjudicació després d’haver quedat deserts dos dels lots. El tercer, del qual ara es desestimen les mesures cautelars, al jutjat contenciós administratiu en contra de l’aprovació definitiva del projecte executiu de l’escola. El quart, també al Tribunal Català de Contractes i encara pendent de resolució, en contra de la licitació de les obres del projecte de tala i replantació.

L’origen i evolució de la reivindicació ecologista

La reivindicació ecologista a l’entorn del bosc de Volpelleres es remunta dècades enrere ja que el moviment ecologista comarcal el considerava part de la via verda que serveix de connector natural entre Collserola i Sant Llorenç. La urbanització del barri de Volpelleres a la primera dècada dels 2000 va encotillar el bosc, que fins llavors havia crescut guanyant terreny als camps de cultiu. La urbanització del barri va suposar encotillar el bosc que quedava majoritàriament qualificat com a zona verda i amb la previsió de dues pastilles d’equipaments a les zones menys frondoses.

Tala de l'arbrat de la parcel·la on s'ha construït el Leonardo da Vincci | Volpelleres Viu

La reivindicació pel bosc va ressorgir amb força amb la construcció de l’institut Leonardo da Vinci, que, tot i construir-se a una parcel·la menys frondosa i ja qualificada d’equipaments, va despertar el malestar d’una part del veïnat, que es va organitzar al col·lectiu Volpelleres Viu. No van aconseguir aturar un projecte que ja estava enllestit però van aconseguir l’acord unànime del Ple per no construir a la parcel·la d’equipaments del nord del bosc i fer la Mirada a la parcel·la adjacent al Leonardo, un compromís que s’emmarcava en el tractament del bosc com un parc metropolità.

El govern tripartit va incomplir aquesta promesa després de renunciar a l’emplaçament inicial, programat pel govern anterior, davant d’un informe de Protecció Civil que impedia la construcció de l’escola per trobar-se a la franja de protecció de Renfe, per on passen mercaderies perilloses. Des de l’aprovació inicial, el moviment ecologista –en primer terme Extinction Rebellion i posteriorment SOS Bosc amb el suport d’altres col·lectius– ha denunciat la modificació i ha demanat mesures per no canviar l’emplaçament, com un soterrament de vies que el govern va descartar pel cost de la inversió.

Marimon i Bona adverteixen que hi ha una nova oportunitat per recuperar l’emplaçament original ja que el compromís polític del Congrés per fer els intercanviadors de la R8 pot suposar un soterrament o cobertura de vies que obriria la porta a demanar una reavaluació a Protecció Civil. És a una de les opcions a les quals s’aferren els ecologistes per mirar de convèncer el govern de retornar a l’emplaçament original i no fer l’escola a una zona més frondosa, tot i que el govern sempre ha dit que és la part més jove de bosc.

Duch per ara manté el compromís de no construir a la pastilla d’equipaments ubicada al nord del bosc, afectada per la franja de protecció de l’AP7 per on també passen mercaderies perilloses, però per ara no s’ha traduït en canviar la qualificació del sòl. Entre la reivindicació del 2017 en contra de l’emplaçament del Leonardo da Vinci i l’actual també hi va haver mostres de preocupació per part de Volpelleres Viu per les obres al bosc per pavimentar els camins i instal·lar elements de mobiliari urbà, el que consideraven una agressió a un bosc. SOS Bosc segueix amb atenció com evoluciona aquest projecte que preveu noves fases com fer una passera entre els camins bosc i l’accés de l’escola Pins del Vallès.

Acció reivindicativa de SOS Bosc al bosc de Volpelleres | SOS Bosc

La gran diferència entre la mobilització del 2017 i l’actual és que ara hi ha un informe de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) en contra de la modificació urbanística per la seva afectació a un “sistema forestal d’alt interès” i dient que no s’ha justificat suficientment la desestimació d’ubicacions alternatives. És el document que reforça el posicionament dels col·lectius ecologistes però que, sense ser perceptiu, no ha limitat la tramitació de la modificació i del projecte. El govern diu, però, que cap de les sis ubicacions alternatives proposades pels ecologistes és viable.

Una escola en mòduls des del 2016

La tramitació de la modificació urbanística ha suposat prop de dos anys de retard respecte al calendari compromès per l’Ajuntament amb el centre educatiu i les famílies. Els recursos presentats pels col·lectius ecologistes també han suposat esculls en la tramitació que, en el cas d’haver-se acceptat les mesures cautelars, haguessin esdevingut bloquejos definitius fins tenir una sentència.

Els entrebancs han indignat l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de la Mirada, un centre educatiu que des del 2016 es troba en mòduls prefabricats al costat de l’escola l’Olivera. Carles Mercader, president de l’AFA, va explicar en una entrevista a elCugatenc que aquesta situació suposa limitacions per no tenir gimnàs, cuina, biblioteca ni menjador, alhora que suposa estar condicionats constantment a la limitació d’espais: “Els nous mòduls es menjaran la meitat del pati que tenim i només quedaran uns 500 metres quadrats”.

En un primer moment les famílies confiaven en la paraula del tripartit però els retards van provocar una onada d’indignació que va tenir la forma de mobilitzacions al novembre passat. Aquelles protestes van derivar en la creació d’una comissió de seguiment entre l’Ajuntament, el centre i les famílies que havia de permetre informar des avenços i esculls.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article