Per què s’han talat els arbres del carrer Abat Marcet?

L’actuació ha copsat alguns ciutadans i ha reobert el debat ecologista i d’accessibilitat que va encetar el mandat

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Actuació al carrer Abat Marcet amb els arbres ja talats
Actuació al carrer Abat Marcet amb els arbres ja talats | Mireia Ingla (Twitter)
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Diversos ciutadans han mostrat la seva sorpresa i descontent per la tala de l’arbrat del carrer Abat Marcet, una de les actuacions més polèmiques del final del darrer curs polític. Es tractava del ressorgiment d’un debat que va marcar el principi del mandat. Recuperem les claus d’aquest projecte de reurbanització que ja va tenir el seu moment de debat públic al juliol del 2020.

Tot va començar al mandat passat, quan la llavors tinenta d’alcaldia de Serveis Urbans, Cristina Paraira, va acordar el projecte amb el veïnat, mitjançant un procés participatiu. El projecte preveia eliminar els 97 arbres existents per deixar-ne 55 i passar de 45 a 40 places d’aparcament, una remodelació que havia de servir per solucionar la problemàtica d’aixecament de voreres i de murs i per facilitar l’accessibilitat al carrer.

El procés va servir per escollir entre dues propostes: la que es va aprovar i la que preveia una plataforma única (deixar tot el carrer a un únic nivell). En la segona reunió, el veïnat que hi va participar –una vintena de persones– no només va fer suport a la segona proposta sinó que va demanar eliminar tots els arbres i plantar-ne de nous d’una altra espècie que generés menys problemes a les voreres i desprenguessin menys fruits.

Però el procés participatiu va ser posat en qüestió per una part del veïnat al 2020, ja amb el nou govern. Una part del veïnat va denunciar que no s’havia notificat que la segona reunió serviria per aplicar canvis al projecte i validar-ne l’aprovació. Davant de les diferències, i amb una part del veïnat recollint l’opinió de 134 veïns, un 86,56% dels quals favorables al projecte, l’actual regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo, va proposar una nova sessió participació per copsar el suport veïnal al projecte.

La sessió es va realitzar al novembre del 2020 i un 54,50% dels propietaris d’habitatges es van mostrar “molt d’acord” amb la proposta, seguits d’un 27,27% que es mostraven “gens d’acord” i un 18,18% que es mostrava “d’acord”. Julián Sánchez, veí favorable al projecte, va explicar llavors a elCugatenc que la consulta havia suposat un endarreriment de més de mig any mentre Willi Maese, contrari, va dir que la mesura anava en contra de l’emergència climàtica declarada per l’Ajuntament. A la consulta només van poder votar els propietaris, no els llogaters ni altres tipus de residents.

Davant del debat, Gallardo també va posar en dubte que projectes tan concrets hagin de ser escollits mitjançant la participació només del veïnat del carrer afectat: “No vull provocar un enfrontament entre els veïns així que s’ha de veure si l’oposició al projecte és real. El que tinc clar és que d’ara endavant no sotmetrem aquest tipus d’obres a participació perquè es tracta de manteniment i arranjament de carrers”.

La decisió de tirar endavant el projecte es va mantenir sense canvis. Al gener del 2022, un cop aprovat el projecte i preparada la licitació, l’Ajuntament va llençar el concurs públic per un valor de sortida de 881.502,72 euros (amb IVA) i, en paral·lel, el de la direcció d’obra. Finalment l’obra es va adjudicar per 714.457,96 euros (amb IVA) a l’empresa Construcciones Fertres SA. La direcció d’obra, dividida per lots, es va adjudicar a Laboratori d’Art SL per 21.600,39 euros (amb IVA) i a Incope Consultores SL per 5.265,06 euros (amb IVA). La formalització dels contractes no es va fer efectiva fins al maig.

Durant els mesos que han passat entre l’acord del veïnat i l’adjudicació de les licitacions, Gallardo ha rebut pressions del veïnat, especialment d’Auxilio Ramos, veí implicat des del principi de la reivinidcació per reurbanitzar el carrer i que ha acudit a diverses Audiències públiques, en algunes de les quals amb una actitud de confrontació que l’ha portat a ser expulsat de la sala de plens en diverses ocasions. Tot i la pressió, el projecte avançava i així ho va donar a conèixer el propi Gallardo al Consell de Barri del Centre-Est del mes de maig, quan va anunciar que les obres es farien al juliol.

Així ha estat. L’actuació iniciada el mes passat ha tornat a visibilitzar les discrepàncies entre el veïnat. El debat continua sent en les mateixos termes: com encaixa una actuació així amb el Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica, per què s’han talat tots els arbres, per què es retiren més arbres que places d’aparcament... Ara se suma, a més, la queixa per haver retirar l’arbrat al juliol, un mes de calor i sol.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article