Cugat.cat prepara un concurs per renovar la direcció del mitjà públic: Mònica Lablanca es manté com a directora en funcions

La presidenta del consell d’administració parla de “fi d’etapa” i d’una nova fase per “potenciar Cugat.cat com un mitjà de referència”

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Mònica Lablanca a l'acte del 40è aniversari de Ràdio Sant Cugat
Mònica Lablanca a l'acte del 40è aniversari de Ràdio Sant Cugat | Albert Canalejo - Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El consell d’administració de l’Entitat Pública Empresarial (EPEL) Cugat.cat, editora del mitjà públic multiplataforma Cugat Mèdia, ha aprovat iniciar els tràmits per fer un concurs per escollir una nova persona per dirigir el mitjà, les bases del qual estaran redactades per l’Ajuntament. En conseqüència, la directora actual, Mònica Lablanca, manté el càrrec en funcions fins el nou nomenament.

Lablanca va ser escollida directora de Cugat.cat el 2 de març del 2016 i, segons El Triangle, durant les darreres setmanes era una de les persones que es postulava per dirigir Catalunya Ràdio, que finalment estarà dirigida per Jordi Borda. Es trobava en funcions, tal com marca el reglament de l’entitat, des de la renovació del consell d’administració al novembre passat. La renovació del consell suposava el cessament automàtic i, per tant, obligava a iniciar el tràmit per escollir la nova direcció per una majoria de dos terços i “prèvia convocatòria pública”.

Segons expliquen fonts jurídiques de l’empresa pública, no es tracta d’un cessament per incompliments de la directora i, siguin quines siguin les bases, Lablanca podrà tornar-se a presentar al nou concurs, una decisió que encara no ha pres. La directora en funcions reconeix que s'havia presentat a la plaça de direcció de Catalunya Ràdio però assegura, en contra de la informació publicada per El Triangle, que no ha estat mai la candidata de Junts per Catalunya i de Jordi Puigneró.

Tot i el procediment, no sembla que Lablanca tingui gaires opcions per revalidar-se al càrrec. Emma Ansola, presidenta del consell d’administració, assegura que estan satisfets amb la feina feta per Lablanca però que “ha acabat una etapa i ara és bon moment, amb un nou consell, per encetar una nova fase i potenciar Cugat.cat com un mitjà de referència”. Confirma a elCugatenc que la decisió ha provocat la dimissió d’una de les conselleres, que haurà de ser substituïda a proposta del Ple. L’objectiu és enllestir les bases del concurs passat l’estiu i intentar trobar la persona que substitueixi Lablanca abans d’acabar l’any. No s’atreveix a fixar una data perquè hauran de consensuar les dates amb els serveis jurídics de l’Ajuntament.

El mitjà públic ha fet pública la informació aquest dimecres a través del portal de transparència tot i que la decisió es va prendre el passat 19 de juliol. Els treballadors de l’empresa pública, segons ha pogut saber aquest diari, van ser avisats quatre dies més tard amb dos comunicats diferents. El primer, de l’actual presidenta del consell, on, a més de fer pública la informació, s’especificava: “A data d’avui lamentablement encara no s’ha enviat aquesta notificació per la qual cosa us ho comunico personalment amb l’objectiu que resteu assabentats i amb el prec que en considereu la publicació atesa la importància de la notícia”. El segon, pocs minuts més tard, de l’administració de l’empresa on només es comunicava la decisió.

La informació s’ha fet pública poc més d’una setmana després de la decisió, un retard que Ansola atribueix a motius administratius i jurídics. L’Ajuntament, institució de la qual depèn l’EPEL, no s’ha pronunciat sobre el retard en la publicació i ha remès aquest mitjà a l’empresa pública. Durant l’espera per publicar aquesta informació han passat esdeveniments rellevants com ara l’adjudicació de la plaça de direcció de Catalunya Ràdio de la qual Lablanca estava pendent segons la informació publicada per El Triangle.

Des que Lablanca va assumir el càrrec, el mitjà públic ha tingut reconeixements i crisis. Entre els reconeixements destaquen la creació del portal Ull crític, el Premi Nacional de Comunicació de Proximitat 2021 de la Generalitat de Catalunya i la celebració dels 40 anys de Ràdio Sant Cugat. Entre les crisis destaca la marxa d’alguns redactors, l’inici de la regularització de places –i un acord en el marc d’un judici pel personal contractat com a falsos autònoms– i una fluctuació de l’audiència que els ha portat a quedar-se al voltant dels 40.000 usuaris únics mensuals, una xifra que generalment se superava amb escreix quan va assumir el càrrec, segons les dades de l’auditoria OJD. Tot i això, es manté com el segon mitjà local més llegit per darrere del TOT Sant Cugat.

Lablanca clou aquesta etapa satisfeta de la tasca feta: "És la meva millor experiència professional i en què Cugat.cat s'ha consolidat com a aposta local, pública, multimèdia i de transformació digital, justament els conceptes que m'han fet finalista al concurs de Catalunya Ràdio".

AMPLIACIÓ: A la primera edició d'aquest article Mònica Lablanca encara no havia pogut atendre elCugatenc i havia remès aquest mitjà a l'assessoria jurídica de l'EPEL Cugat.cat. Hem incorporat les seves declaracions tan bon punt ha pogut atendre el mitjà.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article