Junts resol l’empat: Vallès serà l’alcaldable i Herrada la presidenciable a Valldoreix

Brugarolas ocuparà el tercer lloc a la llista just per darrere de Paraira

per Jordi Pascual Mollá

Política

D'esquerra a dreta: Carles Brugarolas, Josep Maria Vallès, Jordi Turull i Carmela Fortuny
D'esquerra a dreta: Carles Brugarolas, Josep Maria Vallès, Jordi Turull i Carmela Fortuny | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Després de gairebé un mes de negociacions, Junts per Sant Cugat resol l’empat entre Josep Maria Vallès i Carles Brugarolas a les primàries. Finalment Vallès serà el candidat a l’alcaldia i Susana Herrada, actual sotspresidenta que havia fet suport explícit a la candidatura de Vallès, esdevé la presidenciable a l’EMD de Valldoreix. L’acord va més enllà de l’elecció dels candidats amb la voluntat de teixir un projecte polític que aparti les diferències paleses durant el procés de primàries.

Per ara no han donat gaire detalls de l’acord més ideològic tot dient que el programa electoral l’han de preparar escoltant la ciutadania. “Ara havíem de posar eixos generals que fessin referència a les grans qüestions del nostre partit en termes d’independència, justícia social, impuls econòmic i habitatge”, ha assegurat Brugarolas.

L’actual portaveu del grup municipal, Carmela Fortuny, cedeix el càrrec de portaveu a Vallès, un relleu que es farà efectiu de forma immediata. Diu que es posa a disposició del partit “per recuperar l’alcaldia” i mantindrà el càrrec de regidora fins al final del mandat. Brugarolas, per la seva banda, serà el tercer de la llista, per darrere de Cristina Paraira, per aconseguir que els primers llocs mantinguin la llista cremallera home-dona. Vallès ho ha qualificat com “un acte de generositat”.

El partit ho ha donat a conèixer en una roda de premsa aquest dijous per la tarda, en què el candidat ha destacat com s’han apartat les diferències per buscar un acord: “El Carles [Brugarolas] ha fet un pas al costat perquè jo sigui l’alcaldable del 2023. També vull agrair a la Carmela Fortuny perquè des d’un bon inici va dir que faria un relleu i deixaria en mans d’aquesta persona la figura de portaveu municipal”. El candidat de Junts ha dit que ja treballen en una candidatura “amb persones referents en molts àmbits”.

Brugarolas ha parlat de “mirada plural i enriquidora” per “construir intel·ligència social comptant amb molts punts de vista”. Considera que Sant Cugat es troba en retrocés per culpa del tripartit: “La nostra funció és aportar un govern que estigui a l’alçada del potencial d’aquesta ciutat”. Tots dos diuen que el procés de primàries ha servit per enfortir el partit i que l’empat esdevenia un mandat per buscar un acord. En la mateixa línia s’ha expressat el secretari general del partit, Jordi Turull, tot dient que l’empat no estava previst al reglament i que, malgrat això, s’ha enfortit el projecte.

Junts no descarta arribar a un acord amb PDeCAT i Centrem com a partits “agermanables”, segons ha assegurat Brugarolas: “Estem parlant, són partits sobirans i hi tenim elements en comú”. Fonts del PDeCAT confirmen aquestes negociacions tot i que per ara no hi ha cap acord entre les forces polítiques.

El cap local de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), Àngel Segura, considera que la candidatura es veu reforçada amb aquest acord amb l’objectiu de construir un govern municipal fort i solvent: “Per recuperar el Sant Cugat que estimem, una ciutat innovadora, amb il·lusió i que generi oportunitats pels joves de la nostra ciutat. La JNC hi serem presents i més implicats que mai. Estem en acte de servei per Sant Cugat”.

Susana Herrada al Ple de l'EMD | Jordi Pascual Mollá

Susana Herrada, candidata que diu que ja té el suport del PDeCAT

La candidatura d’Herrada a la presidència de l’EMD de Valldoreix s’ha donat a conèixer poques hores abans de la roda de premsa amb un comunicat. L’actual sotspresidenta valldoreixenca diu que el seu objectiu com a candidata és mantenir una política continuista dels projectes engegats pel president Josep Puig, qui li ha fet suport explícit: “Hem de potenciar més el món associatiu, el comerç, la promoció econòmica i la mobilitat per tenir una vila sostenible”.

“De moment tenim entesa amb el PDeCAT i no descarto que algú més s'hi pugui sumar”, reivindica la presidenciable, donant per fet que la candidatura a la presidència serà amb aquesta formació, “tot el que vingui del món convergent serà benvingut perquè no tinc por de dir que vinc d’un espai del que sempre he estat votant”. El PDeCAT, per ara, no confirma la candidatura conjunta tot i que al comunicat de Junts s’explica que es donaran més detalls de la candidatura d’Herrada un cop passat l’estiu.

Herrada és vocal de l’EMD des del 2007, llavors a l’oposició del govern de Montserrat Turu. Quan al 2011 Josep Puig va esdevenir president, va passar a formar part del govern. Actualment ostenta les responsabilitats de Mobilitat, Transport i Vialitat, Recursos Humans, Cultura, Medi Ambient i Educació.

De l’empat a l’acord amb la intervenció de l’executiva nacional

Vallès i Brugarolas van empatar a les primàries amb 75 vots cadascú, un resultat que es va anunciar l’1 de juliol i que va suposar l’inici d’unes negociacions que el partit preveia ràpides. Però el que havia de ser una qüestió de dies ha acabat sent gairebé un mes. Fonts properes al partit expliquen a elCugatenc que a les primeres reunions de la negociació hi van acudir tota la coordinadora local i membres de l’executiva nacional, de vegueria i comarcal. L’objectiu de totes les parts era aconseguir un acord que esdevenia difícil.

D’una banda, Brugarolas tenia el suport de la majoria del grup municipal després que Aitor Arriaga, que formarà part de la candidatura a les eleccions, se sumés a la seva candidatura just abans d’acabar-se la recollida d’avals. Tots dos sumaven més avals que Vallès però els afiliats podien avalar més d’un candidat i, per tant, era una dada poc significativa per a la negociació. D’altra, Vallès tenia motius per sentir-se guanyador perquè ha assolit l’empat després d’haver-se unit dues candidatures en contra de la seva.

El desacord preocupava una part de la militància que, tal com havia dit el partit, demanava internament resoldre l’escull abans d’acabar el curs polític. Part d’aquesta pressió venia dels propis regidors del grup municipal, que reclamaven l’acord. A finals de la setmana passada l’acord estava força enllestit i aquest dilluns a la nit ja era gairebé definitiu a falta de tancar els serrells que ja s’han resolt.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article