L’Ajuntament prepara la creació d’una empresa pública de serveis

Una modificació pressupostària aprovada a un Ple extraordinari reserva una partida per constituir la SL que s’encarregarà de la grua i de la neteja dels equipaments

per Jordi Pascual Mollá

Política

Servei de neteja a l'Ajuntament
Servei de neteja a l'Ajuntament | Anna Mira (Nació Sant Cugat)
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor d’una àmplia modificació pressupostària en què s’incorporava la reserva de 3.000 euros per a la creació d’una empresa pública de serveis, el mecanisme triat pel govern per internalitzar serveis com la grua municipal o la neteja dels equipament públics. Els diners provenen d’una partida de 30.000 euros reservada per a les despeses vinculades a la creació d’aquesta empresa.

Per ara, segons Pere Soler, tinent d’alcaldia d’Hisenda, es paga el capital inicial i els 27.000 euros restants serviran per fer les gestions per posar-la en marxa. Al Ple no s’han donat més detalls d’aquesta nova empresa pública, motiu de queixa per part de l’oposició. Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat, ha criticat el tripartit per no haver explicat el funcionament i funcions de l’empresa. També ha dit que la creació es podria fer amb una despesa d’entre 300 i 700 euros, sense necessitat d’arribar als 3.000 aprovats en aquesta modificació.

És un dels motius que ha donat Junts per votar en contra d’una modificació que incorporava moltes altres partides criticades per l’oposició, com ara un increment en les despeses d’alcaldia, protocol i comunicació, i d’altres de les quals han demanat més informació, com el conveni amb l’ecosistema cooperatiu la Politja. Amb els mateixos arguments, la regidora no adscrita Munia Fernández-Jordán ha votat en contra. Ciutadans ha optat per l’abstenció perquè hi havia altres partides amb les quals estan d’acord però s’han mostrat contraris a la creació de l’empresa per, diuen, incrementar l’estructura de l’Ajuntament.

Un cop aprovada la modificació pressupostària, explica Lourdes Llorente, tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, ara ha de començar el procés per constituir l’empresa i, posteriorment, encomanar-li els serveis que haurà de gestionar. Com que el contracte de neteja d’equipaments públics es trobava caducat, l’Ajuntament es troba en ple procés de licitació d’aquest servei per un termini d’un any durant el qual el govern espera enllestir la creació de l’empresa pública.

La nova empresa, que serà una SL, començarà a funcionar un cop acabi el termini del contracte que tot just es licita. Llorente es compromet a subrogar les prop de 150 persones que treballen actualment al servei, que fins que s’adjudiqui la nova licitació segueix en mans de Clece en forma de continuïtat de servei. L’Ajuntament ja ha començat els tràmits per internalitzar la grua municipal, que passarà a dependre de la nova empresa pública al mateix temps que el servei de neteja. Mentrestant Promusa, l’empresa pública d’habitatge que també s’encarrega de l’aparcament regulat, gestionarà el servei.

Sant Cugat s’apropa així a un dels grans compromisos del mandat: la internalització de serveis. Des del 2019 l’Ajuntament no ha aconseguit culminar cap municipalització. L’abastament d’aigua, que és la internalització més sonada, segueix bloquejada a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), competent en aquest servei, per discrepàncies polítiques sobre el model. Aquest bloqueig deixa Sant Cugat i Ripollet, que tenen els contractes vençuts, a l’espera d’una decisió per saber com es gestionarà el servei.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article