Les entitats ecologistes es concentraran setmanalment per demanar emplaçaments alternatius per a la Mirada

Aquest dilluns, coincidint amb el Ple extraordinari, han fet la primera concentració del cicle de protestes que faran cada dilluns

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Els manifestants mostren pancartes per demanar un canvi d'ubicació de l'escola la Mirada
Els manifestants mostren pancartes per demanar un canvi d'ubicació de l'escola la Mirada | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Desenes de persones s’han concentrat aquest dilluns per la tarda davant de l’Ajuntament per demanar un emplaçament alternatiu per a l’escola la Mirada, que es preveu construir al bosc de Volpelleres. La protesta és la segona des de l’inici del curs després que el dilluns passat es convoqués una primera concentració. La d’aquesta setmana s’ha fet coincidir amb el Ple extraordinari convocat pel govern però la sessió ha acabat abans que s’iniciés la protesta.

D’ara endavant SOS Bosc Volpelleres, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), el grup local WWF de Barcelona i l’Assemblea pel Clima es concentraran setmanalment cada dilluns a les sis de la tarda per demanar aturar la construcció de l’escola a l’emplaçament escollit i aprovat mitjançant una modificació urbanística.

Les entitats ecologistes han proposat diversos emplaçaments alternatius i insisteixen que en una reunió sense acta ni gravació el govern ho va reconèixer, cosa que el govern nega. En qualsevol cas, mantenen que es poden utilitzar altres parcel·les públiques com la reservada hores d’ara per fer una segona residència pública de gent gran que encara no té data i així aconseguir que l’escola es quedi al barri sense afectar el bosc.

“Els projectes es podrien iniciar immediatament i per això hem decidit concentrar-nos cada dilluns”, explica Xavier Bona, biòleg i membre de SOS Bosc, després que al juliol no s’acceptessin les mesures cautelars en contra de l’aprovació del projecte que hauria suposat aturar l’actuació fins la resolució del jutjat contenciós administratiu, “també hem demanat mesures cautelars en el recurs contra el projecte de replantació al Tribunal de Contractes i recorrerem la resolució de les cautelars”.

Tot i la no acceptació de les mesures cautelars, els recursos judicials mantenen el seu recorregut. D’una banda, el recurs en contra de la modificació urbanística que va permetre requalificar com a equipaments la parcel·la on es pretén fer l’escola. D’altra, la impugnació a l’aprovació del projecte arquitectònic. En els dos casos es podria donar una sentència desfavorable a l’Ajuntament un cop l’escola estigués construïda i fins i tot demanar revertir l’actuació, un supòsit que Bona reconeix com a poc habitual i indesitjable ja que les entitats ecologistes pretenen aturar les obres abans del seu inici.

La concentració d’aquest dilluns ha servit per llegir un manifest en què reivindiquen les petites accions locals en la lluita contra el canvi climàtic, qualifiquen d’“irreparable” la tala de l’arbrat afectat per la construcció de l’escola, apunten a la flora i la fauna existent al bosc i per oferir-se al govern per buscar solucions alternatives. El tripartit, però, manté el seu posicionament a favor de l’emplaçament escollit tot dient que no hi ha alternatives viables i que les mesures compensatòries permeten reduir l’impacte.

Amb la situació actual, en el moment que l’Ajuntament adjudiqui les obres de l’escola i de tala i replantació es podrien començar les obres ja que no hi ha cap escull legal que ho impedeixi. Aquesta és la via escollida pel govern per posar solució a l’escola la Mirada, un centre educatiu que es troba en mòduls prefabricats des de la seva inauguració l’any 2016 amb la promesa d’un nou edifici que no para d’acumular retards, el que ha generat la indignació i pressió de les famílies.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article