Sant Cugat afronta una Diada de reivindicació cultural i nacional amb rerefons electoral

Les ofrenes florals de Sant Cugat i Valldoreix són els actes centrals de l’11 de setembre

per Jordi Pascual Mollá

Política

Ofrena floral del 2021
Ofrena floral del 2021 | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat afronta la Diada Nacional de Catalunya menys marcada pel debat independentista dels darrers anys. No és que l’eix nacional no segueixi sent central i l’11 de setembre un dels seus dies de reivindicació però les diferències evidents entre les forces independentistes han posat sobre la taula un debat rellevant en el marc de l’independentisme, amb l’anunci del president Pere Aragonès de no acudir a la manifestació de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) com a màxim exponent.

Aquest 2022 podia ser la Diada de retorn a la normalitat després dels darrers anys de Covid-19. L’any passat l’ofrena floral encara es va haver de celebrar amb limitació d’aforament a la plaça Rafael Casanova. Tot i que en termes sanitaris sí que és un retorn a les Diades prèvies a la pandèmia, en termes polítics hi ha canvis significatius. D’una banda, per la reestructuració de l’espai independentista. D’altra, per la proximitat de les eleccions municipals i europees.

A la pràctica aquests canvis es veuen plasmats en la no celebració de la marxa a peu per travessar Collserola i acudir a la manifestació de l’ANC que cada any organitzava la secció local de l’Assemblea. Es va celebrar per darrer cop al 2018 ja que al 2019, tot i haver-se convocat, es va anul·lar per la pluja i els anys següents no es va arribar a convocar per la pandèmia. En clau electoral, a Junts per Sant Cugat –que negocia amb PDeCAT–, ERC-MES i CUP-PC els ha sortit un competidor independentista, Independents Sant Cugat, format per independentistes descontents amb els partits i anunciat pocs dies abans de la Diada.

Mentrestant, la resta de l’espectre polític segueix sense canvis respecte al curs passat. El PSC postula Pere Soler com a alcaldable i En Comú Podem, ara sense representació, sorgeix de la unió de Sant Cugat en Comú i Podem amb Ramon Gutiérrez com a alcaldable. De cara a la Diada, com cada any, Ciutadans anuncia la seva absència pel que consideren una politització partidista de la jornada. Tampoc hi serà present el PP.

Malgrat els moviments dels partits sobiranistes, l’ANC i Òmnium, enguany amb el suport del Consell local per la República, sí que convoquen la tradicional marxa de torxes en homenatge a les víctimes del 1714. Com cada any, serà la vigília de l’11 de setembre a les 20:30h. amb sortida des de la plaça Rafael Casanova i arribada una hora més tard a la plaça de l’U d’octubre.

Els actes institucionals

L’ofrena floral de les entitats i partits al monument de Rafael Casanova començarà l’11 de setembre a les 9 del matí. Hi haurà un recital de poemes a càrrec de Gisela Figueras i Valentí Maymó i música del septet de metalls de l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat. A les 11h. començarà l’ofrena floral institucional a càrrec de la corporació municipal, seguida del discurs de l’alcaldessa, Mireia Ingla, i del cant dels Segadors.

Quan acabi l’acte santcugatenc començarà el de Valldoreix. Serà, com cada any, als Jardins de l’11 de setembre –just darrere de la Casa de la Vila. Se seguirà l’esquema de cada any amb l’ofrena floral de les entitats, els partits i la institucional seguida del discurs del president, Josep Puig, i de la interpretació de l’himne de Valldoreix i del cant dels Segadors a càrrec de la Coral l’Harmonia. És als discursos dels partits a Sant Cugat i institucionals a Sant Cugat i Valldoreix que es podrà copsar un any més el clima polític envers l’eix nacional i quines altres temàtiques s’hi referencien.

Els actes oficials de la Diada acabaran a Sant Cugat a les 20h. amb una ballada de sardanes de l’Entitat Sardanista amb la participació de la Cobla Ciutat de Terrassa.

L’esquerra independentista organitza el seu propi acte

Com els darrers anys, Arran, Endavant i la CUP també han organitzat el seu propi acte amb motiu de la Diada. Serà el divendres 9 de setembre a les 19h. a la plaça de l’Om. Hi haurà balls populars amb el grup Calcetes Tradis, seguits a les 20:30h. de l’acte polític on hi participaran el diputat Carles Riera, el regidor Marco Simarro i la militant d’Arran Berta V. Un cop acabat l’acte hi haurà una cantada de glosa amb Cor de Carxofa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article