La mobilització atura el desallotjament de l’Horta Alliberada

L’assemblea espera una nova data i haurà de decidir si es persona a la causa després que no se’ls notifiqués el primer llançament

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Les persones concentrades a l'accés a l'Horta Alliberada celebren l'aturada del desallotjament
Les persones concentrades a l'accés a l'Horta Alliberada celebren l'aturada del desallotjament | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Més d’una trentena de persones en el moment d’arribada de la comitiva judicial i moltes més que han passat durant el matí han aconseguit aturar el desallotjament de l’Horta Alliberada, el projecte d’hort autogestionat a uns terrenys ocupats propietat d’InmoCaixa. La presència de les persones concentrades ha estat el detonant perquè el jutjat hagi aturat el desnonament fins una nova data. L’assemblea del projecte haurà de decidir també si es persona a la causa judicial civil, nascuda després de l’arxivament d’una penal per presumpta usurpació, ja que no han rebut cap notificació del llançament, del qual s’han assabentat mitjançant tercers.

Mira la galeria d'imatges de la mobilització.

”Quan vaig veure el paper amb què se’ns va comunicar el desnonament, escrit mig a mà, vaig pensar que se’ns burlaven”, explica la Ruth, santcugatenca d’origen bolivià que a la seva parcel·la té plantes aromàtiques autòctones d’Amèrica Llatina que cultivava quan vivia a Cochabamba, “em vaig assabentar del projecte al principi, quan els impulsors van repartir paperets al carrer, i ara fa dos anys que tinc una parcel·la a l’Horta Alliberada”.

La Ruth a l'Horta Alliberada | Jordi Pascual Mollá

Com la Ruth prop d’una seixantena de famílies es beneficien d’un projecte comunitari i autogestionat que pretén anar molt més enllà de la plantació. L’Horta Alliberada es reivindica com un projecte ecologista, autogestionat, que aposta per la sobirania alimentària –donant resposta a algunes famílies amb dificultats econòmiques– i fomentant la comunitat al barri del Monestir - Sant Francesc.

És el cas del Manuel, un jubilat del barri que es va assabentar del projecte un dia que va anar a jugar a la petanca. Ara fa un any que té la seva parcel·la, de la qual es mostra orgullós per haver pogut fer quasi 40 pots de tomàquet en conserva. “Com que soc jubilat, volia estar entretingut”, explica, “a l’hort estem molt bé i, de sobte, d’un dia per l’altre, ens volen fer fora”.

El Manuel a la pintada del mur exterior de l'Horta Alliberada | Jordi Pascual Mollá

Un dels condicionants més rellevants per al procés judicial emprès per la propietat és que, tal com expliquen membres de l’assemblea, hi ha una unitat familiar que viu a una barraca habilitada a l’interior de la parcel·la. És un dels motius de denúncia del col·lectiu, tal com ha explicat la Roxana, usuària dels horts que ha atès la premsa en representació de l’assemblea: “Han engegat el procés sense preocupar-se de la vulnerabilitat de les persones ni de la importància del projecte per al barri”.

No haver rebut una notificació oficial, ha impedit a les advocades de la cooperativa IACTA esbrinar quin era el jutjat que portava la causa i apel·lar a la vulnerabilitat de la persona que hi resideix i de diverses de les usuàries. No han pogut parlar amb cap representant judicial fins que ha arribat la comitiva, quan ja feia més de mitja hora que esperava un serraller i un representant d’una empresa subcontractada per la propietat.

L’ordre de desallotjament ha arribat per sorpresa. “El meu pare és a fora uns mesos i he hagut d’explicar-li que potser quan torni ja no tindrà el seu hort”, explica l'Íngrid, filla d’un usuari que durant els darrers mesos ha acudit per cuidar l’hort del seu pare. Llueix amb orgull la parcel·la, que reconeix que necessita una mica més de treball per treure les plantes seques i plantar-ne de noves, i explica com l’hort va anar creixent exponencialment des de l’ocupació donada a conèixer al juny del 2020.

L'Íngrid cuida l'hort del seu pare | Jordi Pascual Mollá

La concentració d’aquest dimecres, que ha començat a les vuit del matí, ha esdevingut una reivindicació col·lectiva del projecte. A l’interior diversos usuaris collien algunes verdures i les regalaven a les persones que han acudit a fer-los suport. A l’exterior, diversos artistes han fer murals a la paret i altres persones han amenitzat el matí cantant i ballant consignes jugant amb el nom de verdures com "más pepinos, menos BRIMOs". Finalment, han desconvocat la concentració quan se’ls ha comunicat la cancel·lació del llançament quan passaven uns minuts de dos quarts de dues.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article