Associació de Veïns de Volpelleres: “No sabem si l’objectiu d’aquesta junta és fer un centre cívic a Can Canyameres”

Entrevista al president, Marc Garcia, i al secretari, Ricardo Martínez; dos dels veïns que han respost a la crida ‘in extremis’ per salvar l’entitat veïnal

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Entitats

Marc Garcia (esquerra) i Ricardo Martinez (dreta) davant d'Energie Fitness, comerç que s'ha implicat a la Festa Major del barri i que reconeixen fent-lo pregoner
Marc Garcia (esquerra) i Ricardo Martinez (dreta) davant d'Energie Fitness, comerç que s'ha implicat a la Festa Major del barri i que reconeixen fent-lo pregoner | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Marc Garcia, com a president, i Ricardo Martínez, com a secretari i promotor de les festes del barri, han estat dos dels veïns que han respost a la crida in extremis per salvar l’Associació de Veïns de Volpelleres, una entitat que portava més d’un any esperant l’arribada d’un relleu després que el seu expresident, Alberto Valcarce –l’únic que segueix a la junta de l’entitat com a vicepresident–, anunciés la renúncia de gairebé tota la junta anterior. S’obre una nova etapa a l’entitat i s’albiren canvis amb una nova mirada sobre el barri. Per ara han preparat la programació de Festa Major que se celebra aquest cap de setmana.

Com ha estat el relleu?

– Marc Garcia [MG]: La junta anterior estava cremada després de tants anys de treball. Volien sortir i van fer una crida perquè si no tenien relleu s’havia de tancar l’associació. Tot ha estat a correcuita. Volem canviar el rumb de la junta anterior perquè creiem que s’havien centrat molt en la gestió de la Festa Major Major i activitats culturals i no s’havia prestat prou atenció al barri. Cal escoltar-lo més.

– Ricardo Martínez [RM]: Això no significa que deixem de banda la Festa Major i altres activitats –per ara només renuncien a la xocolatada– però hem d’aconseguir la implicació del comerç i potenciar el conjunt del barri. Ja la Festa Major s’ha pensat tenint en compte tota la gent que viu al barri.

– MG: Ens hem trobat alguns veïns que ens deien que no anaven a la Festa Major perquè estava pensada per a nens.

És que Volpelleres és un barri jove i hi ha moltes famílies.

– MG: Sí però moltes famílies ja tenen els nens grans. Nosaltres, per exemple, som joves i no tenim fills. Per això volem rejovenir l’associació.

La petició de fer un casal a Can Canyameres, la reivindicació de la nova escola –i després la complicació per l’emplaçament escollit–... Mantindreu les reivindicacions de la junta anterior?

– MG: No entrarem a debatre sobre l’escola la Mirada perquè ja hi ha dues associacions que representen els seus interessos: l’AFA de la Mirada i SOS Bosc Volpelleres. Sí que cal fer una escola més però no volem ser al debat de l’emplaçament. Pel que fa a Can Canyameres i altres projectes, hem de mirar nous objectius. No sé si l’objectiu d’aquesta junta és fer un centre cívic a Can Canyameres.

Encara no ho heu parlat?

– MG: Sí, però a més no sé si es pot fer una altra cosa o compaginar el centre cívic amb alguna cosa més, un centre cultural en un sentit més ampli.

Tot just s’ha fet el procés participatiu per definir l’espai.

– RM: Sí però nosaltres acabem d’arribar i estem en un moment de traspàs. Quan passi la Festa Major hem de valorar els projectes que s’han dut a terme i els que no per reunir-nos amb l’Ajuntament per parlar de possibles redefinicions o noves propostes.

– MG: Encara no tenim un programa de propostes però sí que hem de fer una revisió perquè ara ja fa uns quants mesos que l’associació està inactiva. Potser ara ens interessa més potenciar la Zona Esportiva Municipal (ZEM) com un centre esportiu per al barri. Sabem que l’Ajuntament ho té com a proposta.

Però queda apartat.

– MG: Això és un error de la junta anterior, que ha concebut el parc de la Guineu com a centre però el barri té molts més espais. Al programa de Festa Major hem portat més activitats cap a la zona de l’estació, per exemple. El centre del barri és tot el barri. Això no vol dir que no es facin activitats al parc de la Guineu, que és important per l’escola i la biblioteca, però el centre també és l’entorn de l’estació.

La nova junta de l'entitat es proposa revisar les propostes de la junta anterior | Jordi Pascual Mollá

Quan donareu detalls de les noves propostes?

– MG: Quan passi la Festa Major en començarem a parlar. Tinc una proposta de calendari però encara l’hem de validar. Tinc tres objectius. El primer, escolar la gent del barri amb unes portes obertes. Som conscients que hi ha molta preocupació pel manteniment dels carrers i per desperfectes però em sembla un afer secundari perquè hi ha canals per fer la queixa directament a l’Ajuntament. Escoltar la gent ha de servir per tenir nous projectes.

El segon, donar més visibilitat als horts urbans de Can Canyameres que gestionem des de l’associació. No hem tingut un feedback positiu perquè amb l’aturada de l’entitat han quedat molts canals de comunicació aturats i no hi ha hagut prou informació. Volem mantenir la gestió dels horts perquè la persona encarregada ha fet molt bona feina. El tercer, revisar els projectes i prioritzar-ne de nous.

Què significa?

– MG: El que surti. També ens agradaria col·laborar amb altres entitats. En aquesta Festa Major estrenem la col·laboració amb l’associació gastronòmica Txoko Qgat, que organitza el primer torneig de pàdel de Volpelleres. És un bon precedent i per això volem convidar altres associacions del barri a participar i col·laborar a l’associació de veïns. També hem tingut en compte el comerç amb una participació molt activa d’Energie Fitness, que seran els pregoners.

Com afronteu la participació a espais més institucionals com el Consell de Barri?

– MG: Hi participa el nostre vicepresident. És un organisme que va crear l’Ajuntament que considero que és una eina bona però que no representa tots els veïns. Com a nova junta, ens hem de reunir amb el govern. Som l’interlocutor més vàlid del barri, el que no treu que el Consell segueixi tot i que és més ampli. És estrany tenir un Consell compartit amb el centre perquè som un barri prou gran.

Valcarce sempre plantejava reivindicacions de millora per a un barri en creixement, amb problemes específics com la dificultat d’atreure comerços. En canvi, el centre té unes problemàtiques diferents.

– MG: Exacte. El comerç costarà de treballar perquè la gent està acostumada a anar al centre, a grans superfícies o fins i tot a comprar en línia. Un dels grans reptes és el Mercat de Volpelleres, que genera molta tristesa. Necessitem el suport de l’Ajuntament per activar-lo d’alguna manera amb propostes gastronòmiques, festes... El Mercat, durant aquest any, ha de ser el centre del barri. També hem de potenciar Benet Cortada com a eix comercial.

Com es fa?

– MG: Per ara hem fet un porta a porta als comerços per dir-los que hem renovat la junta i volem fer noves propostes. La gent està desanimada.

– RM: Hauríem de fer una reunió amb l’Ajuntament, el Mercat i l’Associació de Veïns per pensar fórmules per promocionar el comerç.

I les associacions de comerç de la ciutat?

– MG: No sé quants comerços estan associats. Sí que tenen un grup de WhatsApp de comerços del barri. A més, per ara les activitats de potenciació del comerç són al centre. L’Ajuntament hauria de posar com a condicionant que algunes d’aquesta activitats es fessin també a la resta de barris. Un model com el de la Nit en Blanc es pot fer a Volpelleres.

És una reivindicació per tenir un barri viu però també des de la lògica ecologista. Si tenim un barri viu, no necessitarem agafar el cotxe o altres transports per desplaçar-nos a comprar. Copiar models és útil.

Tot just entreu però teniu algun altre repte?

– MG: El primer gran repte és tirar endavant l’associació i oblidar el passat per l’impàs, que segurament ha fet mal a la imatge de l’associació. Demano a la gent que ens doni una oportunitat. Comencem des de zero i tenim noves idees amb una mirada jove.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris

Pepa Ruf Morales Sant Cugat
1.

Voldria que ens reunim el més aviat possible, per parlar de la joia del barri: el bosc. Sóc de la Plataforma SOS bosc. És una qüestió urgentíssima. Per la resta, podeu comptar amb la meva col.laboració, si així ho voleu.

Comenta aquest article