L’oposició s’aparta del tràmit de l’avinguda Baixador fins que el govern consensuï un projecte amb el veïnat

ERC-MES, CUP-PC i PSC marquen distància amb el govern mentre Ciutadans, tot i compartir els arguments, es desmarca dels partits d’esquerres

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

D'esquerra a dreta: Susanna Casta (PSC), Ramon Segura (ERC-MES) i Ferran Margineda (CUP-PC)
D'esquerra a dreta: Susanna Casta (PSC), Ramon Segura (ERC-MES) i Ferran Margineda (CUP-PC) | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fins que el govern no hagi consensuat de forma definitiva el projecte d’urbanització de l’avinguda Baixador, ERC-MES, CUP-PC i PSC no participaran a les reunions sobre aquest afer com una forma de pressió i descontent després de diversos canvis al projecte: “No han d’esperar a veure què diu l’oposició. Han de començar amb un decret de presidència dient en quant es rebaixa el projecte”. Així ho van anunciar els tres grups polítics en una roda de premsa aquest dimecres.

José Miguel García, vocal de Ciutadans, no va participar d’aquesta roda de premsa però en declaracions a elCugatenc reconeix que comparteix els arguments exposats per l’oposició d’esquerres. Tot i això, no es posiciona com els seus companys de plenari: “Hem de fer tot el possible per desencallar el projecte”. El debat, recorda, es produeix en un clima preelectoral.

L’Associació de Veïns de l’avinguda Baixador, per la seva banda, no fa cap declaració al respecte a l’espera d’una nova reunió amb el govern de l’EMD, prevista per a la setmana vinent, en què esperen poder concretar els canvis del projecte per tenir la rebaixa de cost que demanaven i que hauria de revertir en una reducció de les contribucions especial a pagar per cada propietat. El govern de l’EMD, per ara, no ha respost a la petició d’elCugatenc per conèixer el seu parer sobre el canvi d’estratègia de l’oposició.

Canvis al projecte i retard en l’execució

Des que al 2015 es va acabar de soterrar la línia d’alta tensió que recorria l’avinguda, les promeses d’urbanització de la via han estat un continu. La data més concreta la va posar el llavors tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Damià Calvet, quan va dir que al 2019 s’acabarien les obres. Tres anys més tard no només no s’ha acabat l’obra sinó que ni tan sols s’ha arribat a un acord sobre com serà el carrer.

La proposta inicial, que es basava en les aportacions recollides a un procés participatiu, va esdevenir un moment crític per al veïnat, finalment organitzat en una associació creada ad hoc. Aquella proposta, amb un pressupost total de 5 milions d’euros, suposava que alguns propietaris haguessin de pagar contribucions especials de fins a 45.000 euros. Precisament per això el veïnat va demanar una revisió del projecte que, amb petits canvis, pogués esdevenir més barat.

Segons l’oposició d’esquerres, un dels principals problemes d’aquesta negociació ha estat que mentre el govern comunicava alguns canvis, treballava en altres modificacions que en alguns casos suposaven la reversió d’algunes de les rebaixes explicades. “És veritat que ens han cridat a les últimes reunions però ho han fet mentre a la sala del costat redefinien el projecte”, ha criticat Ramon Segura, vocal d’ERC-MES.

“Estava claríssim que les contribucions especials serien molt importants”, apunta Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, que considera que es podria haver buscat un projecte amb més diners públics si es creés una avinguda vertebradora com l’avinguda Gaudí de Sant Cugat, “el més normal és que haguessin buscat complicitats i subvencions”. “Pensem que s’ha fet malament perquè mentre se soterraven les torres es podia començar a redactar el projecte”, apunta Susanna Casta, vocal del PSC, que recorda que és l’EMD qui ha de fer l’aprovació del projecte escoltant la veu dels veïns, “la voluntat política és del govern i, mentre el que diguen els veïns no sigui il·legal, la decisió és seva”.

Una encomana d’execució de l’obra a l’Ajuntament

Segons explica l’oposició, el govern santcugatenc està disposat a assumir l’execució de l’obra i pactar amb l’EMD un retorn gradual de la inversió a vuit anys. Aquest mecanisme, l’encomana d’execució de l’obra, permetria a l’EMD no ofegar-se econòmicament i poder fer inversions durant els exercicis següents a l’execució de l’obra. L’oposició –també Ciutadans– considera que és una bona opció però que el govern valldoreixenc ha de negociar-la i deixar-la compromesa perquè un hipotètic canvi de govern no aturi el projecte.

Casta es mostra reticent per si la capacitat d’inversió que mantindria l’EMD serveix per finançar projectes que, sota el seu punt de vista, no són prioritaris per a la vila com el nou edifici de l’Escola de Música, criticat pel seu partit i per entitats del poble per no ser prou polivalent. “Em temo molt que es pretén deixar de pagar tot el Baixador de cop per fer l’Escola de Música; de cap de les maneres!”, denuncia la socialista, que reconeix que és difícil condicionar una decisió a l’altra.

Segura considera que el problema de fons és que Valldoreix no està dotat d’un Pla d’Equipaments que permeti planificar la construcció d’equipaments i, per tant, critica, les iniciatives impulsades pel govern no responen a cap estratègia consensuada. En aquest sentit, proposa una consulta a la ciutadania. Margineda, per la seva banda, considera que no hi haurà un dilema sobre el vot a emetre ja que tant el projecte de l’Escola de Música com el de l’avinguda Baixador transcendeixen el mandat.

El debat de les alineacions

A la roda de premsa d’ERC-MES, CUP-PC i PSC també han apuntat al debat de les alineacions del carrer, és a dir, si aquest s’ajusta a les línies planejades al Pla General Metropolità (PGM). Segons han explicat, moltes parcel·les incompleixen el planejament i haurien de ser expropiades parcialment per fer retrocedir els murs del pati. Per evitar perjudicar el veïnat es proposa deixar l’alineació fora del projecte d’urbanització i, en tot cas, només fer-ho al tram en què no hi ha edificacions. Consideren que això seria un greuge comparatiu entre propietaris i proposen deixar fora tota l’alineació.

Resposta a les crítiques del govern

Els vocals d’ERC-MES, CUP-PC i PSC han aprofitat la roda de premsa d’aquest dimecres per respondre a les crítiques fetes pel president Puig a l’oposició en una roda de premsa sobre el conflicte legal del Complex Esportiu el dilluns passat. Després que el president es mostrés molt crític amb l’oposició i especialment amb Margineda, el cupaire ha respost que les paraules de Puig responen a una lògica electoralista: “El president ha reaccionat amb insults i dient que jo l’odio. Jo no odio ningú”.

Segura també ha considera que les declaracions de Puig són “infantils”: “S’ha de ser més seriós a la vida. No es pot anar desqualificant la gent”. També Casta s’ha mostrat crítica amb el president i, d’acord amb els seus companys republicans i cupaires, considera que el Complex Esportiu serà un tema complicat, més encara després del pagament d’una bestreta de 50.000 euros a l’empresa concessionària mentre es negocia l’execució de la sentència. Els tres partits es pregunten d’on surten les xifres que va facilitar la vocal Lluïsa Muñoz a la roda de premsa del dilluns.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article