8 Mil Motius prepara una gran jornada antirepressiva a la Model

El grup de suport a les encausades per la vaga feminista del 2018 també ha iniciat una campanya de micromecenatge

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Roda de premsa de presentació de la jornada antirepressiva
Roda de premsa de presentació de la jornada antirepressiva | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El proper 15 d’octubre l’antiga presó Model de Barcelona serà l’escenari d’una jornada antirepressiva organitzada per 8 Mil Motius, el grup de suport a les set santcugatenques encausades pel tall de vies de la vaga feminista del 2018. El col·lectiu ho ha donat a conèixer en una roda de premsa aquest dilluns al matí al mateix escenari que acollirà la jornada. A més, han recordat que han impulsat una campanya de micromecenatge per recollir fons davant del judici que se celebrarà al gener.

Les set santcugatenques van ser identificades al tall de vies que va convocar el comitè de vaga el 8 de març del 2018 a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat del centre de la ciutat. Aquesta acció va interrompre el servei durant més d’una hora. Posteriorment les identificades es van veure immerses en un judici en què els demanen fins a tres anys de presó a cadascuna de les investigades i 26.000 euros de responsabilitat civil per l’afectació del tall al servei d’FGC.

“Aquell dia érem centenars de milers de dones als carrers arreu del territori, milions arreu del món”, han reivindicat a la roda de premsa d’aquest dilluns, “ens han volgut criminalitzar amb un delicte de desordres públics perquè nosaltres, aquell dia, assenyalàvem que és el sistema capitalista, patriarcal i racista el que és un absolut atac i un desordre per al benestar i la dignitat col·lectiva”. Com porten fent des que es va iniciar el procés ara fa quatre anys, apunten la Generalitat com a responsable, a través dels Mossos d’Esquadra per la identificació i de l’empresa pública FGC per demanar els 26.000 euros.

A la jornada, que començarà a les 11 del matí i acabarà a la una de la matinada, hi haurà tot tipus d’activitats com una taula rodona amb Anna Gabriel i Pamela Palenciano, un vermut musical amb Pasquines, un dinar popular, una visita a la presó i un taller antirepressiu. Un dels plats forts de la jornada serà la presentació d’un documental sobre el cas. També hi haurà un acte polític en què hi participarà Oye Polo i hi haurà concerts de LilRussia, PetitKaos, Maio, LesQueFaltaband i DJ Nàtura fins a la nit. Hi haurà espai infantil a càrrec de l’Escola popular de la Bordeta.

L’elecció de la Model com a escenari de la jornada no és casual. “És un espai de memòria col·lectiva on, desgraciadament, la vergonya i la misèria hi són molt presents”, han defensat, tot recordant que era la presó on es tancaven persones que van participar a les mobilitzacions obreres i revolucionàries durant el franquisme, “és una presó que ha executat la mort de centenars de persones per les seves idees, com és el cas de Salvador Puig Antich”. És una presó símbol de la campanya per l’amnistia dels presos polítics, amb Lluís Maria Xirinacs com una de les cares visibles d’aquesta lluita.

Segons el col·lectiu no hi ha novetats sobre el procés judicial, que s’ha allargat durant quatre anys fins a la propera celebració del judici l’11 de gener. Durant l’any passat van viure un dels moments àlgids del procés, quan els Mossos d’Esquadra van detenir diverses de les encausades per portar-les a declarar al Jutjat de Rubí, unes detencions que es van respondre amb actes de suport a la porta de la seu judicial. El seu cas ha estat protagonista de moltes de les mobilitzacions feministes dels darrers anys, amb mostres de solidaritat com les de la mobilització del darrer 8 de març.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article