Punts de govern al Ple de setembre: els Plens a la Unió, més ajuts menjador i aturada la licitació del Servei d’Atenció Domiciliària

22 punts de govern han marcat la sessió plenària ordinària de setembre amb afers com el nomenament de Josep Maria Vallès com a portaveu del grup municipal de Junts.

per Jordi Pascual Mollá

Política

Ple de setembre
Ple de setembre | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

22 punts de govern han marcat la sessió plenària ordinària de setembre amb afers com el nomenament de Josep Maria Vallès com a portaveu del grup municipal de Junts per Sant Cugat, el nou contracte programa de serveis socials i l’aprovació del compte general. A continuació trobaràs els principals punts debatuts al Ple. També pots mirar les mocions debatudes i la contracrònica de la sessió.

Josep Maria Vallès, nou portaveu de Junts

Seguint allò compromès quan va ser nomenat alcaldable, el Ple de setembre ha servit per donar compte del nomenament de Josep Maria Vallès com a portaveu del grup municipal de Junts per Sant Cugat.

Un annex al conveni amb Trànsit per fer un Pla Local de Seguretat Viària

Tots els grups han votat a favor de la introducció d’un annex al conveni entre l’Ajuntament de Sant Cugat i el Servei Català de Trànsit per marcar l’obligatorietat de crear un Pla Local de Seguretat Viària, que tindrà el suport de Trànsit i una comissió de seguiment de l’Ajuntament.

Els Plens se celebraran temporalment a la Unió

El govern ha donat compte de la decisió d’utilitzar la seu de la Unió Santcugatenca com a espai provisional per celebrar els Plens municipals mentre es facin les obres de reforma de la sala de plens de l’Ajuntament. El proper Ple ja es farà allà. Es preveu una durada de les obres de tres o quatre mesos.

Aprovació del compte general

Junts, ERC-MES, PSC, CUP-PC i la regidora no adscrita han votat a favor de l’aprovació del compte general, un document que incorpora la liquidació del pressupost i la situació econòmica, financera i patrimonial de l’Ajuntament. És un document que s’ha d’aprovar cada any. A elCugatenc vam detallar alguns dels aspectes més rellevants de la liquidació de l’exercici anterior. Ciutadans s’ha abstingut criticant la mirada política sobre el pressupost que fa el govern, un apunt que també ha fet Junts i ha generat un ampli debat que desenvolupem més detalladament a la contracrònica de la sessió.

Reconeixements de factures fora de contracte

Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor del pagaments de factures fora de contracte per un valor total de 292.283,38 euros. La factura més elevada és de 75.000 euros pel subministrament i manteniment del servei energètic dels edificis municipals. La regidora no adscrita s’ha abstingut i Ciutadans ha votat en contra, criticant el retard en la regularització i les quantitats fora de pagament.

Posteriorment Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC, CUP-PC i la regidora no adscrita han votat a favor del pagament de 558.803,74 euros fora de contracte a Clece per la neteja dels edificis municipals entre maig i juny. S’ha tramitat per separat perquè el pagament no tenia consignació pressupostària. Ciutadans també ha votat en contra.

Modificació pressupostària que incrementa els ajuts menjador i preveu inversions en mobilitat i manteniment urbà

ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor d’una modificació pressupostària incorporada d’urgència i que preveu l’ampliació en 318.000 euros la partida d’ajuts de menjador i en 6.000 euros el conveni amb Càritas. Són diners que provenen de la baixa de la urbanització del parc Ramon Barnils i la segona fase del bosc de Volpelleres. Junts s’ha abstingut i Ciutadans i la regidora no adscrita han votat en contra.

També es preveuen 130.000 euros més en inversions de mobilitat i de 427.527,25 euros en manteniment urbà que provenen d’una baixa de la partida del leasing de vehicles de transport urbà i altres partides que es rebaixen. Es preveuen 150.000 euros d’inversions a edificis municipals i diverses partides de manteniment d’equipaments culturals, educatius i administratius, entre d’altres.

També contempla un conveni de 8.000 euros amb la Fundació Victòria dels Àngels, de 15.000 amb l’Aula de So i de 12.700 amb el Grup d’Estudis Locals. Són diners que surten de partides no aplicades com l’ampliació de l’escola bressol la Mimosa, la conversió del carrer Sant Bertomeu i Sant Esteve en zona de vianants i la segona fase d’urbanització de Can Borrull. Amb entitats també hi ha un conveni de 6.000 euros amb els Castellers.

Pots veure els detalls de la modificació aquí. S’amplia el debat a la contracrònica de la sessió.

Rebaixa al transport públic urbà

El govern dona compte de les rebaixes al transport públic urbà, acollint-se al decret del govern espanyol que permetia aplicar-les. L’Ajuntament complementa la rebaixa perquè arribi al 50%.

Adhesió a l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics

ERC-MES, PSC, Ciutadans, CUP-PC i la regidora no adscrita han votat a favor de l’adhesió de l’Ajuntament a l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor el patrimoni verd, impulsar la infraestructura verda, potenciar l’educació ambiental i promoure la transferència d’experiències. La quota anual és de 165 euros. Junts s’ha abstingut.

Nou contracte-programa per a polítiques socials

Tots els grups han votat a favor del nou contracte programa 2022-25 entre el Departament de Drets Socials i l’Ajuntament en matèria de polítiques socials. Aquest nou conveni suposa 12,2 milions d’euros per finançar polítiques socials a la ciutat amb accions com un augment del preu/hora del Servei d’Atenció Domiciliària i l’obligació d’incorporar un nou treballador social per l’atenció al sensellarisme.

Tot i això, el tinent d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro, recorda que l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han denunciat que cal canviar alguns dels procediments jurídics establerts ja que alguns dels serveis es preveuen finançar mitjançant subvencions, el que dificultarà la tramitació.

Se suspèn temporalment l’adjudicació del Servei d’Atenció Domiciliària

Tots els grups han votat a favor de deixar en suspensió l’adjudicació del contracte del Servei d’Atenció Domiciliària fins que es resolgui el recurs presentat per la patronal. Segons el tinent d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro, no s’han acceptat les mesures cautelars però adjudicar el servei i després rebre una sentència desfavorable obligaria a revertir l’adjudicació i indemnitzar l’empresa guanyadora.

Atermanent de la finca de la Torre Negra

Tots els grups han votat a favor de l’atermanent (delimitació de la finca per saber les hectàrees finals arran d’un recurs de Núñez i Navarro) de la Torre Negra després de la seva compra per part de l’Ajuntament. El tràmit s’havia iniciat mitjançant un decret d’alcaldia i ha rebut una al·legació que es proposa rebutjar i una altra que s’aprova.

Sentències d’urbanisme sobre Torre Negra i la Pedrera Berta

El tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, ha explicat una sentència favorable a l’Ajuntament arran d'un recurs de Núñez i Navarro per haver aturat la tramitació d'un PAU i un Pla Parcial a l'àmbit de la ronda sud a Torre Negra. Duch ha dit: "Teníem quatre vies judicials obertes. Dues ja estan totalment tancades. La tercera via avui queda tancada. La quarta via és la que vam presentar al juliol". El regidor Joan Puigdomènech, de Junts, ha recordat que la lluita per la preservació de la Torre Negra ve de lluny i és unànime.

El tinent d’alcaldia també ha explicat una sentència favorable i ferma arran d'un recurs de Franquesa SA a l'ordre de paralització del rebliment de terres a la Pedrera Berta per no malmetre els valors ambientals. Puigdomènech també ha recordat que al 2019 es va aturar el rebliment de terres i ho considera un encert: "Ara hem de protegir el que es pugui dels valors paisatgístic i culturals apareguts fruit de l'extracció".

Modificació urbanística per evitar noves edificacions a un àmbit de Can Cortés

Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC han votat a favor de l’avanç de la modificació de planejament a Can Cortés que pretén redefinir una modificació tramitada el mandat passat i desistida a aquest i que afectava a tres àmbits diferents del municipi. A Can Cortés es preveia es preveia moure l’edificabilitat i compensar els propietaris amb habitatges a Pla del Vinyet. L’objectiu de la nova modificació també pretén evitar noves construccions aquella zona de Can Cortés.

La desestimació del plantejament tramitat el mandat passat es va fer al desembre passat. A més, al juliol també es va iniciar el tràmit d’una altra modificació per a una altra de les zones afectades per l’operació urbanística desestimada, que ara es tracten per separat. L’oposició ha criticat que el tràmit per ara no inclogui el càlcul econòmic de les possibles indemnitzacions que haurà de pagar l’Ajuntament. La regidora no adscrita s’ha abstingut i Ciutadans ha votat en contra.

El concurs públic de recollida, guarda i custòdia d’animals queda desert

Tots els grups han votat a favor de la declaració de desert del concurs públic del servei de recollida, guarda i custòdia d’animals de companyia, abandonats o perduts. La declaració arriba després de la renúncia de l’única empresa que s’hi havia presentat, Caldes Animal, encarregada d’aquest servei fins ara.

Pagament al Mercat de Torreblanca

Tots els grups han votat a favor del pagament d’una subvenció de 34.554,38 euros a l’associació de comerciants del Mercat de Torreblanca per compensar les despeses que han hagut d’assumir.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article