El govern defensa el projecte de la Mirada davant la mobilització de les entitats ecologistes a l’Audiència pública

SOS Bosc i altres col·lectius es concentren davant de l’Ajuntament durant el Ple de setembre

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Concentració de les entitats ecologistes en paral·lel al Ple de setembre
Concentració de les entitats ecologistes en paral·lel al Ple de setembre | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Pocs minuts abans de l’Audiència pública d’aquest dilluns, desenes de persones s’han concentrat al davant de l’Ajuntament per demanar la paralització dels tràmits per construir l’escola la Mirada al bosc de Volpelleres. Cridats per SOS Bosc Volpelleres, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), el grup local de Barcelona de WWF, l’Assemblea pel Clima i Fridays for Future, la mobilització ecologista ha precedit la intervenció de Xavier Bona en la seva representació a l’Audiència pública.

Però si una cosa ha quedat clara al Ple és que el govern manté el projecte de l’escola la Mirada i segueix defensant que han fet tot el possible per minimitzar l’impacte ambiental sobre el bosc. Així ho ha dit el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, davant de la intervenció de Bona, que preguntava com es pretenia compensar la pèrdua de l’arbrat de la parcel·la i de la franja de protecció al voltant de l’escola si l’afectació, diu, té un efecte directe i evident a l’ecosistema i suposa un cop per a la connexió natural de la fauna.

Segons el biòleg membre de SOS Bosc, la construcció de l’escola afecta greument el bosc de Volpelleres i la replantació d’arbrat més jove dificulta la nidificació d’ocells i mamífers: “Volen defensar a ultrança un projecte que no es pot defensar per enlloc. Estudiïn altres alternatives”. Tant Duch com l’alcaldessa, Mireia Ingla, han insistit que sí que s’han estudiat alternatives però que no eren viables, una afirmació que SOS Bosc diu que és falsa ja que només hi ha un document d’alternatives que només rebutja altres parcel·les ja qualificades com a equipaments.

Duch ha acusat Bona de donar dades imprecises, tot recordant que la parcel·la de l’escola és de 5.380 metres quadrats, als qual cal sumar-li la franja de protecció d’incendis. A més, ha dit que es treballa per la protecció de la resta del bosc i la restauració de l’espai erm del costat del Leonardo da Vinci, on inicialment s’havia previst fer l’escola: “Com que veig cares d'incredulitat, us animem a parlar-ne. Les dues coses són possible: una bona escola i la preservació d'un espai natural, d'un parc urbà que és molt millorable”.

La concentració prèvia al davant de l’Ajuntament s’ha desenvolupat sense incidents. Les persones concentrades han lluït cartells en favor de la defensa del bosc. El mateix Bona ha explicat quina intervenció faria a la sala de plens i s’han fet càntics en contra de la construcció de la Mirada a l’emplaçament escollit per l’Ajuntament. Algunes de les persones concentrades han entrat posteriorment a l’Audiència pública per fer suport al seu company.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris

Xavier Bona Sant Cugat del Vallès
1.

Sí, les dues coses són possible: una bona escola i la millora del bosc, sempre que es construeixi fora del bosc i aquest es conservi i expandeixi. L’àrea afectada és de 6000 m2 de l’edifici, 7000 m2 de la zona de prevenció (sense sotabosc i amb poc arbrat no és bosc) i 2000 m2 de nous accessos. Parlem-ne.

Comenta aquest article