El factor emocional de Bola de Drac, al Museu del Còmic

L’exposició, que es pot visitar fins al desembre, repassa la història del manga amb materials d’animació originals

per Clàudia Arrufat Serrano

Cultura

Exposició de Bola de Drac al Museu del Còmic
Exposició de Bola de Drac al Museu del Còmic | Clàudia Arrufat Serrano
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des de la seva creació l’any 1984, la sèrie Bola de Drac ha marcat generacions d’arreu del món. Aquest manga va començar a deixar empremta a Catalunya als anys 90, quan es va començar a emetre per TV3. Actualment, el fenomen encara té un llegat ferm i l’exposició L’art de Bola de Drac ho retrata al Museu del Còmic i la Il·lustració.

A Sant Cugat hi trobem Primer Museu d’àmbit nacional dedicat al Còmic. El recinte conté una col·lecció de còmic permanent molt valuosa i unes exposicions temporals interessants. Actualment, i fins l’11 de desembre aquest museu alberga l’exposició L’art de Bola de Drac, comissariada per Adrián Ríos.

Bola de Drac: la sèrie que va marcar tota una generació

Aquest estiu del 2022 Adrián Ríos va impulsar l’exposició temporal L’art de Bola de Drac, una exposició de la seva pròpia col·lecció de còmics del manga. Després de l’èxit d’assistència, el Museu del Còmic ha decidit prorrogar-la fins al mes de desembre. En aquests mesos hi ha assistit molta gent, fins i tot el cònsol general del Japó, Yasushi Satō, segons informa el Museu.

Ríos col·lecciona material d’animació original des de fa 10 anys i Bola de Drac, com per molts altres, va ser un manga que el va marcar.

“Tot i que ja havia arribat l’animació amb Marco i Heidi o Mazinger Z, Bola de Drac va ser el primer anime que realment va tenir un gran ressò en adolescents de l’època”, afirma.

Ríos explica que el fenomen de Bola de Drac, i el manga en general, tenen un factor emocional molt fort. Ell considera que el manga “et fa sentir, tens por amb els monstres, tristesa amb les morts dels personatges, alegria quan guanyen batalles i fins i tot amor pels personatges”.

Respecte a la resta de dibuixos de l’època, els sentiments que generava Bola de Drac van ser els que van marcar la generació. “Jo poso en relleu, no tant els dibuixos, sinó el que vam sentir amb aquesta sèrie”, reafirma Ríos.

Bola de Drac va ser una sèrie que va marcar tota una generació a Catalunya | Clàudia Arrufat Serrano

La creació de Bola de Drac parteix de Dragon Boy

A l’exposició es tracta amb molta cura el procés de creació d’aquest manga. Ríos posa en valor el còmic que va servir de base per a realitzar la sèrie: Dragon Boy.

Akira Toriyama va ser l’autor de Dragon Boy, la historieta que va donar peu a la sèrie de Bola de Drac. A més Toriyama també va ser l’autor de Dr.Slump, el seu gran primer reconeixement, segons s’explica a l’exposició.

El 1983 es va publicar la historieta Dragon Boy a la revista Fresh Jump, un any després es publica Bola de Drac a la revista Shonen Jump i l’any 1995 -només dos anys després de la publicació de la primera història- ja esdevé un absolut èxit amb 6 milions d’exemplars venuts.

L'exposició recull les etapes del procés d'animació de la sèrie | Clàudia Arrufat Serrano

A més, l’exposició explica amb especial detall el procés d’elaboració d’un manga. Es detalla amb precisió les etapes del procés d’animació: guió, storyboard, layout, gengas, dougas i cels. I cada etapa es retrata amb les mostres originals corresponents a cada pas del procés creatiu.

Adrián Ríos porta anys col·leccionant col·leccionant originals de Bola de Drac | Clàudia Arrufat Serrano

Obtenir tota aquesta quantitat de material del fenomen de Bola de Drac no és fàcil. Adrián Ríos ha viatjat al Japó per aconseguir part del material, però diu que també hi ha altres maneres de fer-ho a través de pàgines web japoneses o col·leccionistes privats.

L’exposició és temporal i la seva duració s’ha allargat fins a l’11 de desembre. El Museu del Còmic es troba a la plaça Pep Ventura de Sant Cugat i està obert cada dia menys dilluns i festius, l’entrada general té un preu de 7 € per persona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article