Que consti en (vídeo)acta, que ens fa falta

La regulació de les reunions de govern i oposició per tenir actes ha marcat una sessió plenària amb el rerefons del debat sobre el Complex Esportiu

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Ple de setembre a l'EMD
Ple de setembre a l'EMD | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. Reunions i contrareunions n’hi ha. Descontents en aquestes, també. I algunes discussions que normalment es perden. Però al Ple d’aquest dijous a l’EMD de Valldoreix ha estat indefugible. La vehemència de la nova vocal Lluïsa Muñoz en defensa dels postulats del govern en l’afer del Complex Esportiu ha esdevingut un guirigall, especialment amb les preguntes finals del públic.

L’oposició d’esquerres no li permet l’atreviment de donar unes xifres que no se sustenten sobre l’informe econòmic de Faura i Casas per a l’execució de la sentència. Per això, denuncien, no tenen cap informació d’on venen les dades facilitades per la vocal. Però sobretot no li toleren que apunti a l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix per haver portat l’afer a judici perquè s’acaba donant a entendre que els culpables dels pagaments per regularitzar la situació són els denunciants i no el govern que en seu moment va fer una modificació del contracte que la justícia ha sentenciat com a il·legal.

Per això, just abans d’acabar una moguda sessió plenària, el vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, sense pèls a la llengua després que el govern l’hagi assenyalat explícitament per aquest i altres afers, ha acabat etzibant: “Vostè ha dit en diverses ocasions que era millor mantenir un conveni il·legal”. Clar que sona lleig que un govern prefereixi saltar-se la llei però amb la discussió airada i les posicions enquistades, la discussió només podia portar exabruptes i la constatació que Muñoz i el president Josep Puig –se sobreentén que la resta del govern també tot i que no han intervingut– no perdonen l’acció judicial que ha posat en un compromís l’administració valldoreixenca.

La vocal Muñoz es manté en els posicionaments que va explicar a la roda de premsa que va néixer de la publicació per part d’aquest mitjà de la informació sobre el pagament d’una bestreta de 50.000 euros a la concessionària del Complex, una xifra que l’oposició no entén i que demana que es justifiqui amb un informe econòmic i no només amb un decret com el que va activar el pagament. Però la discussió, si de cas, la deixem a la vídeoacta:

Està bé que el Ple tingui una vídeoacta perquè en les reunions internes normalment tot això s’ho emporta el vent, tret de la comissió especial de comptes i les juntes de portaveus. És així perquè el Reglament Orgànic Municipal (ROM), el document que regula el funcionament de l’administració valldoreixenca, no preveu cap altre tipus de reunió. Sense aquesta regulació, no hi ha cap formalisme i escriure una acta o no acaba sent voluntat dels presents i, en qualsevol cas, aquell hipotètic document no és un document oficial. Vaja, és paper mullat.

Aquesta és una mancança que fa mesos que assenyala el vocal cupaire i que, per fi, s’ha intentat resoldre. Ell mateix ha impulsat la moció amb què pretenia que les juntes de govern –trobades del govern amb o sense els tècnics– i les comissions informatives –trobades del govern i l’oposició per àrees o en conjunt– tinguessin una regulació al ROM i, en conseqüència, actes registrades. La pròpia Muñoz, aprofitant un debat sorgit a l’Audiència pública prèvia, ha dit que podrien ser vídeoactes i s’ha mostrat satisfeta assentint amb el cap cada cop que un altre vocal ho proposava.

Però la proposta de l’oposició d’esquerres no era de bon grat per al govern ni per al vocal de Ciutadans, José Miguel García, que ha acabat impulsant una moció molt similar, proposant la regulació de les comissions informatives al ROM però sense cap esment a la junta de govern. Llavors la vocal socialista, Susanna Casta, ha saltat en defensa del seu company cupaire: “José Miguel, muy mal y muy feo lo tuyo. Has recollit una petició d’un company i te l’has apropiat. Hauries d’haver enviat el text i les haguéssim pogut combinar”.

L’oposició d’esquerres ha fet pinya al voltant de la proposta de Margineda, que ell mateix ha reconegut que podria haver-se tirat endavant a l’igual que la proposta de Ciutadans i no hagués passat res. Però el cupaire ha topat amb un govern que, a través del vocal Bernat Gisbert, ha defensat que la proposta dels taronja era millor. Així que la proposta d’esquerres ha acabat caient pel vot contrari del govern i l’abstenció de Ciutadans, activant el vot de qualitat del president en segona votació. Així, per fer-ho fàcil.

Tot plegat ha estat acompanyat d’una picabaralla entre Gisbert, encarregat de controlar els temps d’intervenció, i Jaume Sanmartí (ERC-MES), que ens té acostumats a detallades i llargues intervencions. I clar, quan li han dit: “Ha d’acabar la seva intervenció!” –un “calli!” en bones paraules– s’ha molestat perquè per a d’això el govern sí que compleix el ROM però no per respondre en sessió plenària a algunes de les seves preguntes més tècniques –és un expert de preguntar per decrets.

Doncs tot això al Ple es veu i es grava. T’imagines que deu passar on no hi ha càmeres? Doncs això, sigui la moció de Ciutadans o la de les esquerres, ja està bé que, per fi, l’EMD comenci a regular les comissions informatives perquè, sí, ja està bé “que consti en (vídeo)acta” que ens fa falta.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article