Veïns Progressistes demana al jutjat l’execució de la sentència i la resolució del contracte del Complex Esportiu

L’entitat posa en dubte el pagament de la bestreta de 50.000 euros i considera que és impossible tornar a les condicions del 2003

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Roda de premsa de l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix
Roda de premsa de l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Un any i quatre mesos després que la sentència esdevingués ferma, l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix ha presentat un escrit al jutjat contenciós administratiu número 4 de Barcelona perquè s’ordeni l’execució de la sentència que anul·lava la modificació del 2012 del contracte de gestió del Complex Esportiu. L’entitat, continuadora de la causa oberta per l’exvocal Pau Alonso, de la Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix (CPCV), considera que és impossible tornar a les condicions del 2003 i, per tant, l’execució forçosa de la sentència hauria de passar per la rescissió del contracte amb l’empresa concessionària, Eventing Sports Cinc. Ho fan demanant que la Comissió Jurídica Assessora de Catalunya s’encarregui de l’informe econòmic de la resolució.

“El govern actual va fer una modificació del plec de condicions, que segons la llei de contractes és evidentment il·legal”, argumenta Joan Gaya, membre de l’entitat, referint-se al primer govern encapçalat per Josep Puig, “això es va advertir de forma reiterada als Plens i va acabar amb el recurs que s’ha guanyat de manera aclaparadora”. La voluntat de l’entitat és que després de la resolució del contracte es negociï quina ha de ser la nova forma de gestió, que podria ser una nova externalització, la internalització o altres fórmules.

Roser Casamitjana, presidenta dels Veïns i Veïnes Progressistes, considera que el govern no ha mostrat cap voluntat d’executar la sentència perquè les reunions que s’havien fet per aquest propòsit no han desencallat la situació. Posa l’arribada de la nova vocal d’Economia, Lluïsa Muñoz, com a detonant del trencament del diàleg: “Una persona que acaba d’arribar hauria d’haver llegit a fons els documents. Li faltava coneixement de causa i li sobrava prepotència”. Casamitjana també denuncia que el govern es va comprometre a facilitar un document de proposta d’execució de la sentència abans d’acabar el mes i encara no tenen cap informació al respecte.

Davant d’això, els progressistes s’aparten de les negociacions i deixen l’execució de la sentència en mans d’advocats. De fet, es mostren especialment crítics amb Muñoz per les seves declaracions a una roda de premsa del govern sobre el cas del Complex Esportiu en què va acusar l’oposició i l’entitat de perjudicar l’EMD de Valldoreix per una denúncia que suposa retornar a unes condicions econòmiques que qualifica de menys favorables per a l’administració. Alhora critiquen que no hagi facilitat cap informe ni càlcul que sustenti les noves dades que va facilitar la vocal més enllà de les recollides a l’estudi econòmic encarregat per l’EMD.

Les claus de la petició d’execució de la sentència

L’advocada dels veïns progressistes apunta l’EMD per no haver retornat a les condicions del 2003 ni haver “mostrat interès per fer efectiva la Sentència pendent d’execució”, alhora que diu: “L’EMD ha acreditat que no es troba en condicions de realitzar un acurat i exhaustiu examen de les circumstàncies que provoquen la impossibilitat de continuar amb l’execució del contracte, sense possibilitat de modificar-lo”. Tot plegat, diuen, suposa que l’administració valldoreixenca està negant-se a defensar l’interès públic.

L’informe econòmic de Faura-Casas, posteriorment matisat per la vocal d’Economia, Lluïsa Muñoz, que no ha aportat cap modificació del document, és una de les bases de la petició de l’entitat veïnal. “L’EMD no aporta al perit la informació que li permeti fer els càlculs reals”, argumenten, “el cas més flagrant es produeix quan l’expert no pot calcular els ingressos extraordinaris que la construcció de les quatre pistes de pàdel afegides ha suposat al conjunt de la concessió”. També apunten que, sense informació de la concessionària, l’informe econòmic esdevé un recull d’estimacions sense acreditació.

Façana del Complex Esportiu | Jordi Pascual Mollá

L’entitat també denuncia que no s’ha sol·licitat cap documentació a la concessionària, que el càlcul del cost de la possible resolució unilateral anticipada de la concessió no té en compte la impossibilitat de mantenir les condicions inicials, que no es va comunicar que al 2020 i 2021 no hi va haver servei de natació escolar ni que les inversions sense autorització prèvia de l’EMD no són indemnitzables.

La bestreta de 50.000 euros

Com ja va explicar aquest diari, al juliol l’EMD de Valldoreix va aprovar un decret de presidència que, tenint en compte el retard en les negociacions per executar la sentència, suposava el pagament de 50.000 euros a l’empresa concessionària. La publicació d’aquesta informació va suposar un terratrèmol polític, amb una roda de premsa del govern en què s’explicitava que els 50.000 euros corresponien a una part dels subministraments de l’any passat i d’enguany i que les xifres de l’informe econòmic Faura-Casas eren matisables. De fet, Muñoz va dir que el preu total de tornar a les condicions del 2003 i de mantenir el contracte fins a la seva finalització suposaria 615.000 euros més per a l’EMD.

L’entitat veïnal posa en dubte el pagament dels 50.000 euros, que denuncien que es va abonar sense que se’ls informés tot i estar en el marc de les reunions per acordar l’execució de la sentència: “No només no s’hauria d’exigir a la concessionària la restitució de l’equipament a les úniques condicions vàlides de 2003, sinó que pertocaria revertir i en tot cas, deixar de satisfer, la retribució que percep de l’explotació de l’equipament amb l’abonament d’un import de 50.000 euros que no té cap base objectivable en el contracte de 2003. No cal realitzar gaire disquisicions per concloure que l’EMD està incorrent novament en les irregularitats ja traslladades al Jutjat en el seu dia, i està afavorint els interessos de la concessionària mentre desconeix i desplaça l’interès de la ciutadania a qui li pertoca representar”.

Un debat polític ampli

Aquest afer ha generat una onada d’accions i reaccions a Valldoreix, especialment d’ençà de la publicació de l’informe econòmic. El pagament de la bestreta de 50.000 euros denunciat pel vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, i explicat per aquest diari, va derivar en la roda de premsa en què el govern va facilitar noves xifres que desmentien l’informe amb aspectes tan rellevants com el càlcul dels diners que deixaria de guanyar el concessionari si es rescindís el contracte –l’informe diu que no perdria cap benefici mentre el govern diu just el contrari–, el que afecta directament a les possibles indemnitzacions en cas de rescindir el contracte.

Aquella roda de premsa també va servir perquè la vocal d’Economia defensés que es podien mantenir les pistes de pàdel construïdes després de la modificació del conveni i per apuntar l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes i l’oposició, a qui apunta per fer acusacions falses. L’entitat diu que les pistes es van construir arran de la modificació del conveni i, per tant, ara no es poden mantenir o, en tot cas, la concessionària no es pot encarregar de la gestió d’aquestes.

“Tinc el dubte si la demanda la van fer per afavorir el poble de Valldoreix o simplement per raons polítiques perquè, si és per afavorir el poble de Valldoreix, han de saber que passarem de pagar 50.000 euros a 90.000 euros”, va denunciar la vocal Muñoz al darrer Ple en un nou moment de debat tens. Els Veïns Progressistes posen en dubte les dades facilitades per la vocal que no estan sustentades sobre l’estudi econòmic i també diuen que no és possible que l’EMD s’hagi gastat més de 70.000 euros en la defensa jurídica del cas, tal com va dir la nova vocal.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article