Els Gausacs, en un atzucac econòmic pel retard de la subvenció anual

Les obres de la nova seu social estan aturades per manca de liquiditat després d’haver assumit més mensualitats de les esperades pel bloqueig de la llicència urbanística

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Actuació castellera a la darrera Festa Major
Actuació castellera a la darrera Festa Major | Albert Canalejo - Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

200 castellers acudiran amb els Gausacs al Concurs de Castells de Tarragona que se celebra aquest cap de setmana. Aquesta bona dada, que demostra la vitalitat de la colla castellera santcugatenca, contrasta amb les dificultats econòmiques que viuen pel retard en l’atorgament de la subvenció anual. Sense aquests diners, no poden acabar les obres del nou local social al carrer Sant Bonaventura ni desbloquejar el contracte per a la gestió del bar que l’ha de fer rendible econòmicament.

Marcel Serra, cap de colla, celebra haver recuperat la subvenció de 30.000 euros anuals, que havia estat retallada durant els anys de pandèmia, però lamenta que encara no s’hagi abonat. Tenint en compte que la llicència urbanística per fer les obres del nou local social va estar aturada durant sis mesos més del que havien previst els Castellers, la subvenció esdevé indispensable per poder acabar les obres, hores d’ara bloquejades per la falta de liquiditat i per l’increment del cost de les matèries primeres.

Les obres de la nova seu social han estat finançades mitjançant la recollida d’avals per demanar un crèdit a Coop57, una entitat de la banca ètica que va confiar en la proposta plantejada pels Gausacs. Però el retard en l’atorgament de la llicència, la revisió del projecte a instància de l’Ajuntament –tot i que finalment es va aprovar la primera versió, denuncia Serra– i l’increment del cost de les matèries primeres ha suposat un sotrac: “Fàcilment parlem d’entre 10.000 i 12.000 euros de sobrecost”.

“Sense els diners de la subvenció posen en risc l’explotadora del bar, que és qui fa viable el local”, apunta el cap de colla, “a l’Ajuntament no són capaços d’aplicar un mecanisme extraordinari que desbloquegi la situació”. L’objectiu dels Castellers és rebre els diners abans del novembre, data límit que els ha anunciat el govern, per així acabar les obres en el termini d’un mes i poder inaugurar el nou local d’aquí tres mesos aproximadament.

elCugatenc ha contactat amb el govern, que hores d’ara no respon a preguntes concretes. Segons expliquen fonts institucionals, es manté el contacte amb l’entitat, es treballa sobre aquest afer i esperen poder respondre les preguntes dels mitjans durant la setmana vinent.

L’origen i esculls de la proposta de tenir un nou local social

Els Gausacs van començar a treballar en el projecte per tenir un nou local social i d’assaig al curs 2014-15 de la mà de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès. “Al 2017 vam assolir el nostre pic de castells, amb el 3 de 9 amb folre com a gran fita, però el govern del moment tampoc acompanyava perquè només ens deia bones paraules sense concretar”, apunta Serra.

L’arribada del tripartit va suposar descartar definitivament la possibilitat de compartir el local d’assaig amb la seu social però es va proposar impulsar un conveni perquè els Castellers esdevinguessin titulars de la Sala Canigó i així poder fer actuacions com la instal·lació d’una xarxa, taquilles i un punt d’aigua. Hores d’ara el conveni no s’ha portat a aprovació al Ple i tampoc s’ha desbloquejat cap d’aquests compromisos: “Tampoc ens han instal·lat el punt d’aigua, una reivindicació de la colla des del mandat en què Gemma Aristoy [actualment regidora de govern] i Diana Riba [actualment eurodiputada per ERC] eren a la junta”.

Serra no entén per què el conveni no s’ha aportat a aprovació al Ple i critica els entrebancs continuats que han trobat a l’Ajuntament. No descarta accions més contundents per demanar-ne el desbloqueig però per ara es reserva els detalls de les possibles protestes que hauran de consensuar a la colla. Tot i això, posa l’accent en la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, una fita reconeguda i celebrada per les administracions catalanes i que, diu, hauria de servir perquè les administracions implantessin polítiques de protecció, enfortiment i visibilització de les colles.

Sota aquest precepte, explica el cap de colla, colles castelleres d’altres ciutats han aconseguit convenis de cessió d’espais públics per tenir una seu social, un local d’assaig o totes dues coses unificades per a un període de 50 anys. A Sant Cugat, però, sembla que l’únic conveni aprovable serà per 10 anys. Per ara, reconeix, la discussió sobre la durada de la cessió no és el principal element a debatre. Serra espera poder resoldre l’atzucac econòmic abans que el bloqueig sigui insostenible per als Gausacs.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article