Míriam Ruiz-Ruano guanya el primer premi ‘Pensar més’ amb un assaig sobre la tradició a la literatura moderna i postmoderna

És la primera edició del guardó, coorganitzat per l’Associació Gabriel Ferrater, la UAB l’Ajuntament

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Míriam Ruiz-Ruano intervé després de donar-se a conèixer el veredicte del premi 'Pensar més'
Míriam Ruiz-Ruano intervé després de donar-se a conèixer el veredicte del premi 'Pensar més' | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La professora de literatura comparada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Míriam Ruiz-Ruano és la primera guanyadora del premi d’assaig jove Pensar més memorial Gabriel Ferrater impulsat per l’Associació Gabriel Ferrater, l’Ajuntament de Sant Cugat i la UAB amb el seu treball L’autor que mira de reüll: La tradició a la literatura moderna i postmoderna. El guardó suposa la publicació del llibre per part del Servei de Publicacions de la UAB i un premi econòmic de 6.000 euros.

El treball de Ruiz-Ruano, nascuda a Vic l’any 1994, pretén demostrar com “els escriptors contemporanis han hagut de mirar de reüll el que havien fet els seus predecessors, i com cada creador ha recuperat algun aspecte, obra, tema o gènere de la tradició, i li ha estat útil per ser referent, crític, original..., modern”. Aquesta ha estat la resolució del jurat format per Salvador Cardús, Marina Garcés, David Jou, Jordi Julià i Marta Pessarrodona.

“És un privilegi guanyar un premi com aquest no només per ser la primera edició sinó també perquè aquest any se celebra el centenari del naixement de Gabriel Ferrater”, la guanyadora s’ha mostrat agraïda pel reconeixement, “projectes com aquest han procurat vetllar per la transmissió efectiva del seu llegat, no només el poètic; l’intel·lectual i crític, que són un tresor”. Ruiz-Ruano ha explicat que a l’assaig és heterogeni i tracta des de la mirada més historicista amb un capítol dedicat a J.V. Foix fins a lectures postcolonials: “També volia analitzar formats que normalment no es contemplen com el cinema o els Simpson, una debilitat personal.”

Acte de lliurament del primer premi Pensar més al Monestir | Jordi Pascual Mollá

Cardús, en representació del jurat, que ha hagut d’analitzar tres originals, ha posat en valor la mirada sobre la tradició que proposa el treball guanyador: “A aquest país tenim un problema greu de memòria. S’ha produït un tall del món de la cultura i el pensament. S’estan oblidant molt ràpidament algunes de les obres i persones que configuren el que som ara”. En aquest sentit ha posat en valor que el premi sigui un memorial a Gabriel Ferrater, permetent així teixir fils que “han de lligar el que ens ha fet tal com som amb la consciència de saber-ho”.

Joan Tres, president de l’Associació Gabriel Ferrater, celebra que el premi comenci a caminar amb el primer veredicte i recorda que la voluntat és visibilitzar Ferrater amb totes les seves vessants: “Un Ferrater que a més de poeta és intel·lectual, erudit i estudiós de moltes branques de la cultura: de literatura, matemàtiques, ciències...” Amb aquesta voluntat, el premi guardona treballs de totes les àrees de coneixement i ho fa limitant la participació a joves de fins a 34 anys per animar-los a “a investigar, explorar i a explicar-se”.

Rosa Maria Sebastián, vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, ha posat en valor que la primera guardonada al premi sigui una dona –“als homes ara us costarà una mica més treballar perquè nosaltres som aquí plantant batalla”, ha bromejat– i ha defensat que cal seguir potenciant l’assaig, especialment entre els joves, amb propostes com el premi.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, també ha participat a l’acte de lliurament del premi, tot posant en valor l’obra de la guardonada i incidint amb l’apunt feminista que ha fet Sebastián. També ha fet una crida per incrementar la participació a la propera edició del premi. Ha defensat la tasca de govern per fomentar el pensament crític amb altres propostes com el premi, el cicle Enraonar que començarà el proper dia 3 amb Ferrater com a protagonista o el Festiva Nacional de Poesia, que preveu presentar el 4 d’octubre.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article