L'Audiència Provincial sentencia que no hi ha estafa processal al desnonament del carrer Oceà Glacial

La sentència no tanca el cas ja que les llogateres anuncien la presentació d’un recurs de cassació i un de revisió

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Els Mossos d'Esquadra al desnonament del carrer Oceà Glacial
Els Mossos d'Esquadra al desnonament del carrer Oceà Glacial | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La família desnonada al maig d’un habitatge del carrer Oceà Glacial no aconsegueix per ara demostrar judicialment la presumpta estafa processal que van denunciar davant dels mitjans de comunicació. La mare i les dues filles majors d’edat van dir llavors que el propietari, José Miguel Torres, president del Club de Golf apuntat pel Sindicat de Llogateres per aquest cas, havia falsificat documentació de l’Ajuntament per acreditar la ruïna econòmica de l’immoble que permetia resoldre el contracte de renda antiga de forma unilateral i per això, un cop resolta la via civil que ordenava el desnonament, van iniciar un procés penal per presumpta estafa processal.

Però ni el Jutjat de Rubí ni l’Audiència Provincial de Barcelona veuen indicis suficients per sentenciar aquesta presumpta estafa processal. El desnonament es va produir després que el Jutjat de Rubí sentenciés que no havia hagut aquesta estafa però encara pendents de la resolució de l’Audiència, motiu pel qual les llogateres van dir que s’hauria de paralitzar el llançament fins que hi hagués una resolució de l’Audiència però aquesta no ha arribat fins gairebé tres mesos més tard en el recurs de les afectades i més de quatre en el cas del recurs presentat per l’Ajuntament.

“No es tracta en el present procediment de revisar la decisió adoptada en el procediment civil sinó de conèixer si les sentències dictades en ell van ser mediatitzades per un engany desenvolupat pels demandants”, argumenta la darrera resolució de l’Audiència, “i a aquest interrogant hem de respondre en sentit negatiu, perquè d’acord al resultat de les diligències practicades no ha resultat suficientment justificat el delicte que s’investigava, amb independència que en el moment actual concórregui o no ruïna econòmica perquè les circumstàncies poden haver variat o perquè s’apliquin criteris distints als acollits en les resolucions judicials”.

Un recurs de cassació i un de revisió

Tot i la resolució de l’Audiència Provincial, les llogateres mantenen altres vies judicials obertes i pretenen obrir-ne de noves. Carolina Soto, una de les dues filles, anuncia la presentació d’un recurs de cassació al Tribunal Suprem amb l’objectiu que s’obrin diligències ja que, lamenta, la via penal s’ha resolt sense haver pres declaració als pèrits, treballadors de l’Ajuntament ni a elles: “Seguirem reclamant que el desnonament per ruïna econòmica es va fer en base a un informe econòmic privat que no es podia emetre perquè prèviament hi havia un conveni homologat judicialment que descartava l’existència de la ruïna”. Si el Suprem no pren declaració a la resta de parts, no descarten arribar a la justícia europea.

Paral·lelament, Soto anuncia que presentaran un recurs de revisió de la causa civil per aportar els informes econòmics en què es descarta la ruïna econòmica. La tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, explica que alguns dels informes municipals que ajudarien a aquesta revisió es van emetre en paral·lel a la via judicial civil i, per tant, no havien estat inclosos a la causa. Tot i això, descarta que l’Ajuntament obri una nova causa com a recurs propi i diu que s’estudiarà personar-se en els possibles recursos de la família afectada: “La sentència de l’Audiència diu que els informes són posteriors a la sentència i això obre la via a la revisió”.

Manifestació de resposta al desnonament | Jordi Pascual Mollá

“L’Ajuntament es va personar a la causa perquè teníem indicis que s’havia falsificat un document per justificar un cost d’una rehabilitació que suposaria una ruïna econòmica i així desnonar una família”, argumenta la tinenta d’alcaldia, “ens havíem de personar perquè és un fet molt greu que afecta la reputació de l’administració”. La regidora diu –i mostra a aquest diari– que la propietat ha aportat un informe a la causa que no coincideix amb el que té la família afectada i, per tant, un dels dos ha estat modificat o el de la propietat és un esborrany ja que no té segell de registre d’entrada. Sense donar validesa a cap dels dos, diu que la forma d’esclarir-ho era introduint a la causa per presumpta estafa processal tota la documentació del tràmit administratiu i de la causa civil, una petició explícita del consistori que el jutjat va rebutjar.

La clau de les diferències és un projecte de rehabilitació encarregat per l’Ajuntament a un arquitecte extern l’any 2009 arran dels problemes estructurals de l’immoble i un de posterior presentat per la propietat. Segons el decret al qual ha tingut accés aquest diari, el projecte encarregat per l’Ajuntament afectava als dos habitatges de l’edifici i tenia un cost de 164.485,20 euros (més despeses indirectes, generals i benefici industrial) que en cap cas suposaria una ruïna econòmica i que, a més, mai es van executar del tot perquè les primeres actuacions van servir per estabilitzar l’estructura i van evitar la part més cara de l’actuació que consistia en la construcció d’un mur de contenció subterrani per contenir un torrent. Així consta a un informe tècnic de l’Ajuntament emès el 2018: “Les prestacions maximalistes d’aquell projecte estan superades en base a diferents intervencions d’obres i manteniment corrector (rehabilitació) que han estat documentades, i el resultat de les quals, ara mateix predica que el sistema estructural està estabilitzat”.

Les llogateres diuen, alhora, que totes aquestes obres van ser iniciades per la propietat anterior i acabades per elles mateixes, sense que els propietaris actuals –que ho són des del 2010– abonessin la intervenció. La sentència de l’Audiència reconeix el ball de xifres entre pressupostos però considera que no suposa cap canvi substancial com per alterar la ruïna econòmica ni per acusar la propietat d’estafa processal: “Podem convenir que els pressupostos de rehabilitació de l’habitatge van ser més elevats [que el primer projecte encarregat per l’Ajuntament], encara que en puritat no se separen tant d’ell i aquest va ser aprovat per l’Ajuntament, motiu pel qual no apreciem en aquest punt una conducta dels querellats susceptible del delicte d’estafa processal”.

Altres recursos i el dubte sobre si tornaran a l’habitatge en cas d’obtenir resolucions favorables

Soto explica que tot i que per ara els tribunals han donat la raó a la propietat no s’aturaran en la presentació de recursos. Més enllà del de cassació i el de revisió, recorda que tenen oberta una reclamació per recuperar les pertinences que es van quedar a l’immoble el dia del desnonament. A la via civil també han demanat la nul·litat de l’execució del desnonament ja que es va produir sense la presència de la comitiva judicial. Alhora, per la via penal, està pendent de la denúncia per assetjament immobiliari, de la qual també esgotarà totes les vies i presentarà tants recursos com pugui en cas de no tenir resolucions favorables.

Tot plegat esdevé una estratègia per intentar demostrar que el desnonament del maig, que es va executar amb data oberta i amb l’acordonament del carrer per evitar que els manifestants impedissin l’actuació dels Mossos d’Esquadra com a policia judicial –també obstaculitzant la visibilitat a la premsa–, va ser incorrecte. Però Soto dubta si, en cas de tenir resolucions favorables que permetin revisar el procediment civil que ordenava el desnonament, podran tornar a l’habitatge: “Denunciem el cas i l’abús policial però no sé si tornaríem perquè no sé que quedaria de casa nostra. Hi ha dies que no he sigut capaç de passar pel davant”. Per ara tenen una resposta habitacional provisional i agraeixen tot el suport rebut per part del Sindicat de Llogateres i de veïns, familiars, amics i coneguts.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article