La licitació per subministrar els llibres de les biblioteques municipals deixa fora les llibreries locals

Algunes llibreries proposen crear una unió temporal per al proper concurs mentre Pati de Llibres inicia una campanya crítica amb la resolució

per Jordi Pascual Mollá, Clàudia Arrufat Serrano

Cultura

Biblioteca Marta Pessarrodona de Mira-sol
Biblioteca Marta Pessarrodona de Mira-sol | Localpres
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

“Les biblioteques de Sant Cugat ara compren els seus llibres a Galícia. Al poble hi ha cinc llibreries on els podrien comprar. Creiem que com a ciutadans tenim dret a saber on van a parar els nostres impostos”. Aquest cartell a la porta del Pati de Llibres, la llibreria especialitzada en infants del carrer Xerric, esdevé una denúncia pública a l’Ajuntament per l’adjudicació del subministrament de llibres per a les biblioteques municipals a una empresa gallega.

El concurs públic per al subministrament de material audiovisual i bibliogràfic per a les biblioteques municipals es va resoldre amb la formalització del contracte a l’agost del 2021. El lot referent al subministrament de llibres es va adjudicat per 45.000 euros (IVA inclòs) a l’empresa Infobibliotecas SL, empresa editora i distribuïdora de material didàctic i llibres amb seu a Vigo. El plec de clàusules dificultava la participació de les llibreries locals per la facturació mínima exigida així com per alguns dels criteris que es tenien en compte en la puntuació: el percentatge de descompte, la disponibilitat de més de 10.000 títols al catàleg web i la gestió de les comandes, entre d’altres.

“La compra de llibres per part de les Biblioteques de Sant Cugat està subjecta a la llei de contractació pública per complir amb els principis de transparència, igualtat i lliure concurrència”, expliquen fonts institucionals, “aquesta llei no permet incloure clàusules de proximitat en la licitació i això ens dificulta treballar amb el comerç de proximitat que, com a administració local, és el que precisament voldríem”. Tot i això, el govern es compromet a treballar per “trobar elements de col·laboració amb les llibreries de la ciutat per ajudar el comerç de proximitat”.

Però la resposta de l’Ajuntament no satisfà Montserrat Solé, del Pati de Llibres; l’única llibreria que per ara ha penjat el cartell de denúncia a la porta de l’establiment. Solé diu que l’Ajuntament no els va avisar abans de treure el concurs públic perquè les llibreries estudiessin la possibilitat de presentar-se. A més, assegura que altres municipis han trobat fórmules perquè les llibreries locals subministrin el material bibliogràfic de les biblioteques municipals.

Una mirada diferent aporta Pablo Giménez, del Celler de Llibres. Assegura que l’Ajuntament sí que els va avisar i que les llibreries van poder parlar entre elles però van descartar fer una unió temporal d’empreses (UTE) per presentar-se conjuntament a la licitació, l’única manera en què podien complir tots els requisits i competir amb altres licitadores. Apunta, sobretot, a les dificultats de la gestió proposada al concurs que, diu, suposaria haver de contractar una persona només per aquest contracte.

Sergi Martí, de la Paideia, explica que el concurs públic els va coincidir en ple traspàs després de la prejubilació dels anteriors propietaris de la llibreria. És per això que no té detalls de com va anar la tramitació tot i que reconeix que posteriorment ha sabut de les dificultats per presentar-s’hi. “En el nostre cas no és problemàtic perquè els nostres ingressos venen, sobretot, de la venda directa al client ja que tenim un establiment privilegiat al carrer Santa Maria, al centre del poble”, argumenta, sense descartar una entesa entre les llibreries de cara al proper concurs públic un cop venci el contracte vigent, a l’agost del 2023 si s’aplica la pròrroga anual.

La llibreria Alexandria també va viure un traspàs i transformació en paral·lel a aquesta licitació. És per això que David Oliva, tot i dir que sí que es va avisar totes les llibreries abans de la licitació i se’ls va proposar fer una UTE, no van poder implicar-se al concurs. També fa referència la poc marge que deixa un concurs com aquest, més encara tenint en compte que les llibreries com a molt tenen un marge del 30% per cada venda mentre les distribuïdores en tenen molt més, segons reconeixen diversos dels llibreters consultats per aquest diari.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article