L’Ajuntament reforça les hores d’atenció del Servei d’Atenció i Informació a la Dona i del SAI LGTBI+

L’adjudicació del nou contracte concreta el compromís del govern amb un cost de 207.045,90 euros (IVA inclòs) per dos anys

per Jordi Pascual Mollá

Drets, L' Agutzil

Manifestació del 8M
Manifestació del 8M | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Durant els propers dos anys l’Ajuntament destinarà 207.045,90 euros (IVA inclòs) a l’assessorament jurídic per a dones, l’atenció psicològica en grup per a víctimes de violència masclista, el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI+ i el servei d’atenció i recuperació terapèutica per a infants i adolescents víctimes de violència en l’àmbit familiar. L’adjudicació del concurs, dividit en quatre lots, s’ha anunciat aquest setembre i, a l’espera de formalitzar el contracte, posa fil a l’agulla a l’anunci d’increment de les hores d’atenció del Servei d’Atenció i Informació a la Dona (SIAD) i al SAI LGTBI+ anunciat pel govern mesos enrere.

L’assessorament jurídic recau en mans de la jurista Carolina López, l’atenció psicològica de la cooperativa Drecera SCCL, el SAI LGTBI+ de l’empresa Kidem Salut Emocional i Sexualitat i el servei destinat als infants del psicòleg David Almazor, fundador d’aquest servei que rep el nom del Far de Colors. Als quatre lots s’han presentat diverses empreses i persones interessades. Per escollir les guanyadores s’ha tingut en compte el preu en un 30% de la puntuació. També tenia en compte molts altres criteris de cada servei com la memòria tècnica, les propostes de difusió, la qualitat del servei, el pla de formació i les propostes de millora. Tot i que el contracte es preveu de dos anys, es preveu que es pugui prorrogar durant dos anys més des del venciment.

Un increment de les hores d’atenció

Segons les bases del concurs, l’assessorament jurídic a dones s’incrementa en 35 hores anuals, passant de les 135 fetes durant el darrer any a un total de 170. Això inclou tres hores d’assessorament setmanal, una hora de coordinació cada tres mesos i dues hores per la participació en la comissió de violència masclista, que es reuneix cinc cops l’any.

L’atenció psicològica en grup per a dones que han patit violència masclista manté les 104 hores previstes a l’any anterior –tot i que finalment se’n van fer 108–: dues hores setmanals d’atenció, una hora de reunió de coordinació cada tres mesos i dues per la participació en cada trobada de la comissió de violència masclista.

El SAI LGTBI+ també incrementa l’atenció de les 505 hores prestades durant el 2020 –cal tenir en compte que el primer trimestre de l’any es prestaven quatre hores al mes i posteriorment es va ampliar a 14– a 884 hores. Això suposa arribar a les 17 hores d’atenció setmanal. A més, es preveu fer un màxim de 50 tallers a escoles, instituts i ciutadania durant l’any.

Finalment, en el servei d’atenció i recuperació terapèutica per a infants i adolescents passa de 18 hores setmanals de l’any passat a 20, més les hores de coordinació per arribar a un total de 1.560 hores d’atenció anuals i 1.592 si es comptabilitzen les reunions de coordinació. També es preveu fer fins a un màxim de 50 tallers.

El SAI i el SIAD més enllà del contracte

Tal com va explicar aquest diari, el SAI LGTBI+ ja va tenir un increment d’hores a principis del mandat ja que el govern va decidir reforçar el servei més enllà de les hores mínimes obligades. En paral·lel, l’àrea de Drets Socials i Igualtat, capitanejada políticament llavors per la cupaire Núria Gibert –ara depèn del seu company de partit Marco Simarro–, va haver d’assumir un impàs d’un mes sense psicòloga entre l’octubre i novembre de l’any passat.

La marxa de la psicòloga anterior per motius laborals, que alhora suplia mitjançant un contracte de relleu la jubilació de la psicòloga anterior, va oblidar a escollir la segona classificada a la borsa de treball. La tramitació d’aquesta incorporació es va retardar durant gairebé un mes, un període de temps que la llavors tinenta d’alcaldia va qualificar de breu tenint en compte els tempos de molts altres tràmits administratius.

El mes d’impàs no va suposar deixar les víctimes de violència de gènere sense cap tipus de suport ja que des del SIAD de Sant Cugat podien derivar casos al Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Sabadell, que també ofereix informació, atenció i recuperació per a les dones i fills en processos de violència masclista. Ara ja fa gairebé un any de la incorporació de la nova psicòloga, que al SIAD treballa de la mà d’una treballadora social.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article