16 dies ferraterians pel Festival Nacional de Poesia

El 13 d’octubre s’inaugura la proposta amb 25 activitats i cinc exposicions

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

D'esquerra a dreta: Andreu Gomila, Joan Ramon Armadàs, Esther Madrona i Miquel Santaeulàlia
D'esquerra a dreta: Andreu Gomila, Joan Ramon Armadàs, Esther Madrona i Miquel Santaeulàlia | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Any Ferrater i mantenint la seu del Festival Nacional de Poesia. Sant Cugat s’omple encara més de Gabriel Ferrater entre el 13 i el 28 d’octubre en una 22a edició del festival que es dedica íntegrament al poeta santcugatenc en el centenari del seu naixement i cinquantenari de la seva mort. 25 activitats i cinc exposicions ompliran la ciutat de poesia sota el lema Paraula. Poesia. Ferrater.

La inauguració oficial de l’acte serà el 13 d’octubre a les vuit del vespre al Teatre-Auditori, que acollirà l’espectacle Vull subornar la joventut. Monòleg ferreterià, una proposta ideada pel periodista cultural i escriptor –guanyador del Premi de Poesia de Sant Cugat en memòria de Gabriel Ferrater al 2020–, Andreu Gomila, amb la representació de l’actor Pol López. Amb l’objectiu de fer pujar Ferrater a l’escenari, Gomila ha recuperat textos d’entrevistes i llibres així com les gravacions de classes i conferències de Ferrater per crear una obra en què el poeta parla directament al públic i que es va preestrenar al Barcelona Poesia.

A la presentació del festival aquest dimarts al migdia, també s’ha destacat la iniciativa de l’Associació Gabriel Ferrater, que ha portat el pes de bona part de les propostes santcugatenques per l’any Ferrater. És l’entitat encarregada d’organitzar l’acte d’homenatge No diré res de mi, que se celebrarà el dia 15 a les 19:30h al Claustre del Monestir amb 18 poetes –Lluís Calvo, Andreu Gomila, Jaume Subirana i Susanna Rafart, entre d’altres– i el Quartet Brossa. Miquel Santauelàlia, en representació de l’entitat ha explicat que les galeries del Claustre seran receptacles amb poesia, fent un joc numèric entre el número de poemes escrits per Ferrater i número de capitells del Claustre.

Joan Ramon Armadàs, per la seva banda, serà l’encarregat de la proposta audiovisual del Festival Nacional de Poesia, amb tres curmetratges de tres poemes de Ferrater “enllaçats per una persona que fa de Ferrater autor, com un viatge als anys 70, amb un actor que s’hi assembla bastant”. Els curtmetratges són interpretacions lliures dels versos ferraterians; uns videopoemes que s’estrenaran el 27 d’octubre a les 19:30h. als Cinemes Sant Cugat.

El Festival Nacional de Poesia conserva algunes de les seves activitats habituals com la visibilització de poetes joves a l’acte Darrera fornada i la presentació d’El Caire Formentera, l’obra de Carles Rebassa guanyadora del Premi de Poesia Sant Cugat en memòria de Gabriel Ferrater d’aquest 2022. Coincidint amb l’any Joan Fuster, també es faran dos actes en memòria de l’autor i pensador valencià.

A més, el programa d’activitats incorpora algunes de les propostes de l’any Ferrater, com la seva cloenda el 22 de novembre a les set de la tarda al Teatre-Auditori a càrrec de la Veonal i Pol Guasch. També recull les activitats del cicle Enraonar dedicat a Ferrater que es va inaugurar aquest dilluns. Al peu de l’article trobaràs el programa complet del festival i del cicle Enraonar, mentre les activitats vinculades a l’any Ferrater es poden trobar en actualització constant a la Institució de les Lletres Catalanes.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha defensat que el conjunt de la proposta suposa una fusió entre Gabriel Ferrater i el moment present, sense deixar de banda la mirada nacional dels Països Catalans mitjançant els actes de memòria a Fuster ni el suport als nous autors.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article