Un Arcadi il·lustrat per fomentar l’esperit crític des de la infància

Mar Valldeoriola i Bernat Oliveres han presentat ‘L’Arcadi al país de les oliveres’, un llibre infantil sobre l’activista

per Jordi Pascual Mollá

Drets

El llibre infantil recull els conceptes més importants del pensament d'Arcadi Oliveres
El llibre infantil recull els conceptes més importants del pensament d'Arcadi Oliveres | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Arcadi Oliveres, economista i activista per la justícia global, segueix deixant petjada al cor de moltes generacions. I ara també ho farà en aquelles que no el van conèixer o que eren massa joves per entendre els seus conceptes. Aquesta és la voluntat de L’Arcadi al país de les oliveres [Bindi Books, 2022], un conte infantil amb textos de Mar Valldeoriola i il·lustracions de Bernat Oliveres, fill de l’Arcadi, que ha estat presentat aquest dimecres per la tarda al Celler Cooperatiu en un acte organitzat per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau).

El conte recull un dia en la vida de l’activista així com unes darreres pàgines de la seva cronologia vital, esdevenint un compendi de lluites i conceptes clau per als nous i vells arcadistes: pacifisme, capitalisme, deute extern, frau fiscal... Valldeoriola i Oliveres han explicat que la seva voluntat és tenir impacte entre la infància, explicant conceptes clau i, si pot ser, entrant a les escoles, motiu pel qual es proposen elaborar una guia didàctica.

“El llibre va dedicat a futurs arcadistes, que també n’hi ha molts”, ha defensat Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau, “fa anys que impulsem el projecte Teixim xarxes a escoles i instituts de la comarca i que sempre començava amb una xerrada de l’Arcadi”. La presidenta que ha pres el relleu d’Oliveres després de la seva mort ha defensat que un dels objectius de la Unipau ha de ser mantenir viu el seu llegat i mostra-se crítica amb l’escalada militar: “Avui estaria esparverat perquè s’ha aprovat un increment del 25% de la despesa militar a Espanya”.

El fill d’Oliveres explica que la proposta va néixer quan l’Arcadi encara era viu. Va ser el Bernat que li va proposar fer un conte infantil per fer arribar el seu discurs als infants. El seu pare li va respondre que contactés amb Valldeoriola, periodista que l’ha acompanyat en moltes altres publicacions, també la que es va publicar com a compendi del seu pensament: Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar? [Angle Editorial, 2021].

D'esquerra a dreta: Neus Sotomayor, Bernat Oliveres, Mar Valldeoriola i Arantza Díez | Jordi Pascual Mollá

“Tot i que he acompanyat l’Arcardi en altres llibres, fer un llibre com aquest, adreçat al públic infantil, ha sigut un repte molt gran i il·lusionant”, defensa l’autora, “Paraules d’Arcadi recull conceptes que l’havien acompanyat i en aquest agafem els seus grans temes i intentem recopilar el seu pensament més important”. Tots tres ponents recorden que el naixement dels arcadistes sempre ha estat a través d’una xerrada o una classe. Ara ho pot ser llegint aquest llibre.

El repte de la publicació ha estat recopilar conceptes complexos per al públic infantil sense que quedin plasmades com a consignes dogmàtiques ja que, defensen, la seva voluntat mai va ser dogmàtica. “El seu pensament no era una forma ortodoxa de veure el món sinó una forma crítica d’entendre’l”, defensa Valldeoriola, “amb el llibre volem que els infants reflexionin i es facin preguntes, i també que el coneguin”.

Per això els autors expliquen que han defugit d’un format biogràfic i bibliogràfic. Amb la pretensió de mostrar la persona que hi ha al darrere del discurs, han creat una proposta que no només està adreçada als infants. A més, han defensat a la presentació organitzada per la Unipau, el llibre es pot llegir individualment o col·lectiva, recollint així una de les idees força de l’activista: “Sempre deia que la suma de petites accions ens permetrà fer el canvi”.

L’acte de la Unipau ha consistit en una taula rodona amb els autors moderada per la periodista Arantza Díez i una actuació musical de l’altre fill de l’Arcadi, Albert Oliveres. La regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, ha acudit a l’acte i ha defensat que cal seguir reivindicant la mirada de justícia global d’Oliveres, que ja va rebre el reconeixement de la ciutat amb el nomenament com a fill predilecte de Sant Cugat. També se li va atorgar la medalla d’or de la Generalitat i ha rebut el reconeixement de les entitats pacifistes catalanes i d’altres locals mitjançant el Premi Torre Negra. La llibreria local el Pati de Llibres s’ha encarregat del punt de venda del llibre durant l’acte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article