La inestabilitat del comerç local es reflecteix a les llibreries de la ciutat

La dependència per Sant Jordi, l’increment de preus i les vendes en línia dificulten la supervivència de les llibreries locals

per Clàudia Arrufat Serrano

Cultura, Economia

Interior de la llibreria Paideia
Interior de la llibreria Paideia | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fa temps que el comerç local pateix períodes d’inestabilitat fins que ha acabat amb molts d’ells. Ho vam comprovar amb el tancament del bar Catalunya, la reconversió del Mesón i la recent clausura del Caballu Petit, icona de la ciutat. Ara, les quatre llibreries locals de la ciutat pateixen escenaris molt diferents, però totes comparteixen la mateixa perspectiva de futur: quedar-se a Sant Cugat.

Arran de la crida que va fer el Celler de Llibres, en què demanava el suport ciutadà per a evitar el tancament imminent de la llibreria, aquest mitjà es va posar en contacte amb les quatre llibreries locals de la ciutat de Sant Cugat per examinar els diferents escenaris en què s’hi troben actualment.

El Celler de Llibres demana suport per evitar un tancament involuntari. La llibreria de la rambla del Celler es troba en una situació econòmicament crítica, “pitjor que la del 2008 o quan hi havia el confinament”. La seva mesura per revertir la situació depèn de la voluntat ciutadana, han llançat uns vals amb què el client pot pagar una quota puntual de determinats diners que després li serviran per comprar llibres quan vulgui. Pablo Giménez afirma que està sent una mesura efectiva, “ho valorem moltíssim, tant la gent que fa un val de 20€ com qui ens el fa de 100€”.

Pablo Giménez a la seva llibreria, el Celler de Llibres | Jordi Pascual Mollá

Pati de llibres, com ha avançat aquest mitjà, està enmig d’una campanya crítica amb l’Ajuntament perquè les biblioteques de Sant Cugat se subministren amb llibres de Galícia. Aquesta llibreria s’ha vist especialment afectada per la licitació de l’ajuntament en què “no s’ha tingut en compte el comerç local”. Montserrat Solé, afirma que al Pati de Llibres l’acompanya la circumstància que són l’única llibreria especialitzada en literatura infantil i juvenil de la ciutat. Aquesta característica els fa tenir clientela més fidel, sobretot en qüestions de maternitat: “Acompanyem les famílies en tot el procés de gestació i criança a través de la lectura de llibres especialitzats”.

Per altra banda, trobem la situació diferent de les llibreries Alexandria i de Paideia. A la Paideia s’ha produït un traspàs de l’antiga propietària als nous joves que regenten la llibreria. Per part seva, valoren molt la ubicació privilegiada de la llibreria que atrau gran part del volum de persones que passegen pel centre de Sant Cugat, afirma Sergi Martí, un dels nous llibreters. Els nous propietaris tenen unes bones perspectives de futur per a la llibreria, volen seguir amb l’empenta que porta aquest petit establiment des de l’any 1969.

Alexandria, després dels intents de traspàs durant pràcticament quatre anys ha pogut reobrir enguany amb un disseny innovador i modern però sobri que conserva l’estètica de l’Alexandria de sempre. L’obertura segueix el seu camí, els nous llibreters aposten per la varietat i posen a disposició diferents estils literaris per a tot tipus de lector. L’espai, nou, està pràcticament acabat, cada dia reben nous llibres i van omplint les lleixes de cultura.

La nova botiga de la llibreria Alexandria | Clàudia Arrufat Serrano

Totes les llibreries consultades per aquest diari atribueixen molt valor al dia de Sant Jordi, si va bé, en un dia pots fer la facturació d’un mes, comenten a Paideia. Però totes coincideixen i remarquen que un Sant Jordi crític com el d’aquest any 2022, pot fer desquadrar els esquemes i fer trontollar la facturació esperada pel petit comerç.

Els llibreters també coincideixen en què un dels grans problemes que té el comerç local i, concretament, el sector del llibre, és el gegant d’Amazon. La immediatesa que proporciona internet i les grans empreses, són imbatibles pel llibreter, afirmen al Celler de Llibres. A més, tant Pablo Giménez del Celler com David Oliva, d’Alexandria, comenten que el preu del llibre és fix a Espanya, per tant el preu és el mateix a la llibreria de confiança que a internet. De totes maneres, hi ha consens entre els llibreters que l’amor per la lectura segueix existint, la gent jove llegeix i encara se li té estima al llibre en paper.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article