Aposta per la transmissió popular del Ball de Gitanes

La Comissió de Gitanes obre inscripcions prioritzant les colles autoorganitzades i la paritat de gènere

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Ball de Gitanes del 2022
Ball de Gitanes del 2022 | Lali Puig
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb el lema Per assegurar-te el lloc a plaça, apunta’t amb la colla i fes festassa! la comissió de Gitanes comença un període d’inscripcions que prioritzarà les inscripcions de colles de quatre quadres complets. Aquests grups així com els quadres paritaris s’estalviaran el concurs per participar al ball, que, per l’espai disponible a la plaça d’Octavià, es limita a 48 quadres. Les inscripcions estan obertes fins el 7 de novembre i el ball es farà el 18 de febrer.

L’objectiu d’aquesta estratègia és que el Ball de Gitanes no depengui totalment de la comissió organitzadora. Com a ball popular, els organitzadors aposten perquè s’apuntin colles completes que puguin assajar per lliure durant els primers mesos. Tal com han explicat Julià Mestieri i Berta Coromina, membres de la comissió, del 7 al 28 de novembre els quadres hauran d’assajar per lliure i només aquells que no tinguin cap coneixedor del ball podran demanar suport a la comissió per fer un parell d’assajos amb el seu suport. A més, al canal de YouTube de la comissió hi ha tutorials disponibles.

A partir del 28 de novembre començaran els assajos, que enguany seran de repàs i se celebraran cada dilluns i dimecres a les nou de la nit al vestíbul del Teatre-Auditori, excepte al febrer en què es faran al pavelló de la Guinardera i a la plaça d’Octavià. No s’explicara cada ball sinó que se n’assajarà un per setmana: xotis 1, xotis 2, jota... Serà indispensable, per tant, haver assajat abans i acudir a aquestes trobades amb els balls apresos. Finalment, a partir del 23 de gener començaran els assajos obligatoris als quals hauran d’acudir tots els balladors per poder muntar les figures.

“La comissió ens reservem el dret de dir a un quadre que balli a l’any següent perquè també és molt important com es balla a plaça”, ha explicat Mestieri en roda de premsa aquest dijous per la tarda, just el dia d’obertura de les inscripcions. La comissió pretén seguir el model d’altres gitanes populars dels Països Catalans que tenen l’objectiu que la transmissió del ball sigui també popular i no depengui d’una comissió o entitat organitzada.

Coromina també ha explicat que les Velles de les Gitanes, el personatge que tradicionalment ha acompanyat les Gitanes als pobles del Vallès, funcionaran de manera independent. Per qui vulgui participar com a Vella o com a Joveneta o Gitaneta, la Comissió publicarà més informació a les seves xarxes socials. Qualsevol persona es podrà apuntar també per fer de Tieta mitjançant un formulari que també difondran a les seves xarxes. La funció de les Tietes és alimentar les Gitanes durant els cercaviles previs a la ballada.

De la recuperació a omplir la plaça

La Comissió de Gitanes es va crear al 2007 en el marc de la Comissió de Carnaval amb l’objectiu de recuperar el Ball de Gitanes de Sant Cugat i portar-lo a l’imaginari col·lectiu de la ciutat. El ball comença amb una fila llarga de totes les parelles, que entren a la plaça fent galop i movent el braç exterior, on es porta un mocador blanc. Ja a l’entrada es realitzen diverses figures. Un cop acabada l’entrada, es ballen tres xotis, les catxutxes i una jota.

15 anys després de la seva recuperació, l’èxit és indubtable amb 400 balladors que omplen la plaça d’Octavià cada any. És aquest èxit el que obliga a fer un sorteig, que enguany es veu alternat per prioritzar els grups autònoms i la paritat de gènere. És l’acte més multitudinari del Carnaval, la comissió organitzadora del qual donarà a conèixer els detalls de la resta de la proposta més endavant.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article