El Joan i la Marieta ja són part dels 800 gegants recollits a la col·lecció de llibres ‘100 Gegants’

L’escriptor de la vuitena edició, on són els gegants santcugatencs, ha visitat la ciutat en un acte organitzat pels Geganters en el marc del seu 35è aniversari

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

L'escriptor Aitor Garrido mostra la pàgina sobre els gegants santcugatencs
L'escriptor Aitor Garrido mostra la pàgina sobre els gegants santcugatencs | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La vuitena edició de la col·lecció de llibres 100 Gegants [El Cep i la Nansa Edicions, 2022] recull el Joan i la Marieta, que ja formen part dels 800 gegants recollits en tots els números d’aquesta proposta. Es tracta d’una guia il·lustrada que recull gegants d’arreu de Catalunya, en aquesta edició amb altres de districtes de Barcelona, escoles i d’altres municipis catalans com Valls, Amposta, Figueres i Bellpuig, entre d’altres.

L’autor dels textos, Aitor Garrido, ha visitat Sant Cugat en un acte organitzat pels Geganters de Sant Cugat aquest divendres per la tarda a la llibreria Pati de Llibres en el marc del 35è aniversari de la colla. Les il·lustracions de JuanolO permeten, segons l’escriptor, que la publicació esdevingui atractiva per a infants però també per a adults ja que es recull el sentit de cada gegant.

“Que els gegants surtin el 29 de juny i que vagin vestits d’una determinada manera no és perquè sí”, ha reivindicat Garrido, recordant que el Joan i la Marieta són personatges històrics ja que, tot i no ser persones reals, són balladors del Paga-li Joan, “és una forma que els infants entrin amb coneixements al món geganter”. La col·lecció s’acompanya de contes per pintar i productes paral·lels com trencaclosques i adhesius.

La seva tasca es basa en el treball de l’etnòleg Joan Amades, que, segons Garrido, es va extralimitar amb els textos per donar per vàlides moltes de les històries que li explicaven als pobles que visitava per les dificultats de contrastar la informació en el context de la primera meitat del segle XX: “Mai diem que hem millorat la seva feina, l’hem complementat. L’Agrupació de Geganters de Catalunya m’hi van acollir i em van acompanyar en el procés per conèixer gegants i històries”.

Garrido va entrar a l’editorial quan ja s’havien publicat els dos primers números de la col·lecció, recollint la idea de les figures Naono que va quedar inacabada. La voluntat és, per tant, tenir un recopilatori dels gegants del país tot i que, reconeix, és gairebé incalculable el nombre de figures que hi ha ja que hi ha municipis amb moltes figures entre els gegants del poble, de les entitats, privades i d’escoles.

A la seva ciutat, Mataró, els gegants de la ciutat només es poden veure per Festa Major. Alguna cosa semblant passa a Berga, ha explicat, on fins i tot han de negociar alguna sortida extraordinària molt puntual. Aquest fet dona un simbolisme especial als gegants, que esdevenen elements de festa, generant una identificació col·lectiva encara major. Per això, defensa Garrido, l’administració ha de tenir cura de les figures i la seva difusió en l’àmbit educatiu.

Això ha obert et debat educatiu a l’acte moderat per Eva Tataret, membre dels Geganters de Sant Cugat. Garrido considera que els gegants són una bona eina didàctica perquè genera comunitat i permet apropar els infants al món geganter. Tot i això, defensa que els gegants d’escoles han de ser figures escolars i, fora del centre, els gegants són els de la ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article