Doble mobilització sobre el bosc de Volpelleres: a favor i en contra de construir-hi l’escola

Els col·lectius ecologistes i l’AFA de la Mirada es concentren al Ple en què s’ha aprovat l’adjudicació de les obres

per Jordi Pascual Mollá, Clàudia Arrufat Serrano

Ecologia

Concentració de les famílies de la Mirada a la Unió
Concentració de les famílies de la Mirada a la Unió | Clàudia Arrufat Serrano
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Desenes de persones s’han mobilitzat aquest dilluns per demanar que s’aturi el projecte de construcció de l’escola la Mirada al bosc de Volpelleres. Aquesta havia estat la primera convocatòria, la dels col·lectius ecologistes, que finalment ha coincidit amb una gran protesta anunciada més tard per l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de la Mirada per desbloquejar la situació, just al Ple en què s’ha aprovat l’adjudicació de les obres per fer l’edifici.

Les famílies han estat més nombroses i, sobretot, sorolloses. A dos quarts de set, mitja hora abans de començar l’Audiència pública, desenes d’infants amb les seves famílies han tallat el carrer Josep Anselm Clavé al seu pas per davant de la Unió, on se celebra de forma provisional el Ple municipal mentre es fan les obres de remodelació de la sala de plens de l’Ajuntament. Engalanats amb cartells i pancartes, han acabat accedint a la recepció de l’equipament cultural, on la Policia Local els ha barrat el pas perquè només hi accedissin uns pocs representants per participar a l’Audiència pública.

El col·lectiu SOS Bosc de Volpelleres, conjuntament amb l’Assemblea pel Clima, el grup local de Barcelona de WWF, Fridays for Future i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), tenia convocada la concentració aquest dilluns a les 18:30 a la plaça doctor Galtés, la mateixa hora que ha escollit l’AFA per acudir a la porta de la Unió mentre es duia a terme el Ple en què s’ha determinat l’adjudicació de l’execució de l’obra.

Ambdues manifestacions es trobaven a escassos 50 metres de distància entre elles, cadascuna reivindicant el seu parer. Les famílies de la Mirada han tallat el carrer entre crits de “volem l'escola” i xisclets de xiulets. La reivindicació dels col·lectius ecologistes ha estat més sòbria però igual de contundent ja que defensaven, com porten fent fa temps també amb recursos judicials, una alternativa sostenible i factible per a la construcció de l’escola.

Carles Mercader, president de l’AFA, ha declarat en aquest diari que ells també s’estimen el bosc, però “Sant Cugat està en creixement i és una zona edificable”. Reivindica que porten set anys esperant la construcció de l’escola i tot aquest temps han estat en barracons “i no ha de durar més temps”, una de les reivindicacions principals durant la concentració.

Les mobilitzacions ha arribat la setmana després que l’Ajuntament adjudiqués i formalitzés el contracte per a la tala i el trasplantament de l’arbrat afectat per aquesta obra, un contracte que ha guanyat Árbol Investigación y Gestión SL per 210.833,86 euros (IVA inclòs), una projecte també recorregut per les entitats ecologistes amb petició de mesures cautelars, que en cas de ser acceptades paralitzarien l’actuació fins que hi hagués una resolució. Per ara les entitats ecologistes no han aconseguit que els acceptin cap de les mesures cautelars que han demanat en la resta de recursos judicials, que resten pendents de resolució.

SOS Bosc i ADENC també expliquen que a finals de juliol van presentar un recurs al Tribunal Català de Contractes contra la licitació que es deriva d’aquest projecte però el tribunal el va inadmetre a tràmit. Anteriorment els van denegar les mesures cautelars demanades en el recurs contra l’aprovació del projecte executiu, motiu pel qual han presentat un nou recurs tot denunciant que el jutjat contenciós administratiu no ha tingut en compte els informes tècnics i pericials que van presentar per justificar el perjudici irreparable que suposaria l’inici de les obres.

Cartells dels col·lectius ecologistes a la concentració d'aquest dilluns | Jordi Pascual Mollá

Pressió a l’Audiència pública i tancament de files del govern

La força al carrer ha estat inversament proporcional a la de les intervencions a l’Audiència pública, on Xavier Bona i Lurdes Marimon, de SOS Bosc, i Joan Carles Sallas, de l’ADENC, han fet tres intervencions seguides molt crítiques amb el tripartit. “El soroll que sentim avui no és el que necessita la flora i la fauna”, ha començat dient Sallas, que s’ha referit a l’informe desfavorable de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) per demanar novament la recerca d’una ubicació alternativa per a l’escola.

Bona i Marimon han estat crítics amb l’impacte sobre el bosc no només de l’edifici de l’escola sinó també de la franja de protecció contra incendis que s’haurà de fer el seu voltant. Han argumentat que en un context d’emergència climàtica haurien de treballar per mitigar l’increment de temperatures i ha demanar que els arguments tècnics dels ecologistes estiguin respostos per biòlegs especialitzats. També han llegit fragments de l’informe ambiental fet pel propi Ajuntament on s’apunten impactes com la pèrdua del sòl agronòmic de molta qualitat.

Marc Gilabert, en representació de l’AFA, per la seva banda, ha agraït que al Ple s’hagi aprovat la modificació del conveni amb el Departament d’Educació per resoldre unes errades que haguessin impedit aprovar l’adjudicació de les obres que s’ha fet a la mateixa sessió. Tot i això, ha estat punyent: “Volem saber si a la primera quinzena de novembre començaran els moviments d'arbres per deixar el terreny preparat i si les obres començaran al 2022”.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha tancat files amb les famílies i ha acusat les entitats ecologistes de posar esculls constants a la tramitació. Ha aprofitat la intervenció per criticar Junts per Sant Cugat per haver votat en contra d’una part de l’adjudicació i haver-se abstingut en una altra. El seu regidor, Joan Puigdomènech, segueix defensant que el govern podria haver negociat més la solució davant de l’informe de Protecció Civil que, al·ludint a la franja de protecció de Renfe pel pas de mercaderies perilloses, ha obligat a canviar l’emplaçament de l’escola. Quan el regidor Carles Brugarolas, de Junts, ha demanat replicar les afirmacions de l’alcaldessa a l’Audiència pública, aquesta li ha impedit parlar tot dient que el reglament no ho permet si la ciutadania no els interpel·la directament; una situació que el mateix Brugarolas ha denunciat posteriorment per Twitter.

“A nosaltres ens cou tenir totes les famílies demanant tenir l'escola d'una vegada”, ha etzibat l’alcaldessa: “La via judicial no els està donant la raó. Avui s'han adjudicat les obres i per fi podrem començar a construir l'escola. Ara els dieu que presenten un recurs per endarrerir-ho. Qüestionen la resolució de la comissió d'urbanisme?” Efectivament, els col·lectius ecologistes qüestionen aquest acord, el que va permetre aprovar definitivament la requalificació del terreny perquè el que era una zona verda on no es podia construir esdevingués una parcel·la d’equipaments on poder fer una escola. Aquest qüestionament ha pres forma de contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Claus judicials

Des que el govern va anunciar el canvi d’emplaçament de la Mirada per l’afectació de la parcel·la inicial per la franja de protecció de Renfe, per on passen mercaderies perilloses, les entitats ecologistes han seguit una estratègia de pressió al carrer i als tribunals. Del reguitzell de recursos administratius i judicials presentats cal destacar-ne dos.

D’una banda, el recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l’aprovació definitiva de la requalificació del sòl per permetre fer l’escola a l’accés central del bosc de Volpelleres, fins llavors qualificat de zona verda i, per tant, no urbanitzable. El recurs segueix pendent de resolució però sense haver-se acceptat les mesures cautelars. En aquesta via judicial és especialment rellevant l’informe desfavorable de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA). Si la justícia tombés aquesta requalificació, s’impediria de facto fer l’escola perquè el projecte s’ubicaria sobre una zona no urbanitzable i no qualificada com a equipaments.

D’altra, el recurs en contra de l’aprovació del projecte de arquitectònic de l’escola, també amb la desestimació de les mesures cautelars demanades per les entitats ecologistes. En aquest cas, una resolució favorable impediria construir l’escola perquè el projecte no seria vàlid però es mantindria la qualificació del sòl que permetria desenvolupar un altre projecte que s’ajustés als criteris ambientals que les entitats ecologistes al·leguen al recurs.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article