L’Ajuntament manté els contractes amb Endesa mentre prepara l’adhesió a la comercialitzadora pública Barcelona Energia

El govern preveu fer el tràmit per a l’energia elèctrica d’origen renovable al Ple de desembre

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Barcelona Energia va iniciar le projecte d'ajuntaments metropolitans per a arribar a altres municipis més enllà de Barcelona
Barcelona Energia va iniciar le projecte d'ajuntaments metropolitans per a arribar a altres municipis més enllà de Barcelona | Àrea Metropolitana de Barcelona
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat entrarà a formar part de la distribuïdora elèctrica pública metropolitana, Barcelona Energia. Aquest és l’objectiu del govern municipal segons ha confirmat a elCugatenc la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, que assegura que al Ple de desembre portaran a aprovació la declaració d’interès perquè TERSA, l’empresa pública de la qual depèn Barcelona Energia, es pugui emprar com un mitjà propi per subministrar l’energia.

“A diferència d’iniciatives totalment municipals, a Barcelona Energia, amb la participació de l’AMB, tenim el potencial d’arribar a tota l’àrea metropolitana”, va dir Iu Gallart, el responsable tècnic de Barcelona Energia, en una entrevista a aquest mitjà ara fa gairebé un any, “per això ara treballem amb els ajuntaments metropolitans perquè s’hi sumin”. Aquesta voluntat començarà a concretar-se a Sant Cugat, que troba així també la via d’accedir al subministrament d’energia renovable.

Mentrestant, Endesa, que ja es va emportar el subministrament d’energia elèctrica als equipaments municipals al setembre del 2019, mantindrà el subministrament energètic a l’Ajuntament i als equipaments municipals. Llavors es va adjudicar per un període d’un any amb la possibilitat d’una pròrroga de nou mesos més. Per ara l’Ajuntament no ha licitat ni renovat aquesta adhesió que va tenir crítiques de col·lectius ecologistes com Fridays for Future, amb una assemblea i una protesta just abans de la sessió en què es va declarar l’emergència climàtica a Sant Cugat.

La protesta no va ser obviada per Gordó, que va dir que s’havia optat per aquest contracte perquè la preparació d’una licitació i el concurs són tràmits llargs. El govern prenia el compromís de preparar un concurs públic que exigís que l’origen de l’energia fos 100% renovable. Per ara no s’ha preparat aquesta licitació i fins al desembre no s’iniciarà el tràmit per adherir-se a Barcelona Energia.

Paral·lelament, acollint-se a l’acord marc de subministrament impulsat pel Consorci Català pel Desenvolupament Local de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Ajuntament ha adjudicat el subministrament de gas natural per a les instal·lacions públiques municipals a Endesa, un contracte d’un any amb un cost de 208.742,50 euros (IVA inclòs). L’adjudicació es va realitzar el passat 29 de setembre i permetrà abastir de gas els equipaments de la ciutat fins el proper mes de setembre, amb la possibilitat d’aplicar pròrrogues de fins a quatre anys.

Endesa també té el subministrament elèctric a les seves mans mitjançant aquest mecanisme de contractació però no perdrà el del gas ja que l’adhesió a Barcelona Energia serà només per al subministrament elèctric.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article