Nedar per una causa

La consciència social mou a aquesta activista saudita a creuar mars

per Joan Cabasés Vega, Andrea López-Tomàs

Ecologia, Esports

Mariam Saleh bin Laden
Mariam Saleh bin Laden | Web de la nedadora
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest article forma part d’una col·laboració entre elCugatenc i zaura podcast, un projecte periodístic sobre les lluites socials que tenen lloc a l’Orient Mitjà produït des de Beirut per les periodistes santcugatenques Andrea López-Tomàs i Joan Cabasés Vega.

FINESTRA AL MÓN.Entre l'Aràbia Saudita i Egipte, hi ha nou quilòmetres de mar obert. En aquest tros de Mar Roig, la presència de taurons és coneguda per totes. Potser aquest és el motiu que hagi apartat a moltes nedadores de la perillosa travessia. Excepte Mariam Saleh bin Laden. Aquesta dona saudita fa història amb les braçades. A principis d'aquesta setmana, s'ha convertit en la primera dona àrab en creuar nedant el Mar Roig entre l'Aràbia Saudita i Egipte.

Però res del que fa la Mariam és per gust. Aquesta dentista ha volgut nedar aquests nou quilòmetres de mar obert per llançar un missatge. Els esculls de corall són particularment vulnerables al canvi climàtic, ens alerta. Tot just un parell de setmanes abans de la COP-27 que se celebrarà Egipte, cadascuna de les seves braçades volia recordar-nos que més de 20 espècies de corall estan catalogades com a amenaçades. Dues més estan en perill d'extinció, segons la Llei d'Espècies en Perill d'Extinció dels Estats Units.

Així, armada amb aquesta poderosa informació, va aconseguir desafiar rècords en només quatre hores. El planeta sencer ja està patint les greus conseqüències d'aquesta emergència climàtica. I el mar, l'hàbitat natural de la Mariam, al costat de les espècies també pateixen. S'ha estimat que els esculls de corall disminuiran almenys en un 70 per cent fins i tot si l'escalfament global es limita a només 1,5 graus centígrads. Amb 2 graus centígrads d'escalfament, gairebé tots els esculls de corall del món podrien haver desaparegut cap el 2070.

Convençuda de la urgència de la situació i, alhora, perseguint un somni, la doctora Mariam ha tornat a fer història. Tot i que no sense dificultats. Durant la seva travessia, la nedadora s’ha topat amb problemes tècnics que han posat en risc la seva vida. Quan el dispositiu per mantenir els taurons a tres metres de distància ha deixat de funcionar, ella i el seu company britànic-sud-africà Lewis Pugh han estat exposats a un possible atac de tauró. Afortunadament no els ha passat res i la Mariam ha pogut convertir-se en la primera dona, la primera àrab i la primera saudita a completar aquesta fita.

Aquest no és el primer rècord de la dentista saudita de 32 anys. El 2016, es va convertir en la primera dona a nedar al llarg del riu Tàmesi a Londres. Van ser més de 162 quilòmetres en 10 dies. Dos mesos després, també va ser la primera dona del Golf a completar una natació assistida de 33 quilòmetres a través del Canal de la Mànega en menys de 12 hores. Aleshores, la movia la lluita que ha vertebrat la seva carrera. Des que el 2015 la situació a Síria i a les fronteres europees va empitjorar, Mariam bin Laden ha posat la seva vida i el seu cos al servei del canvi perquè el món sigui un lloc millor per a totes però, sobretot, per a les refugiades.

Mentre no està creuant aigües amb algun missatge urgent, la saudita dedica el seu temps a treballar com a odòntologa. El seu primer centre dental va obrir les portes el desembre del 2016 al camp de refugiades sirianes d'Azraq a Jordània. Sense cap cost, les més de 55.000 refugiades d'aquest gran assentament poden rebre atenció dental i oral per part de la Mariam i les seves companyes. La seva consciència social i activisme l'han convertit en col·laboradora clau de l'Agència de les Nacions Unides per a les Refugiades (ACNUR).

Tot i que, després de cada travessia, les mirades recaiguin sobre la talentosa nedadora de resistència, Mariam intenta redirigir l'atenció a la causa que l'ha empès en cada braçada. Ja sigui per l'abandonament crític de les refugiades sirianes o l'emergència climàtica que amenaça l'ecosistema marí, la dentista saudita té clar que cal seguir endavant. Les temperatures càlides del mar, l'aigua molt salada i les llargues hores d'exposició al sol no l'han aturada aquesta vegada. I, en el reflex de l'aigua marina, dotzenes de nedadores joves es veuen a si mateixes seguint la travessia de la Mariam.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article