Executen el desnonament d’una parella que vivia a una casa ocupada a les Planes

El moviment per l’habitatge denuncia que és un desnonament il·legal, que s’ha desenvolupat apartant la premsa a espais amb poca visió de l’operatiu

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD, Drets

Actuació policial al desnonament del carrer Lilà de les Planes
Actuació policial al desnonament del carrer Lilà de les Planes | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’Alejo i la Valeria ja no podran fer cap nit a la casa que ocupaven al carrer Lilà, un habitatge ubicat per pocs metres a la part barcelonina del barri de les Planes. 19 dies han passat des que el passat 5 d’octubre la convocatòria del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat i del Sindicat de Llogaterxs de la Floresta, les Planes, Valldoreix i Vallpineda servís per aturar la primera ordre de llançament. Ja llavors se’ls va advertir que el nou llançament seria amb efectius policials, concretament sis furgons d’antiavalots davant d’una vintena de persones concentrades entre l’exterior i l’interior de l’immoble.

La casa, propietat de CaixaBank, està ocupada per la parella des de fa un any i mig aproximadament. Tot i que en alguns moments hi han viscut més persones, actualment només hi residien ells dos. Segons van explicar els convocants a la concentració anterior, l’immoble portava més de tres anys desocupat després que Building Center, part de CaixaBank, es quedés l’immoble arran de la mort dels seus antics propietaris, que no havien acabat de pagar la hipoteca. La casa, diuen, estava abandonada i sense cap tipus de manteniment.

Mira la galeria d'imatges del desnonament.

Després del desnonament d’aquest dilluns al matí, l’Alejo i la Valeria han explicat que ja estaven preparats, que havien pogut treure totes les seves pertinences i que ja han rebut el suport d’amics que els han oferit un lloc un guarir-se. Durant l’operatiu els Mossos d’Esquadra els han confiscat un dels pocs objectes que no havien tret de l’immoble: una capsa d’eines.

El desenvolupament del desnonament

Tot i que la convocatòria de la concentració era a les vuit del matí, la resistència dels activistes no ha començat a fer-se evident fins les deu. Ha estat llavors quan, amb l’arribada dels primers agents dels Mossos d’Esquadra, de la procuradora, d’una treballadora encarregada de fer un informe de l’immoble per tornar-lo a posar al mercat i dels serrallers, els agents han advertit de l’operatiu a les persones concentrades, que no sabien quan començaria l’actuació perquè no se’ls havia notificat l’hora de l’actuació.

Arribada dels antiavalots al desnonament | Jordi Pascual Mollá

Mitja hora més tard, sis furgons de la Brigada Mòbil han tallar el carrer Lilà i han advertit a les persones concentrades que havien de marxar de la porta de l’immoble. Unes poques han marxat a l’altra banda del cordó policial mentre la majoria han restat a la porta, d’on els agents els han agafat un a un per identificar-los i apartar-los a l’altra banda del cordó policial. Posteriorment han informat a alguns d’ells que han estat identificats per desordres públics.

Passades les 11 del matí només quedaven les persones que s’havien tancat dins de l’immoble, entre les quals l’Alejo i la Valeria, que han acabat sent identificats mitja hora més tard aproximadament. Tot i que el desnonament ja s’havia executat, molts manifestants s’han quedat al davant del cordó policial, on s’ha viscut un moment de tensió. Passades les 12 del migdia, un agent ha demanat identificar un dels manifestants, que s’hi negava i, en aquest estira-i-arronsa, un altre agent ha llençat el seu rellotge al terra –tot just l’acabava d’agafar de l’interior d’un dels furgons– per culpabilitzar d’aquesta acció a una de les manifestants, que ha acabat identificada conjuntament amb l’altre concentrat que no volia ser identificat.

Posteriorment la concentració ha seguit sense més incidents però sí entre crits en contra dels agents. Quan ha marxat la comitiva judicial, ha estat fortament escridassada perquè abans de començar el desnonament s’han negat a tenir les representants dels sindicats com a interlocutores. Tot i que la Valeria hi ha contactat per telèfon, els membres de la comitiva s’han negat a parlar amb ella si no era en persona i, per tant, forçant-la a sortir de l’immoble on s’havia tancat per intentar resistir al desnonament.

Dues representants dels sindicats parlen per telèfon amb la parella afectada per comunicar-los que la comitiva judicial es nega a parlar amb ells si no és en persona | Jordi Pascual Mollá

Els sindicats diuen que és un desnonament il·legal

Els representants dels sindicats han denunciat que hi ha tres motius per considerar que el desnonament d’aquest dilluns ha estat il·legal. En primer lloc, que la notificació per executar-lo no anava a nom dels ocupants actuals i, per tant, caldria iniciar un nou procés. Tot i això, la comitiva judicial sí que coneixia el nom i l’estat dels ocupes i ha assegurat que els seu advocat ha actuat a la causa.

En segon, la presentació d’un recurs contra la via civil per aturar el desnonament. La comitiva ha assegurat que el recurs ha estat denegat però, segons la Valeria, mai se’ls ha estat notificat. En tercer, que el desnonament s’ha fet sense especificar l’hora de l’actuació, el que, defensen, contravé la llei d'enjudiciament civil en diversos articles on s’especifica que les ordres de llançament s’han de comunicar amb data i hora.

Els Mossos dificulten la feina dels mitjans

Com ja va passar als desnonaments dels carrers Antoni Caballé, Indústria i Oceà Glacial, el dispositiu dels Mossos d’Esquadra ha dificultat l’actuació dels mitjans de comunicació. Els tres mitjans que cobrien el llançament han estat apartats al darrere del cordó policial, a un punt del carrer des d’on hi havia molt poca visió de la porta d’accés a l’immoble. Tampoc se’ls ha permès ser a un talús ubicat just davant de la casa tot i que era una parcel·la de bosc, fora del carrer i des d’on no s’obstaculitzava l’operatiu policial.

A més, els agents també han retingut i identificat un noi que, segons diu, és a Barcelona preparant un documental sobre el moviment ocupa. Entre crits dels manifestants perquè li facilitessin un traductor i perquè no li prenguessin el material enregistrat, el jove ha estat identificat i retingut però finalment l’han deixat anar sense esborrar-li cap imatge. Cal tenir en compte que el dispositiu policial depenia de l’Àrea Bàsica Policial de Sarrià - Sant Gervasi i no de la Rubí - Sant Cugat com en els desnonaments anteriors.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article