Pedra i Sang canvia dos dels actors principals i prepara un relleu a la direcció

Després de dos anys sense representacions a la Sala Capitular, l’obra nadalenca sobre l’assassinat de l’Abat Biure tornarà al seu espai habitual

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

El cor de Pedra i Sang a la Festa de Tardor
El cor de Pedra i Sang a la Festa de Tardor | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Després de dos anys de lapse, primer amb una edició al Teatre-Auditori i després amb la cancel·lació de la representació pel positiu en Covid-19 d’alguns dels actors, Pedra i Sang celebrarà aquest Nadal la 20a edició a la Sala Capitular –22 si es compten la de la Unió i la del Teatre-Auditori. La representació de l’assassinat de l’Abat Biure torna amb l’inici d’un relleu a la direcció de l’obra i amb canvis als actors principals.

D’una banda, Dolors Vilarasau, directora de l’obra des que es va començar a representar, passarà a codirigir-la amb Martina Vilarasau. L’objectiu és que durant els propers anys es faci el relleu definitiu i Martina s’encarregui de la direcció de l’obra en solitari. D’altra, l’Abat Biure passarà a estar representat per Ricard Mariner, que fins el moment representava Pere Çarovira. Ho fa en substitució de Xavier Tor, que s’aparta per motius de salut tot i que Vilarassau no descarta que pugui fer alguna representació puntual.

En el seu lloc, Pere Çarovira passarà a estar representat per Llorenç Serrahima, que anys enrere havia participat a la representació de Pedra i Sang però ho va haver de deixar per motius familiars. Els altres dos personatges històrics estaran representats pels actors de les darreres edicions: Francesc Ollé en el paper de Berenguer de Saltells i Carles Martínez en el de Pere III el Cerimoniós. També es mantenen els mateixos actors per representar els monjos i els personatges principals del poble.

Així ho va donar a conèixer la directora actual en el marc de la Fira d’Entitats de la Festa de Tardor, una celebració que van aprofitar per oferir entrades anticipades i per fer una actuació del cor que sempre acompanya l’obra sota la direcció d’Albert Santiago. La composició musical de Joan Alavedra no s’ha alterat mai i tampoc el text de l’obra, escrit originalment per Josep Maria Jaumà i només modificat en dues escenes en què cada any s’incorporen referències a assumptes d’actualitat local i nacional.

Encara lluny del Nadal, Vilarasau va avançar que les entrades estaran disponibles a partir de l’1 de desembre i que es preveuen sis representacions distribuïdes entre el 25, 26, 27 i 28 de desembre. Els esculls no impediran posar en valor la 20a edició, que s’havia de commemorar l’any passat tot i que finalment no es va poder representar l’obra. Tot i això, es van fer actes paral·lels com la presentació del llibre Assassinat a la Sala Capitular d’Eduard Jener, ambientat en la representació de l’obra.

Durant els darrers anys, Vilarasau ha posat en valor Pedra i Sang com una activitat pròpia del Nadal santcugatenc i, per tant, candidata a ser una de les tradicions pròpies de la ciutat. La darrera representació de Pedra i Sang a la Sala Capitular va ser el 2019, quan l’entitat organitzadora va donar el Gall d’Honor a l’actriu Encarna Adelantado, que sempre representa un dels personatges clau del poble. El 2020 es va haver d’adaptar l’obra, que finalment es va representar amb una retallada d’actors en una única funció al gener del 2021 al Teatre-Auditori. Llavors es van entregar Galls d’Honor a Jordi González i Xavier Tor. L’any passat es preveia recuperar les representacions habituals però la Covid-19 ho va impedir.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris

Dolors Vilarasau Sant Cugat del Vallès
1.

Gràcies per l'article, Jordi. Només ampliar una mica la informació per dir que l'any passat es va poder donar un Gall d'Honor de Pedra i Sang merescudíssim a l'autor de l'obra, Josep Maria Jaumà

Comenta aquest article