Els col·lectius ecologistes demanen una taula amb l’Ajuntament per buscar ubicacions alternatives per a la Mirada

La mobilització d’aquest diumenge també ha servit per fer una crida per acudir al bosc quan comencin les obres

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

SOS Bosc Volpelleres, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Assemblea pel Clima, Fridays for Future, el Mussol, WWF i Greenpeace han convocat la protesta d'aquest diumenge
SOS Bosc Volpelleres, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Assemblea pel Clima, Fridays for Future, el Mussol, WWF i Greenpeace han convocat la protesta d'aquest diumenge | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop de 200 persones s’han concentrat aquest diumenge al migdia a la plaça d’Octavià per demanar que no es construeixi l’escola la Mirada al bosc de Volpelleres. Els col·lectius convocants, SOS Bosc Volpelleres, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Assemblea pel Clima, Fridays for Future, el Mussol, WWF i Greenpeace, diuen que no s’ha fet un estudi seriós sobre les possibles ubicacions alternatives i per això demanen al govern una moratòria de les actuacions per crear una taula de treball conjunt que permeti fer aquest estudi i cercar un altre espai on fer el centre educatiu.

El manifest que han llegit a la protesta també demana al govern municipal que faci cas als seus informes ambientals, al de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) i als entregats pels col·lectius ecologistes. En conseqüència, s’insta el govern a cercar una solució jurídica que protegeixi el conjunt del bosc i altres espais naturals que es troben dins de la trama urbana de Sant Cugat.

Però tenen poques esperances ja que l’Ajuntament ha avançat en la tramitació per fer l’escola com una prioritat. L’adjudicació de les obres al darrer Ple deixa els col·lectius ecologistes a l’expectativa d’un possible inici immediat de les actuacions. Davant d’això, SOS Bosc i la resta d’entitats ecologistes criden a fer una mobilització immediata quan es comencin les actuacions al bosc. Els col·lectius havien intentat aturar les obres mitjançant la petició de mesures cautelars a diversos recursos contenciosos però els han estat denegades.

Mira la galeria d’imatges de la protesta.

Especialment clar s’ha mostrat Joan Carles Sallas, president de l’ADENC, que ha dit que hauran de decidir “què fer quan l’Ajuntament actuï sense que el jutge es pronunciï”. El representant ecologista no descarta una mobilització que passi per posar-se davant les màquines per evitar l’inici de les obres. En aquest sentit, Joan Casanova, membre de l’Assemblea pel Clima, ha apuntat el govern i concretament la comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó, per una actuació que els col·lectius convocants consideren que entra en contradicció amb la declaració de l’emergència climàtica a principis del mandat.

Manifestants amb cartells en defensa del bosc de Volpelleres | Jordi Pascual Mollá

Al manifest inicial, Xavier Bona, membre de SOS Bosc, ha fet un repàs als motius pels quals s’oposen a construir l’escola al bosc: l’afectació sobre la flora i la fauna, la mossegada al corredor verd entre Collserola i Sant Llorenç de Munt, les dificultats perquè la replantació on s’havia previst fer inicialment el centre pugui prosperar i la no protecció de la Mina dels Monjos, un element patrimonial que es troba al bosc tot i que no passa per la parcel·la on es preveu fer l’escola.

“Les nenes i nens, les famílies de l’escola la Mirada, fa massa anys que manquen de menjador, cuina i altres serveis necessaris, per això demanem que s’estudiï, a fons i sense més demora, l’emplaçament d’un nou edifici fora del bosc”, han explicat Lurdes Marimon, membre de SOS Bosc, que en tot moment ha intentat trencar la dicotomia entre escola i bosc que s’ha situat al debat públic i polític. Diverses de les intervencions al micro obert han anat en el mateix sentit.

La concentració s’ha desenvolupat sense incidents a l’únic racó lliure de la plaça d’Octavià, on tot just hi ha una fireta. Els manifestants han lluït pancartes i samarretes a favor de la protecció del bosc i de fer l’escola a un altre lloc. Entre aplaudiments i càntics, la concentració d’aquest diumenge ha esdevingut un moment de reivindicació festiu que ha acabat amb una cançó conjunta. És una protesta preludi de les properes mobilitzacions quan comencin les obres.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article